Naar boven

3X3 basketball Nederland | van urban tot pro | 3X3 Unites

3x3 basketball Nederland

Voor sommigen lijkt het misschien alsof 3x3 basketball Nederland opeens uit het niets op the court verscheen. Waar komt deze sport toch vandaan, waar nu zoveel om te doen is?

Gus Macker, godfather of 3x3

Een sprong terug in de tijd brengt ons naar 1974 Lowell, Michigan in de United States.

Gus Macker, zijn echte naam is Scott McNeal, startte samen met zijn broer een basketbaltoernooi toen ze nog op de middelbare school zaten. Het toernooi is inmiddels bekend als: Original Gus Macker 3-on-3 Basketball Tournament. Op die bewuste dag in 1974 hebben de broertjes Scott en Mitch wat vrienden opgetrommeld en speelden een toernooitje om een prijzenpot van $18. In 1987, toen ze de middelbare school allang ontgroeid waren, besloten ze naar Belding te gaan en het groter aan te pakken. Het originele karakter van het basketbal oprit spelletje blijft behouden. Het spel blijft voor iedereen toegankelijk, jong en oud. Dat waren de eerste prille stapjes van 3x3 basketball.

3x3 basketball groeit verder

Het is niet bij dat ene toernooi gebleven in Michigan. Op een andere plek in de United States werden er ook veel varianten van 3x3 basketball gespeeld. We hebben het over de welbekende metropool New York. Daar kon 3x3 basketball misschien niet altijd voor de garagedeur van je ouderlijk huis gespeeld worden, want New York is een wereld van verschil met Lowell of Belding, Michigan. Asfalt en basketbal netjes waren er echter genoeg, net als jeugd en basketball liefhebbers om het snelle balspel te spelen. Dit wervelende spel bereikt op een dag ook Nederland. Wij blijven natuurlijk niet achter als het om zo’n tof balspel gaat. In deze sport hebben we inmiddels ook onze eigen pioniers.

3X3 basketball spelers team

Pioniers 3x3 basketball

In 2015 werd de Nederlands Basketball Bond gekroond tot ‘Most Active Federation’ . Niet alleen voor 3x3 basketball Nederland, maar wereldwijd. Een jaar later pakken onze Nederlandse jongens, de Orange Lions, een zilveren medaille tijdens het Europees kampioenschap. Hoe groot was de verrassing dan ook dat het Museumplein in Amsterdam in 2017 het strijdtoneel van het EK 3x3 basketball zou worden. 3x3 Unites kan met trots vertellen dat onze partner Nijha speciaal voor het 3x3 basketball EK de beste outdoor baskets heeft geplaatst. Deze konden in 2019 weer gebruikt worden voor de WK 3x3 basketball. Op deze manier wordt de bekendheid voor 3x3 basketball Nederland ook steeds groter.

3x3 basketball speler Dimeo van der Horst

3x3 Unites maatschappelijk en pro

Behalve dat 3x3 Unites graag een maatschappelijke impact wil maken, helpen we op professioneel vlak ook om 3x3 basketball Nederland goed zichtbaar op de kaart te krijgen.

Vandaar dat we onze man Jesper, the Job, Jobse een mooi stuk hebben laten schrijven over dit olympisch debuut, waar de allereerste 3x3 olympische basketball medailles zijn uitgereikt. 

Jesper is zelf namelijk een oud 3x3 basketbal speler, on the court better known as the Job.

Waar het hart vol van is…

Ons hart is vol van 3x3 basketball Nederland. We kunnen er enthousiast over door blijven gaan. Dat zullen we ook doen. De highlights van 2021 hebben we voor je in deze wrap up video gezet. Ben je net zo enthousiast als ons en wil je een keer een balletje komen shooten, neem gerust contact met ons op.