Naar boven

EMPOWERED BY 3X3 - KENNIS DELEN OVER HET OPSCHALEN VAN DE KRACHT VAN 3X3 VOOR SOCIALE VERANDERING

MIDDEN IN DE OPWINDENDE SFEER VAN DE WORLD TOUR MASTERS OP 6 OKTOBER ORGANISEERDEN 3X3 UNITES EN HAAR PARTNERS EEN EXCLUSIEVE KENNISSESSIE OM DE INZICHTEN TE DELEN DIE WERDEN OPGEDAAN BIJ DE UITBREIDING VAN DE KRACHT VAN 3X3 VOOR SOCIALE VERANDERING NAAR MEER PLAATSEN VIA HET DOOR DE EU MEDEGEFINANCIERDE PROJECT 'EMPOWERED BY 3X3'. DEZE SESSIE CREËERDE EEN PLATFORM VOOR WEDERZIJDS LEREN, INSPIRATIE EN HET VERZAMELEN VAN NIEUWE IDEEËN VOOR DE TOEKOMSTIGE ONTWIKKELING VAN 3X3 BASKETBAL VAN ONDERAF NAAR ALLE NIVEAUS.

Mažvydas Liutkus, namens Streetball Copenhagen en Lena Landgraf van 3X3 Academy Düsseldorf waren aanwezig om hun geleerde lessen te delen door hun actieve deelname aan het "Empowered by 3x3" project dat geleid wordt door 3X3 United. Mažvydas is een van de eerste negen internationale 3X3 facilitators die zijn opgeleid tijdens het project en Lena maakt deel uit van een van de partnerorganisaties waar we de kracht van 3X3 aan het opschalen zijn. Ze maakten van de gelegenheid gebruik om de succesverhalen van het project en de uitdagingen in de uitvoering te belichten.

Mažvydas: "Het was een groot succes in Kopenhagen. We zagen jonge leiders die verlegen binnenkwamen en aarzelden om verantwoordelijkheid te nemen voor wat ze aan het doen waren. In de loop van de afgelopen twee maanden zagen we echter grote transformaties, wat het project nog interessanter maakte. We zijn een aantal initiële uitdagingen tegengekomen, met name bij het werven van leiders en het onderhouden van effectieve communicatie binnen de organisatie. Het is echter ook cruciaal dat we meer bekendheid geven aan 3X3 Unites en haar visie en missie, aangezien de organisatie niet algemeen bekend is in Kopenhagen. Door meer bekendheid te geven aan waar 3X3 Unites voor staat en de impact die het creëert, kunnen we ons bereik vergroten en in contact komen met een breder publiek."Een van de belangrijkste inzichten is dus dat de aanpak werkt! Jongeren raken geïnspireerd en worden gesterkt! Voor het opschalen naar nieuwe plaatsen op een bottom-up manier, is het opleiden van 3X3 facilitators die 3X3 leiders kunnen opleiden een belangrijk element om mee te beginnen.

In de woorden van Lena: "We zagen het potentieel in leiders die groeiden en de sport gebruikten als hulpmiddel voor persoonlijke groei. Hoewel we al betrokken waren bij soortgelijke projecten in Duitsland, voorzag 3X3 Unites ons van een duidelijke en aanpasbare structuur om te volgen. Natuurlijk staat elke locatie voor zijn eigen uitdagingen, maar door bijeenkomsten zoals deze sessie hebben we de mogelijkheid om met elkaar in contact te komen om ideeën uit te wisselen en oplossingen te bedenken. Dit project gaf ons een goede start om 3X3 Unites in Duitsland samen verder te laten groeien".
Nu, in de tweede helft van het project EB3X3, ligt de focus op het lokaal opschalen, het creëren van blijvende impact met lokale belanghebbenden en het ontwikkelen van het lokale ecosysteem op basis van alle bestaande elementen.

De sessie werd vervolgd met inspiratie van Joscha de Vries uit Utrecht, die de sociale impact van urban sports besprak, het belang van betrokkenheid van de gemeenschap, faciliterende structuren en de rol van overheidsinstanties om urban sports te faciliteren. Ze benadrukte het belang van het gebruik van urban sports om barrières voor sportparticipatie te verlagen en meer positieve ruimtes in de gemeenschap te creëren. Er werd ook gesproken over het belang van toegang tot 'droge ruimtes', zodat de jeugd kan blijven sporten zonder zich zorgen te hoeven maken over het weer. De veiligheid binnenshuis is van groot belang, aangezien het niet de bedoeling is om ruimtes te creëren waar onwettige activiteiten plaatsvinden. Het uiteindelijke doel is om stedelijke sportruimtes te ontwikkelen om een verscheidenheid aan sportactiviteiten te introduceren in de gemeenschap. Deze sessie werd afgesloten met een Q&A en discussies in kleine gevarieerde groepen over de acties die alle deelnemers nu willen ondernemen om verder bij te dragen aan de ontwikkeling van 3X3 basketbal als instrument voor sociale verandering. Mo Tahir van de NGO DUNK-GRASSROOTS in Ghana: "Ik heb talloze projecten en ideeën in mijn hoofd, maar de eerste stap is om alle grassroots stedelijke sportmakers samen te brengen."

Citaten van deelnemers:
Petra Matijanic, 3X3 facilitator uit Düsseldorf: "Alle ideeën die ik in mijn hoofd heb, moet ik nu omzetten in actie".

Mo Tahir, NGO DUNK-GRASSROOTS: "Ik denk dat we de mogelijkheid moeten onderzoeken om een online platform te creëren waar iedereen ideeën kan delen en op de hoogte kan blijven."

Joost Hartman, Gemeente Amsterdam: "We hebben meer mogelijkheden nodig voor persoonlijke uitwisseling om samen te groeien. Sessies als deze zijn waardevol omdat we elkaar dan persoonlijk kunnen ontmoeten om te discussiëren."