Naar boven

3X3 basketball regels

3X3 basketball is toch net even wat anders dan het traditionele 5 tegen 5 basketbal. Dat betekent ook dat de 3X3 basketball regels verschillen van de regels voor het traditionele basketbal. Wat is er dan precies anders en wat maakt deze sport zo bijzonder? Dat leggen we graag uit.

3X3 BASKETBALL REGELS VS. TRADITIONELE REGELS

3X3 basketball is een variant op het traditionele basketbal. De basisregels zijn hetzelfde, maar er zijn ook wat verschillen. Juist deze verschillen maken 3X3 basketball een stuk dynamischer én spannender.

  1. Er wordt met drie spelers per team in het veld gespeeld in plaats van vijf.
  2. Er wordt gespeeld met één basket op een half basketbalveld.
  3. Er is geen driepunterlijn, maar een tweepunterlijn. Buiten de lijn scoor je twee punten en binnen de lijn één punt.
  4. Een wedstrijd duurt 10 minuten of eindigt wanneer een team 21 punten heeft gescoord. Worden de 21 punten niet binnen 10 minuten gehaald, dan wint het team met de meeste punten.
  5. Spelers hebben 12 seconden de tijd om te scoren of een scorings poging te doen in plaats van 24 seconden. Dit noemen we de shotklok.
  6. Er wordt gespeeld met bal die het formaat van een vrouwenbal heeft en het gewicht van een mannenbal.
  7. In tegenstelling tot 5 tegen 5 basketbal kent 3X3 alleen teamfouten en geen persoonlijke fouten.


Fairplay Counts

Een belangrijke, misschien wel de belangrijkste, van de 3X3 basketball regels is fairplay. Eerlijk spelen met en tegen elkaar. Fairplay gaat over eerlijke competitie, respect, vriendschap, teamspirit, het respecteren van geschreven en ongeschreven regels zoals solidariteit, tolerantie en plezier. Het zijn fundamentele waarden voor op het basketveld, maar ook zeker daarbuiten.


3X3 BASKETBALL REGELS TIJDENS DE WEDSTRIJD

Elke wedstrijd start met een toss om te bepalen wie de wedstrijd mag beginnen. Het team dat de toss gewonnen heeft begint met een ‘check ball on top’. Is er gescoord? Dan gaat de bal naar het verdedigende team en gaan zij verder met een ‘check ball on top’. Er is weinig tijd om een punt te vieren, want het spel gaat direct verder. Dat maakt 3X3 zo dynamisch en spannend, er wordt snel en intensief gespeeld. En wat als een wedstrijd in gelijkspel eindigt?

Dan wordt er verlengd tot één team twee punten heeft gescoord. De FIBA internationale basketbalbond legt zelf in twee documenten de internationale 3X3 regels en het spel uit. Bekijk de FIBA 3X3 basketball regels en spel interpretatie.


GET READY TO PLAY

Wil jij echt een goed beeld krijgen van 3X3 en de 3X3 basketball regels? Start met spelen op een 3X3 basketball court bij jou in de buurt of neem een kijkje bij een 3X3 toernooi . Je zult niet alleen de 3X3 basketball regels beter leren, maar ook ontdekken wat een gave sport dit is. Nieuwsgierig naar meer over de sport, de regels of 3X3 Unites? Let’s get in touch!