Naar boven

3X3 Play by Play | episode 7 | Kareem Maddox

We willen leren van de besten. Dus tijdens de Utrecht Challenger hebben we met een aantal van de beste 3X3 spelers van de wereld gesproken over hun top plays, lifeskills en carrière. Deze aflevering hebben we Kareem Maddox, die al heel wat jaren op het hoogste niveau speelt voor Team Princeton en Team USA. Hij geeft je tips over slimme plays, het accepteren van situaties en situaties onder hoge druk.

Check de andere afleveringen hier:

#1 Dimeo van der Horst
#2 Maksim Kovasevic
#3 Arvin Slagter (NL)
#4 Julian Jaring
#5 Dusan Bulut

kareem maddox

Hij kwam ter wereld op 09-12-1989 in Oak Park Californië, Amerika. Hij overschrijdt met 5 cm de lengte van 2 meter. Ondanks dat hij een Amerikaan is, heeft hij het grootste gedeelte van zijn professionele 5 tegen 5 basketbal carrière gespeeld in Polen.

INTERESSE IN BASKETBALL

Vanuit een Utrechts hotel vlak voor het  Challenger evenement vertelt Kareem Maddox op zijn gemak dat hij begon met het uitproberen van verschillende sporten. American football en European soccer. Verschillende vormen van ‘voetbal’. Het een is populair in Amerika en het andere is populair in Europa. Maar op een gegeven moment helde zijn interesse over naar basketball en daar is het gebleven.

DE OVERSTAP NAAR 3X3 BASKETBALL

Mentor John Rogers, die zelf ooit een Princeton basketballer was, introduceerde Kareem Maddox en Damon Huffman in 2018 bij 3X3 basketball. Voordat Kareem bij de Zwollenaren op het basketbalveld stond, heeft hij eerst een paar seizoenen bij Princeton gespeeld in Amerika. John Rogers nam de aanpak van 3X3 heel serieus en was voornamelijk op zoek naar jongens die wisten hoe ze ‘Princeton’ aanvallend moesten spelen.

GOEDE SPELER

Kareem vindt zichzelf een goede 3X3 basketball speler omdat hij van alles een beetje doet. Speelt naar binnen toe als hij kleinere tegenstanders heeft. Zijn antwoord op grotere spelers is hun spelritme verstoren en het spel naar zich toe trekken. Volgens Kareem is die veelzijdigheid erg belangrijk bij 3X3 basketball.

SPEL AANPAK LOGICA

Bij 3X3 kunnen er veel dingen gebeuren. Uitputting, harde windvlagen bij outdoor games, dan wordt een aanvallende aanpak bemoeilijkt. maar verdedigend kun je altijd uit de voeten. Je principes blijven dan je principes. Wat er aanvallend ook gebeurd, we moeten zorgen dat we meer punten scoren dan het andere team. Als we hen verhinderen te scoren (verdediging) dan zijn we in vorm. 

Rebound tactieken

Kareem Maddox geeft aan dat je de rebound kan rekken tot 5 seconden. Rebounding is een tactiek die je kunt trainen, maar waar je wel spel intuïtie voor moet hebben. Kareem weet niet of hij er ooit voor getraind heeft. Maar hij past deze tactiek wel toe. Bij 3X3 denkt men vaak dat je moet scoren, scoren, scoren, maar rebounding is game management en ook een manier om de wedstrijd te winnen. 

Atletische vorm van probleemoplossing

Is Kareem Maddox het eens met de stelling van 3X3 Unites dat 3X3 basketball onder hoge druk oplossen van problemen op de meest atletische manier is? Kun je dit te trainen of is dit een groeiproces? Volgens Kareem leer je dit gewoon door ervaring op te doen. Er is geen vervanging voor de spelervaring die je opdoet in honderd 3X3 basketball wedstrijden. Alles kan gebeuren tijdens zo’n wedstrijd, dus oefening baart kunst.

De 3X3 vaardigheden in het dagelijks leven

Helpen de probleemoplossende vaardigheden ook in het dagelijks leven? De invalshoek van Kareem Maddox hierop is interessant. Het helpt je om beter gebruik te maken van je korte termijn geheugen. In 3X3 maak je natuurlijk fouten, maar je blijft er niet over doormalen want dan krijgt de fout een sneeuwbaleffect en wordt alleen maar groter. De oplossing? Snel vergeten en door met de volgende move!
3X3 Unites gebruikt de skills van 3X3 om de sport naar een hoger niveau te tillen. Lees meer over onze projecten of neem contact met ons op als je ook jouw 3X3 basketball skills op de 3X3 courts wilt vertonen!