Over 3X3 Unites

3X3 Basketball groeit in een razend tempo wereldwijd, Nederland is toonaangevend in deze sport. Founders Mark Schuurman en Jesper Jobse en coördinatoren Bas Rozendaal, Kasper Averink en Brian ten Bosch zien samen 3X3 Unites als een stichting die krachten bundelt om deze populaire urban sport naar een next level te brengen in Nederland en wereldwijd. “From the streets to the Olympics!”. 

Binnen 3X3 Basketball zijn spelers eigenaar van de processen en dus de sport; verantwoordelijkheid nemen, flexibel zijn en beslissingen (durven) nemen. Vaardigheden die van pas komen op het speelveld, echter ook bruikbaar zijn in het dagelijkse leven daarbuiten. Het zijn diverse life skills die 3X3 UNITES de deelnemers bijbrengt. Deze boodschap dragen we uit: Word eigenaar van je eigen spel! Win Together!

Door talenten te ontwikkelen, jongeren op te leiden, next level events te organiseren en een bijdrage te leveren binnen ontwikkelingssamenwerkingsprojecten wereldwijd, tilt 3X3 UNITES de sport zowel in de breedte als de top naar een hoger niveau. Inspringen waar nodig is en verantwoordelijkheid nemen daar waar het kan. Alles om 3X3 Basketball een duurzaam podium te geven dat het verdiend. 

3X3 UNITES doet dit met sterke partners en een sterke 3X3-community. Onze partners zijn breed vertegenwoordigd door samenwerkende partijen uit het bedrijfsleven (o.a. T-mobile, GX Software, Nijha, Wilson), overheid (o.a. gemeentes en provincies), internationale partners (o.a. FIBA, International Sport Alliance, Universiteit Keulen) en uiteraard basketbalorganisaties (o.a. NBB, clubs en stichtingen). De verbinding maken is wat 3X3 UNITES krachtig maakt! 

Mark Schuurman

Senior consultant en ondernemer in de sport van o.a. advies- en begeleidingsbureau Go USA Talent in Sport, stichting 3X3 Unites en projectmanager voor o.a. NOC*NSF. Voormalig speler, coach, manager en technisch directeur binnen het basketball. Bekend met basketball van lokaal tot mondiaal niveau.

WERK
Go USA Talent in Sports (GUTS) – Advies- en begeleidingsbureau voor studie en sport naar, tijdens en na de VS, Amsterdam (www.ihaveguts.com)
Medemaat en sport consultant sinds 2015. Individuele advisering en procesbegeleiding van sportgedeelte van talentvolle sporters naar een Amerikaanse prep school/college/universiteit/sport academie. GUTS is samenwerkingspartner van NOC*NSF, diverse sportbonden, sport academies en multidisciplinaire professionals in de sport.

SCHERP Performance – sportconsultancy & sportmanagement bureau, Amsterdam

Directeur / eigenaar van SCHERP Performance sinds 2014. (Top)sport consulent van diverse (Olympische) programma’s en projecten binnen sportbonden, overheden en onderwijs.

NOC*NSF – Nederlandse Sportkoepel, Arnhem (www.nocnsf.nl)

Projectleider van het project naar een Veiliger Sportklimaat (VSK) & Alliantie Gelijkspelen sinds 2015. Sport voor iedereen is essentieel om maximaal te presteren op ieder niveau. Deze Alliantie werkt nauw samen met gemeenten, sportbonden en het Ministerie van Onderwijs en Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

Koninklijke Nederlandse Gymnastiek Unie – sportbond, Beekbergen (www.kngu.nl)

Consulent Topsport voor het programma trampolinespringen sinds 2014. Beleids- en procesmanager voor trampolinespringen in de Olympische programma’s naar 2016 (Rio de Janeiro) en 2020 (Tokyo). Begeleiding van ontwikkeling van talenten en begeleiders in hun ambities naar de top.

Nederlandse Basketball Bond – sportbond, Nieuwegein (www.basketball.nl)

Manager Topsport / Technisch Directeur van 2008 tot 2013. Faciliteren en coördineren van de Nederlandse Teams (jeugd en senioren) in totaal twaalf topsportprogramma’s die acteerden op Europees- en Wereldniveau. Initiatiefnemer van het fulltime topsportprogramma Vrouwenbasketbal als onderdeel van CTO Amsterdam en de Top10 ambitie van NOC*NSF. Initiatiefnemer FIBA World Championships Youth Basketball U17 Women 2012.

Manager Basketballontwikkeling van 2006 tot 2008. Verantwoordelijk voor het ontwikkelen van meerjarenbeleid en vastlegging daarvan in het meerjarenbeleidsplan basketballontwikkeling 2006-2010. Projectleider van basketbalstimuleringsprogramma Basketball Unites! vanuit de subsidie MAJdS van het Ministerie van VWS.

DONAR / MPC Capitals – professionele basketbalorganisatie, Groningen (www.donar.nl)

Commercieel Manager en mede-initiatiefnemer en coördinator jeugdopleiding van 2003 tot 2006. Verantwoordelijk voor de ontwikkeling en coördinatie van het beleid en de start van de eerste professionele Basketball Academy voor jeugd in Nederland.

STUDIE

Master in Coaching, Johan Cruyff Institute Amsterdam

Bachelor Sports Management, Hanze Instituut van Sportstudies Groningen

Bachelor Leraar Lichamelijke Opvoeding, Hogeschool van Amsterdam

Leergang Actiontype – totaal coachen P. Murphy

Leergang Technisch Directeuren, NOC*NSF

DIVERSEN

Bondscoach 3x3 Basketbal voor de senioren programma’s EK & WK 2014, European Games 2015

Jesper Jobse

Jesper Jobse is een voormalig Nederlandse basketballer en captain van het Nationale 3X3 team. In de zomer van 2017 en 2018 werd Jesper met het Nederlands team vice wereldkampioen. In amper vier jaar tijd speelde Team NL zich uit de anonimiteit naar de top van de wereldranglijst. Hun autonome, zelfregulerende aanpak bleek te werken. Jesper speelde zichzelf daarnaast in de kijker met een plek in het All Star team op beide WK's
3X3 basketbal is een nieuwe, razendsnelle sport waarin twee teams van vier spelers in 10 minuten een wedstrijd moeten beslissen.

Pionier in topsport.
“Toen ik in 2014 jaar de overstap maakte vanuit het reguliere basketbal, wist eigenlijk niemand in Nederland hoe het spelletje op internationaal niveau moest worden gespeeld. Als team waren we ambitieus en gedreven en hebben niet afgewacht. We voelden ons pioniers en namen met elkaar de verantwoordelijkheid voor àlle aspecten van ons proces. Vier jaar lang trainden en coachten we elkaar en onszelf. En nog steeds: We stellen onze eigen doelen, regelen onze internationale inschrijvingen en zijn ons eigen reisbureau. Tussendoor doen we aan budgettering, marketing en PR. We zorgen voor een gezonde balans tussen inspanning en ontspanning. “We werken bewust aan de positieve sfeer in de groep; het liefst in een goed restaurant of onderweg op zoek naar the best coffee in town.”

Jesper merkt dat de learnings van de Nederlandse 3X3 ploeg ook relevant zijn voor bedrijven met mensen onder 2.04m. Hij geeft lezingen, seminars en trainingen over zijn weg naar succes en de rol die de zelfsturende aanpak van zijn team daarin speelt. Jesper werkt(e) onder meer voor: Rabobank, ABN AMRO, NOC-NSF, verschillende sportbonden en als Ambassadeur voor de International Sports Alliance.

Sport en maatschappelijke betrokkenheid.
Jesper is initiatiefnemer van een drietal maatschappelijke organisaties: Stichting 3X3 Unites, Skills Vereniging Amsterdam en Pass & Play. Ieder op een eigen manier zetten deze initiatieven sport in om gedragsverandering teweeg te brengen en jongeren te helpen meer positieve regie over hun leven te krijgen. 

Jesper zelf was ooit een schuchtere, weinig ondernemende jongen. Behalve zijn onmiskenbare basketbaltalent, weet hij lange tijd niet goed wat hij met zijn leven aan moet. Hij is gevoelig voor kritiek en laat zich gemakkelijk ontmoedigen. Na de middelbare school begint hij, op basis van negatieve selectie, aan een lerarenopleiding en verveelt zich daar vervolgens te pletter.
Maar dan loopt Jesper stage op een school in een achterstandswijk. Zijn opvallende lengte, status als topsporter en zijn skills maken indruk op de leerlingen. Ze kijken tegen hem op en hij komt moeiteloos met ze in gesprek, ook met probleemjongeren. Hij merkt dat ze veranderen. Gaandeweg ontdekt Jesper dat hij een rolmodel kan zijn; iemand die het verschil kan maken voor jongeren in de knel. 

Vanaf het moment dat Jesper zijn sport gaat combineren met zijn maatschappelijke betrokkenheid, begint voor hem zelf ook alles te stromen. Steeds vaker wordt hij gevraagd voor trainingen waarin hij sport gebruikt als ‘lifes playground’, een manier om jongeren te leren dealen met situaties waar ze in hun dagelijks leven ook tegenaanlopen. Regels, grenzen, autoriteit, macht, tegenslagen en teleurstellingen, het is er allemaal op het veld.
Jesper helpt jongeren ontdekken dat ze heel goed in staat zijn om zèlf iets te veranderen aan een situatie waarin ze zitten of er minder last van te hebben. Dan kantelt hun negatieve ervaring en komt er ruimte voor aansturing en ontwikkeling. Hun zelfvertrouwen groeit. Het blijkt een beweging die zichzelf versterkt.

Jesper werkt(e) samen met onder meer: opvoedkundige Tischa Neve, Sports & Behavior, Sportpedagoog, NBB, KNVB, diverse onderwijsinstellingen, Jeugdzorg en de Gemeente Amsterdam.

Jesper’s levensmotto is: ‘Het kan altijd beter. En anders kan het in elk geval leuker.’