Naar boven

Meiden uit AMSTERDAM ZUIDOOST PAKKEN DE MAIN STAGE!

In een uniek programma van 3X3 Unites in samenwerking met Nike ontwikkelen de meiden zich tot rolmodellen door middel van 3X3 basketball.
 
Voor 3X3 Unites staat 2020 meer dan ooit in het teken van het actief stimuleren van inclusiviteit als organisatie en binnen het 3X3 basketball. Uit onderzoek binnen de 3X3 community is gebleken dat meiden zich niet altijd prettig voelen op het veld met jongens van dezelfde leeftijd. Om deze barrière weg te nemen en meiden meer kansen te geven heeft 3X3 Unites een programma ontwikkeld specifiek voor meiden.
 
Het doel van het programma is om meer vrouwelijke rolmodellen binnen de basketball community te creëren. Een belangrijke stap richting gelijkheid en inclusie in deze sport. 
 
3X3 Unites is trots om dit programma versneld te kunnen introduceren door een samenwerking met Made to Play. Nike’s initiatief om meer kinderen in beweging te krijgen door sport en spel, zodat zij een gezonder, gelukkiger en meer succesvol leven tegemoet gaan.
 
Spelen is zo belangrijk voor kinderen dat de Verenigde Naties het erkent als één van de fundamentele mensenrechten, maar wanneer meiden zo’n 14 jaar zijn stoppen twee keer zo veel meiden met sporten dan jongens. Daarnaast krijgen maar liefst 8 van de 10 kinderen wereldwijd niet genoeg beweging of ruimte om te spelen. Daarom hebben 3X3 Unites en Nike hun krachten gebundeld met deze start in Amsterdam Zuidoost om meer meiden te laten bewegen.

Om de drempel te verlagen voor meiden, ze aan te zetten meer te bewegen, de kans te geven zich door middel van 3X3 basketball te ontwikkelen en om onderdeel te worden van de community hanteert 3X3 Unites de volgende uitgangspunten; identificeren van vrouwelijke ambassadeurs, kansen bieden aan talentvolle meiden zich te ontwikkelen tot rolmodel en hen beide een podium te geven; Het bieden van een veilige plek waar wekelijkse activiteiten en trainingen worden georganiseerd; ook ouders de gelegenheid geven om deze veilige plek met eigen ogen te zien en ervaren; ruimte creëren voor girls-only activiteiten en het sociale aspect van sporten en bewegen voor meiden.

'De Kazerne’ in Amsterdam Zuidoost, is door 3X3 Unites gekozen als eerste thuisbasis voor de start van dit unieke meidenprogramma. Hier kunnen de meiden veilig samenkomen, elkaar leren kennen, sporten en aan hun Life Skills werken.


Daarnaast krijgen de eerste vrouwelijke Leaders die voortkomen uit het Leader Programma, de kans om deze plek met 3X3 Unites samen vorm te geven zodat andere meiden hier ook graag komen.
 
Dit 3X3 Girls programma in Amsterdam Zuidoost bestaat op dit moment uit drie verschillende trajecten.

  • 3X3 Girls Leader Course; deze meiden worden opgeleid tot 3X3 Leader. Tijdens de cursus leren de meiden Life Skills door middel van 3X3, leren eigenaarschap te nemen over hun eigen ontwikkeling en doelen te stellen. Zij worden dé rolmodellen voor de vrouwelijke deelnemers.

  • 3X3 Girls Young Leader Course; meiden van 12 tot 14 jaar worden uitgedaagd om mee te denken over de ontwikkeling van de 3X3 community en het organiseren van activiteiten voor meiden en maken voor het eerst kennis met de Life Skills uit de Leader Course.

  • 3X3 Girls activiteiten; elke week zijn er gratis 3X3 activiteiten voor meiden onder 12 in de kazerne.

Het ecosysteem dat 3X3 Unites heeft gecreëerd heeft als doel eraan bij te dragen dat ook jonge meiden zichzelf meer vertegenwoordigd zien in de sport en daardoor de drempel om deel te nemen ook voor anderen wordt verlaagd.