Naar boven

GESLAAGDE EERSTE FIBA 3x3 WORLD TOUR UTRECHT MASTERS

Door Ronald van Dam

De eerste World Tour Masters binnen onze landsgrenzen heeft geen Nederlandse winnaar opgeleverd. Team Utrecht, met de nieuwe 3x3 troef Worthy de Jong in de gelederen, kwam met een plek in de halve finale het verst. Team Paris, dat al eerder Team Amsterdam had uitgeschakeld in de kwartfinales, versperde de weg naar de finale. De zeer geslaagde World Tour Utrecht Masters op het Jaarsbeursplein kreeg Liman als winnaar, waarmee vijf van de zeven tot nu toe gespeelde World Tours door een Servische ploeg zijn gewonnen. Team IJmuiden, de derde Nederlandse deelnemer, strandde in de groepsfase.

TEAM UTRECHT

Een van de absolute publiekstrekkers was de 'nieuwbakken' 3x3 speler Worthy de Jong, die samen met Julius van Sauers, Jeroen van der List en Lenno Witteveen als Team Utrecht aan de World Tour Masters in Utrecht deelnam. 118-voudig 5-5 international De Jong had na EuroBasket 2022 in Praag een paar dagen vrij genomen, om zich vervolgens volle bak op zijn nieuwe passie te storten. Met succes, want in de groepsfase werden zaterdag achtereenvolgens Marijampole uit Litouwen (21-19) en Team Antwerp, winnaar van de Masters in Debrecen, aan de kant geschoven.

Finale 3X3 Challenger Utrecht 3X3 Unites

De Belgen keken zelfs tegen een 8-0 achterstand en kregen uiteindelijk met 21-11 klop. Dat bracht Team Utrecht als de nummer één uit groep B in de kwartfinales tegenover Team Vienna, de nummer twee uit groep D. Nadat de Ostenrijkers met 15-12 opzij waren gezet, stonden de Nederlandsers in de halve finale tegenover Team Paris. In een thriller trokken de Fransen met 20-19 net aan het langste eind. Van der List zette zijn team 16 seconden voor tijd op een 19-18 voorsprong, maar vlak voor tijd haalde Paul Djoko met twee rake vrije worpen de finaleplek binnen voor zijn team. Toch kunnen De Jong en co met de mooie vierde plek en 60 punten voor de World Tour ranking tevreden terugkijken op het toernooi. Op 7 en 8 oktober doet Team Utrecht mee aan de World Tour Masters in Parijs.

TEAM AMSTERDAM

Het kwartet Dimeo van der Horst, Julian Jaring, Arvin Slagter en Maksim Kovacevic, vorig jaar nog winnaar van de Challenger op het Jaarbeursplein, gold als een van de favorieten voor de zege bij de eerste World Tour Utrecht Masters. In de eerste groepswedstrijd tegen Team IJmuiden oogde het vooral aanvallend nog stroef (16-10), maar daarna werd Partizan Belgrado toch gedecideerd met 22-13 opzij gezet, mede dankzij drie tweepunters op rij van Arvin Slagter. Met de winst in poule C op zak trof Team Amsterdam een dag later Team Paris, de nummer twee uit groep A, in de kwartfinale. Het werd een wedstrijd om niet snel te vergeten.

Bij 14-12 achter bezorgde Dimeo 'Dimes' van der Horst met vier scores op rij zijn team een 16-14 voorsprong met nog 24 seconden te gaan. In de volgende Franse aanval knalde uitblinker Franck Seguela de Parijzenaars met een tweepunter weer langszij (16-16) en dus moest er een overtime aan te pas komen. Weer Van der Horst zette Team Amsterdam op 17-16, maar met zijn vierde tweepunter van de wedstrijd besliste Seguela de kraker toch in Frans voordeel: 17-18. Team Amsterdam eindigde daardoor als vijfde, goed voor vijftig punten en de (veilig lijkende) vijfde plek op de World Tour Ranking. Het viertal kan meteen de koffers pakken, want op 1 en 2 oktober wacht de volgende Masters in Cebu op de Filipijnen. Jan Driessen neemt dan de plek in van Julian Jaring.

TEAM IJMUIDEN

Voor de gebroeders Luuk en Timo Slond, Sheyi Adetunji en Norbert Thelissen was deelname aan de Masters op het Jaarbeursplein alleen al een onvergetelijke ervaring en een mooie voorbereiding op de FIBA 3x3 U23 World Cup die ze van 5 t/m 9 oktober in het Roemeense Boekarest gaan spelen. Maar het team dat in het kwalificatietoernooi in Amsterdam topploeg Riga had uitgeschakeld (Luuk Slond en Thelissen deden dat samen met Maksim Kovacevic en Jan Driessen) wilde niet alleen maar voor spek en bonen meedoen. Tegen Partizan Belgrado (19-17 verlies) ging IJmuiden goed mee, maar Thelissen miste jammer genoeg de laatste tweepunter om er nog een overtime uit te slepen. In de tweede groepswedstrijd tegen Team Amsterdam bleef het jonge viertal tot 5-3 bij, waarna Julian Jaring het verschil eigenhandig op 9-4 bracht en die achterstand kon niet meer worden goed gemaakt. Het werd 16-10 voor Team Amsterdam. Overigens is dat tegen een topteam met drie A-internationals in de gelederen natuurlijk geen schande. Team IJmuiden eindigde uiteindelijk als twaalfde en hield 'qualifiers' Ventspils en Venice achter zich.

Toernooidirecteur Jesper Jobse: "Ik ben trots dat we met de hele community een nieuwe mijlpaal voor 3x3 in Nederland hebben kunnen neerzetten. Als speler heb ik altijd de wens gehad een World Tour in Nederland te kunnen spelen. Dat we dit nu voor drie Nederlandse teams mogelijk hebben kunnen maken, geeft enorm veel voldoening."

Bondscoach Aron Royé: "Drie Nederlandse teams op een World Tour is al een hele mooie prestatie op zichzelf en nooit eerder voorgekomen. Alle drie de teams gingen echter met andere verwachtingen het toernooi in. Team IJmuiden wist zich op de valreep te plaatsten vorige week in Amsterdam door verassend te winnen van olympisch kampioen Riga (Letland). Ze hadden weinig te verliezen en dit was een ideale voorbereiding op het WK U23 volgende week. Ze wisten bijna te verassen door Belgrado te verslaan met fris en gedurfd basketball. Mooi om te zien dat onze talenten al goed meekomen op het hoogste niveau."

"Voor Amsterdam was het een teleurstellend resultaat, omdat ze vooraf tot de favorieten behoorden. In een spannende wedstrijd werd onverdiend verloren van Parijs dat in de laatste seconden twee onmogelijk tweepunters erin gooide en zo in verlenging de overwinning veilig stelde. Jammer, want anders hadden we een halve finale gehad met Amsterdam tegen Utrecht voor een finale plek."

"Utrecht heeft een hele mooie prestatie neergezet door gelijk bij hun World Tour-debuut vierde te worden. Er had zelfs meer in gezeten als ze iets meer ervaring hadden gehad. Voor Worthy een mooi instapmoment, waarin hij gelijk liet zien dat hij een belangrijke speler gaat worden in deze sport en dat het spel hem goed ligt."
"Het meeste heb ik genoten van de vechtlust die alledrie de teams hebben laten zien. Met veel energie en een hoge intensiteit spelen is de basis van deze sport en dat hebben ze allemaal gedaan. Als we deze mentaliteit als groep weten vast te houden dan gaan we nog veel mooie resultaten boeken de komende tijd."

SFEERBEELDEN

3x3 Challenger 2021 Utrecht 3X3 Unites stadion 3X3 Challenger
Behind the scenes 3X3 Challenger
3X3 basketball finale 3X3 Challenger Winnaars Team Amsterdam 3X3 Challenger Utrecht