Naar boven

3x3 PRO League 2022 Succesvol Van Start!

Afgelopen weekend begon de 3x3 PRO League 2022 met de eerste stop op het Jaarbeursplein in Utrecht. Vanaf de tribunes en de trappen van het Jaarbeursplein keken velen toeschouwers naar 3x3 basketball van hoog niveau.

Bij de mannen werd op vrijdagavond al door de verschillende winnaars van de 3x3 Street League Regiofinales gespeeld voor de laatste 2 plekken in de 3x3 PRO League. Team Paramaribo en Team Amstelveen wisten uiteindelijk na vele intense wedstrijden de felbegeerde laatste 2 tickets te bemachtigen.

Op zaterdag voegde deze twee teams zich bij een deelnemersveld van totaal 12. Dit jaar spelen er voor het eerste ook 5 internationale teams in de 3x3 PRO Leauge mee waaronder teams van wereldniveau als New York Harlem en Antwerpen.

In de poulfase kwamen de beste teams gelijk bovendrijven. In Poule A won Amsterdam zijn beide wedstrijden en plaatste zich samen met Tel Aviv voor de kwartfinales. In poule B ging Antwerpen ongeslagen door samen met een verrassend sterk spelend team Arnhem dat na het winnen van de PRO Cup op het Zomervreugde festival liet zien ook met de internationale top de strijd aan te kunnen gaan. Vanuit poule C bereikten Danube uit Servië en qualifier Paramaribo de volgende ronde en vanuit poule D deden New York Harlem en Utrecht hetzelfde.

In de kwartfinales waren de verhoudingen eigenlijk heel duidelijk. Amsterdam, New York Harlem en Antwerpen plaatsten zich alle 3 overtuigend voor de halve finale. Verrassend was toch wel het verlies van Danube tegen Tel Aviv wat sterk in het toernooi groeide.

Een finale tussen Amsterdam en Antwerpen leek aanstaande maar Amsterdam, momenteel niet in beste doen, liet het liggen tegen New York Harlem wat bij vlagen weer liet zien waarom ze in 2018 echt een van de beste teams ter wereld waren. Waar het Amsterdam niet lukte, lukte het Antwerpen wel, zich met speels gemak voor de finale te plaatsen.

In diezelfde finale liet Antwerpen wederom haar kracht zien. In een spectaculaire wedstrijd trokken zij aan het langste eind en wonnen de eerste 3x3 PRO Leauge stop. Hiermee gaan ze aan kop in het klassement waarvanuit over 2 weken in Den Haag wordt bepaald welk team zich voor de FIBA 3x3 World Tour in Utrecht plaatst en de eerste 10K prijzengeld van deze PRO League bij kan schrijven.

Bij de vrouwen namen op zondag acht teams het op voor een plek in de Pro League Finale in september tijdens de World Tour in Utrecht. Ook op zondag was het veld van deze strijdende teams een publiekstrekker naast de zes 3X3 velden van de NL tour.

In poule A schoten de dames van team Nijmegen uit de startblokken met een 20 – 13 winst over Tubbergen Jolly Jumpers terwijl thuis-team Utrecht een valse start kende tegen Groningen in een wedstrijd waarin beide teams de basket maar moeilijk wisten te vinden.

Toch wisten de dames zich te herpakken met een ruime winst over team Nijmegen, met als resultaat dat Utrecht als groepswinnaar doorstootte naar de halve finale met de Gelderlanders in hun kielzog.

In poule B was het team Rotterdam dat direct liet zien waar het voor gekomen was. Zij starten met een overtuigende vroegtijdige winst door de 21 te halen binnen 8 minuten speeltijd. Team Eindhoven die in de eerste wedstrijd verloren van Amsterdam beëindigde vervolgens op hun beurt de wedstrijd vervroegd tegen de Rotterdammers. Door op hun beurt weer te winnen van Amsterdam pakten de dames uit de havenstad toch de poulewinst.

In de halve finales verschalkten de thuisspelende dames van team Utrecht team Eindhoven. De runner up van poule A, Nijmegen, wist team Rotterdam uit het toernooi te gooien door een gemeen spannende halve finale met twee punten verschil te winnen.

Met de toernooiwinst op het spel was het een heel andere wedstrijd dan eerder op de dag in de poule en gaven de teams elkaar niets cadeau. De wedstrijd ging gelijk op en in de slotfase wisselden de teams de scores in rap tempo af. Terwijl de laatste seconden wegtikten wisten de dames van Nijmegen de voorsprong te pakken, Utrecht leek te herstellen maar de laatste bal stuiterde van de ring waardoor de winst toch naar Nijmegen ging. Nijmegen pakt nu de leiding in de ranking in de strijd om € 2.500,- en plaatsten zich voor de 3x3 PRO League Finals tijdens de FIBA 3x3 World Tour Utrecht op 25 september.
Voor de finales van de Vrouwen werd er kort de tijd genomen om de nieuw opgeleide 3X3 Leaders uit Utrecht te diplomeren. 8 enthousiaste jongeren zijn ready om een verschil te maken in hen eigen buurt! Ook zijn we trots om te vermelden dat dit de eerste 3X3 Leader Course is die door Melissa ’t Jong wordt gegeven (Team Utrecht), zij vertelt hierover: ‘’Het was fantastisch om de 3X3 Leader Course in mijn eigen stad te geven en te zien welke ontwikkeling de Leaders doormaakte. Er zijn heel veel kansen in Utrecht en deze jongeren gaan zich daar maximaal voor inzetten.''