Naar boven

3X3 basketball olympics |  3X3 Unites

3x3 basketball olympics

Het begon als een urban sport. Sportief tijdverdrijf voor alle leeftijden.
Benodigdheden: een geasfalteerd speelveldje, een basket, 6 spelers en een basketbal uiteraard. Als het even kon ook wat uithoudingsvermogen, beetje competitief maar wel sportief en gedreven ingesteld. Dat was de urban versie van 3x3 basketball olympics. Maar hoe heeft dit spel zich verplaatst naar de olympische spelen?

3x3 basketball olympics jeugd

De FIBA, dat staat voor de internationale basketbalfederatie, kwam in 2007 met een geniaal idee. Ze wilden gaan experimenteren met 3x3 basketball op de olympische spelen voor de jeugd.

In 2010 werd dit plan gerealiseerd. 2010 Singapore, YOG, Youth Olympic Games, het olympische jeugd debuut voor de urban sport 3x3 basketball.

3X3 basketball spelers team

3x3 basketball heeft positief beeld

De reden dat dit jonge dynamische spel mocht debuteren op de YOG was, omdat het om een jonge, positieve urban sport ging die nog volop in ontwikkeling was en olympische potentie had. Het mooie aan deze sport is dat er ook niet zoveel voor nodig is en het neemt niet zoveel ruimte in beslag. Ondanks het kleine speelveld, zorgt het wel voor een visueel spektakel. Het is zowel voor de speler als voor de toeschouwer leuk. De toeschouwer voelt zich snel betrokken bij het dynamische spel en heeft als uitdaging om goed op te letten.
De bal schiet namelijk vliegensvlug over het speelveld.

3x3 basketball speler Dimeo van der Horst

Hottest ticket in town

Het optreden in Singapore in 2010 was eigenlijk de eerste olympische verschijning van 3x3 basketball olympics. Door dit optreden werd de urban sport, geboren in de stedelijke asfaltjungles wereldwijd, gezien als de hottest ticket in town.

Vanaf dat moment is de ontwikkeling van 3x3 basketball olympics verder in gang gezet. De spelregels werden onder de loep genomen en kregen een prof-karakter. Er werd ook meer techniek in het spel toegevoegd, zonder dat de urban DNA verloren ging.

Belangrijke mijlpaal

De ontwikkeling van 3x3 basketball olympics beleefde nog een andere belangrijke mijlpaal in september 2011. De eerste FIBA 3x3 U18 World Cup for boys and girls werd gehouden in het Italiaanse resort Rimini. In december 2011 werden de puntjes op de i gezet voor deze toekomstige jonge olympische favoriet. Er werd door de Board van FIBA groen licht gegeven voor een internationale wedstrijd kalender.

3x3 unites en de olympics

3x3 Unites was zelf ook in zijn basketbal nopjes toen het ‘volwassen’ debuut van 3x3 basketball olympics kwam op de olympische zomerspelen, gehouden in Tokio in 2021.

Het was dan ook een memorabele dag voor het Nederlandse basketbal. Nederland werd vertegenwoordigd door de Orange Lions en ze wisten de 5e plaats te behalen. De volgende keer gaan we natuurlijk voor die felbegeerde gouden plak die bij de eerste plaats hoort.
Jesper Jobse, een van de oprichters van 3x3 Unites, heeft de eer gehad om ook een bijdrage te leveren aan deze olympische ontwikkeling. Jesper is bij verschillende partijen aangeschoven om te pleiten voor de ontwikkeling van deze sport in de aanloop naar de olympische spelen.

Jij en 3x3 basketball olympics

Wij van 3x3 Unites zeggen dat niets onmogelijk is, vooral niet omdat we 3x3 basketball hebben zien uitgroeien tot een olympische sport. Heb jij ook olympische ambities of wil je gewoon lekker spelen? Trek je basketbal schoenen aan en breng een bezoekje aan één van onze 3x3 basketball courts en hou zeker onze activiteiten in de gaten. Je kunt natuurlijk ook altijd contact met ons opnemen als je meer informatie wilt.