Naar boven

KATWIJK KOMT IN BEWEGING MET 3X3 BASKETBAL

KATWIJK - Vanaf 2 april start op het Molenwijk Cruyff Court en het Court Goerie in Katwijk een uniek en gezond initiatief. Dankzij een partnership tussen Stichting 3X3 Unites en Stichting Zorg en Zekerheid, in samenwerking met het Welzijnskwartier en basketbalvereniging Grasshoppers, zijn twaalf Katwijkse jongeren opgeleid om zichzelf én hun wijk te ontwikkelen, met behulp van de grootste ‘urban teamsport’ ter wereld: 3X3 basketbal.

PERSOONLIJKE EN LOKALE GROEI

Onlangs zijn 12 Katwijkse jongeren tussen de 16 en 24 jaar geselecteerd. Zij zijn aan de slag gegaan met 3X3 basketbal, wat niet alleen goed is voor hun persoonlijke ontwikkeling. Ze leerden belangrijke life-skills zoals verantwoordelijkheid nemen, oplossingsgericht denken en leiding durven nemen. Daarnaast zijn ze klaar om activiteiten te organiseren en de bewoners van de wijk hierbij te betrekken. Zo ontstaat een hechte 3X3 community in de buurt, waar jongeren van elkaar leren en zich samen ontwikkelen; op én buiten het basketbalveld.

DE BUURT IN BEWEGING

Het programma is een initiatief van Stichting 3X3 Unites en Stichting Zorg en Zekerheid, in samenwerking met de lokale vereniging Sportiff Company Grasshoppers. Het wordt ook ondersteund vanuit het Welzijnskwartier in Katwijk, die al het sportbuurtwerk in de omgeving verzorgt, en de Nederlandse Basketball Bond.

Stichting 3X3 Unites en Stichting Zorg en Zekerheid vinden elkaar in hun wens om lokaal impact te maken en de buurt beter maken. ‘Wij geloven dat door het kleine te omarmen je grote verandering teweeg kan brengen’ zegt Jesper Jobse, medeoprichter van 3X3 Unites en voormalig 3X3 international en speler van Sportiff Company Grasshoppers. Hij vervolgt: ‘Wanneer jongeren in hun kracht staan, kunnen zij hun hele omgeving in beweging brengen. Dat is precies wat we nu samen met alle betrokken partijen realiseren in Katwijk.’

BASKETBAL IS EXTRA GEZOND

Zorgverzekeraar Zorg en Zekerheid is al jaren sponsor van topbasketbal. ‘Bewegen is gezond en leuk, maar in teamverband bewegen is nog gezonder’, vertelt bestuurslid Henk Gerla. ‘Mooie bijvangst van het basketbal is het groepsgevoel en de teamspirit. Wij zijn heel blij dat we kunnen samenwerken met een partner als 3X3 Unites die basketbal op een maatschappelijke manier inzet. Zo maakt ‘onze’ sport deze groep jongeren, de wijk en uiteindelijk heel Katwijk gezonder.’

VOLGENDE STAP

Naast Katwijk is het 3X3 Unites programma ook gestart in de gemeente Amstelveen. In april volgt een 3X3 Leader Course in de gemeente Haarlemmermeer. Wekelijks organiseren de lokale jongeren dus 3X3 activiteiten voor iedereen. Deze zomer wordt in deze drie gemeenten ook de 3X3 Street League georganiseerd door 3X3 Unites. Aan de 3X3 Street League kunnen alle basketballiefhebbers van jong tot oud meedoen en op de 3X3 courts spelen, van beginner tot expert.

Wil jij meedoen aan 3X3 activiteiten op het Molenwijk Cruyff Court en het Court Goerie? Dat kan! Vanaf 2 april ben je elke week op dinsdag van 16:00 tot 18:00 welkom om deel te nemen aan de activiteiten georganiseerd door de 3X3 Leaders op de Molenwijk Cruyff Court en elke vrijdag van 16:00 tot 18:00 op het Court Goerie. Je hoeft je niet vooraf aan te melden. Ga naar www.3x3unites.com voor meer informatie en om op de hoogte te blijven van alle activiteiten bij jou in de buurt.