Naar boven

Eerste 3X3 Olympische medailles ooit uitgereikt!

Door Jesper Jobse:

De medailles zijn uitgereikt! Vanuit hier wil ik Letland en de USA feliciteren met het eerste Olympisch goud in de geschiedenis van deze sport. 

Met maar liefst 68 wedstrijden verdeeld over 5 speeldagen maakte het internationale publiek kennis met 3X3 op het hoogste niveau. 3X3 stond vol in de aandacht, kreeg veel complimenten vanuit sportliefhebbers van over heel de wereld. Een waardige, spectaculaire en dynamische toevoeging aan het Olympisch programma.

Team NL 3X3

Bij de mannen ging uiteraard de aandacht in eerste instantie uit naar onze 3X3 Orange Lions. Voorop staat dat Dimeo, Arvin, Jessey en Ross alles hebben gegeven voor een zo goed mogelijke prestatie. Complimenten voor het hele Team NL 3X3 programma inclusief ook de spelers die het Olympische team niet haalde. Alles is het laatste jaar opzij gezet voor Olympische kwalificatie en een zo goed mogelijk resultaat. Een vijfde plaats op de Olympische Spelen is voor Nederland dan ook een prachtig resultaat. Als de medailles echter zo dichtbij voelen wil je er uiteraard ook heel graag eentje winnen.

Met drie overwinningen uit de eerste vier wedstrijden hadden we eigenlijk een vliegende start. Ook al waren de overwinningen op Japan en China niet makkelijk, toch had Nederland al snel zicht op een rechtstreekse kwalificatie voor de halve finales.

Het spelen met drie man tegen België deed Nederland de das om, in overtime werd verloren. Een knappe overwinning tegen Polen zorgde voor een alles of niets wedstrijd voor een rechtstreekse halve finale plek tegen Letland. De Letten die het toernooi maar moeizaam gestart waren kwamen tegen Nederland zeer scherp voor de dag waardoor Nederland 2 uur later de in de kwartfinale tegen Rusland uit kwam. Dit is een enorme mentale uitdaging die binnen 3X3 vaak cruciaal is.

De ene teleurstelling achterlaten om vervolgens twee uur later je beste spel te kunnen laten zien. Dit was voor Nederland dinsdag een te lastige opgave. Rusland die enorm in het toernooi groeide was veel meer klaar dan Nederland en won overtuigend.

Waar Nederland het hele toernooi dominant was van achter de 2-punt lijn, lukte dat in de wedstrijd tegen Rusland niet waarmee er een einde aan een prachtig toernooi voor Nederland kwam.

Mannen toernooi

Uiteindelijk gingen Servië, België, Rusland en Letland op de laatste dag uitmaken waar de eerste Olympische 3X3 medailles naartoe zouden gaan. Servië kwam als grote favoriet ongeslagen uit de poulefase. Rusland dacht hier echt anders over. De Russen schoten uit de startblokken met 2-punters van Zuev en Pisklov. De Serven waren lamgeslagen en hadden geen enkel moment grip op de wedstrijd waarna hun Olympische droom uiteen spatte. Geen goud voor Dusan Bulut!

In de andere halve finale lieten de Letten niks heel van België. Voor België, de verrassing van dit hele 3X3 seizoen en ook van de eerste dagen op de Olympische spelen duurde het 3X3 toernooi één dag te lang. Vervoort die de hele week vanuit alle hoeken niet kon missen werd afgestopt en Letland werd alleen maar beter en beter. 

De kans voor brons lieten de Serven dan ook niet lopen en als pleister op de wond werd die prijs dan toch binnengehaald. 

De finale was er eentje zoals de 3X3 fan hem graag ziet. Hij kon letterlijk alle kanten op vallen. De Russen vlogen uit de startblokken maar uiteindelijk zou de individuele klasse van Miezis en Lasmanis het verschil maken. De Letten, die in 2017 tijdens het EK in Amsterdam met exact hetzelfde team met goud echt doorbraken schreven vandaag met Olympisch goud historie. Een mooie en verdiende winnaar! Een team wat ups en downs heeft gekend maar waarbij alle spelers in elkaar bleven geloven met deze droom in het vizier.

Het laat zien dat het broederschap in 3X3 een onmisbare factor blijkt. Je ziet het aan hoe er in time outs gecommuniceerd wordt, hoe er samen een punt of overwinning wordt gevierd maar ook aan hoe je ze elkaar soms keihard de waarheid ziet vertellen.

Rusland toch wel verrassend naar het zilver met een zeer jonge ploeg van nog geen 24 jaar gemiddeld. Een ploeg die zeker richting Parijs de komende 3 jaar kan doorgroeien tot een kandidaat voor goud.

Vrouwen toernooi

Bij de vrouwen ging het op de laatste dag tussen USA, Frankrijk, Rusland en China. Waar USA eigenlijk het hele toernooi dominant was en alleen tegen Japan een slippertje kende hadden de Fransen tot aan vandaag eigelijk een heel lastig toernooi. De eerste 4 wedstrijden brachten slechts 1 overwinning voor het team dat de afgelopen jaren alles in 3X3 won. Door het oog van de naald werd kwart finale gehaald die in een hele spannende wedstrijd gewonnen werd van thuisland Japan. Waar iedereen uitging van een finale tussen Frankrijk en de USA was dit nu al een affiche voor de halve finale. Frankrijk probeerde het USA moeilijk te maken maar de WNBA sterren waren simpelweg te sterk en te goed. 

In de andere halve finale naam Rusland het op tegen China. Rusland, toch wel de grote verrassing van het toernooi. Het team was tot aan 2017 alles won was de laatste jaren veel minder succesvol. Dit terwijl China juist de meest recente wereldkampioen vanuit 2019 is. De Russen hebben behoorlijke verjonging doorgevoerd de afgelopen maanden en dat heeft erom zijn vruchten afgeworpen.

De Russen speelde het hele toernooi stabiel en ook tegen de fysiek sterke Chinezen waren ze duidelijk de betere partij.

De Chinezen en de Fransen gingen met elkaar vervolgens de strijd om het brons aan. Frankrijk bleek opnieuw niet in staat en fysieke tegenstander af te stoppen 

USA in Rusland dus in de finale. De jonge Russische meiden speelde dapper en probeerde alles om Plum en Dolson af te stoppen. Beide teams hadden in de finale moeite het schot van buiten te vinden en in het statischere spel bleek Team USA toch echt een klasse apart. Goud dus voor de WNBA sterren die enigszins betalen het succes over zich heen lieten komen. Toch anders dan de gepassioneerde Letten met jarenlange 3X3 ervaring. 

Al met al 5 prachtige dagen 3X3 basketball met vooral bij de mannen een verrassend toernooi waar iedereen aan elkaar gewaagd was. Reclame voor de sport die hopelijk definitief in het Olympisch programma opgenomen gaan worden. Voor ons als Nederland een fantastische uitdaging om ook over drie jaar in Parijs weer met een goed team acte de presence te maken.