Naar boven

3X3 Basketbal maakt Amstelveen gezonder

Gisteren, op 9 maart, is op het basketbalcourt aan de Hortensialaan een gloednieuw initiatief van start gegaan. Stichting 3X3 Unites leert twaalf Amstelveense jongeren zichzelf én hun wijk te ontwikkelen, met behulp van de grootste ‘urban teamsport’ ter wereld: 3X3 basketbal.

Persoonlijke en lokale groei

Het 3X3 programma in Amstelveen is een initiatief van Stichting 3X3 Unites en Stichting Zorg en Zekerheid. Hierbij wordt samengewerkt met de basketbalvereniging MBCA. Dit gezonde initiatief wordt ondersteund vanuit het lokale sportakkoord van de gemeente Amstelveen en de Nederlandse Basketball Bond.

In de afgelopen weken zijn 12 jongeren tussen de 16 en 24 jaar geselecteerd om de opleiding tot 3X3 Leader te volgen. Zij gaan aan de slag met 3X3 en leren zo belangrijke life-skills zoals verantwoordelijkheid nemen, oplossingsgericht denken en leiding durven nemen. Daarnaast leren ze ook activiteiten te organiseren en de bewoners van de wijk hierbij te betrekken. Zo ontstaat een hechte 3X3 community in de buurt, waar jongeren van elkaar leren en zich samen ontwikkelen; op én buiten het basketbalveld.

DE BUURT IN BEWEGING

Stichting 3X3 Unites en Stichting Zorg en Zekerheid vinden elkaar in hun wens om lokaal impact te maken en de buurt beter maken. ‘Wij geloven dat door het kleine te omarmen je grote verandering teweeg kan brengen’ zegt Jesper Jobse, medeoprichter van 3X3 Unites en voormalig 3X3 international.

Hij vervolgt: ‘Wanneer jongeren in hun kracht staan, kunnen zij hun hele omgeving in beweging brengen. Dat is precies wat we nu samen met alle betrokken partijen gaan realiseren in Amstelveen’.

Basketbal is extra gezond

Zorgverzekeraar Zorg en Zekerheid is al jaren sponsor van topbasketbal. ‘Bewegen is gezond en leuk, maar in teamverband bewegen is nog gezonder’, vertelt bestuurslid Henk Gerla. ‘Mooie bijvangst van het basketbal is het groepsgevoel en de teamspirit. Wij zijn heel blij dat we kunnen samenwerken met een partner als 3X3 Unites die basketbal op een maatschappelijke manier inzet. Zo maakt ‘onze’ sport deze groep jongeren, de wijk en uiteindelijk heel Amstelveen gezonder.’

Volgende stap

Na Amstelveen starten vanaf april ook de 3X3 Unites programma’s in de gemeenten Katwijk en Haarlemmermeer. Ook hier mogelijk gemaakt door Stichting Zorg en Zekerheid. Wekelijks organiseren de lokale jongeren 3X3 activiteiten. Deze zomer wordt de 3X3 Street League ook in deze drie gemeenten georganiseerd door 3X3 Unites. Aan de 3X3 Street League kunnen alle basketballiefhebbers van jong tot oud deelnemen en het op de 3X3 courts tegen elkaar opnemen.

Wil jij meedoen aan 3X3 activiteiten aan de Hortensialaan? Dat kan! Elke week ben je op dinsdag van 17:30 tot 19:00 welkom om deel te nemen aan de activiteiten georganiseerd door de 3X3 Leaders. Je hoeft je niet aan te melden. Ga naar www.3x3unites.com voor meer informatie en om op de hoogte te blijven van alle activiteiten bij jou in de buurt.

Het ecosysteem dat 3X3 Unites heeft gecreëerd in diverse gemeenten gaat een volgende ontwikkeling doormaken in Amstelveen en heeft als doel eraan bij te dragen dat jonge meiden en jongens zichzelf meer vertegenwoordigd zien in de sport en daardoor de drempel om deel te nemen ook voor anderen wordt verlaagd.