Naar boven

GEZOND VAN START IN HAARLEMMERMEER MET 3X3 BASKETBAL

14 april is op het basketbalcourt aan de Toolenburgse Plas in Hoofddorp een nieuw, gezond initiatief gestart. Dankzij de samenwerking tussen Stichting 3X3 Unites en Stichting Zorg en Zekerheid, in samenwerking met basketbalclub BV Hoofddorp en Team Sportservice Haarlemmermeer, zijn jongeren uit Hoofddorp opgestaan om zichzelf én hun wijk te ontwikkelen, met behulp van de grootste ‘urban teamsport’ ter wereld: 3X3 basketbal.

PERSOONLIJKE EN LOKALE GROEI

In de afgelopen weken zijn de jongeren uit Hoofddorp tussen de 16 en 24 jaar aan de slag gegaan met 3X3 basketbal. Deze jongeren volgen de achtweekse 3X3 Leaderopleiding. Een niveau-2 opleiding waarin zij belangrijke life-skills leren zoals verantwoordelijkheid nemen, oplossingsgericht denken en leiding durven nemen. Naast de opleiding starten ze ook met het organiseren van 3X3 activiteiten, waarbij ze de bewoners van de wijk betrekken. Op deze manier ontstaat er een hechte 3X3 community in de buurt, waar jongeren van elkaar leren en zich samen ontwikkelen; op én buiten het basketbalveld.

DE BUURT IN BEWEGING

Het programma is een initiatief van Stichting 3X3 Unites en Stichting Zorg en Zekerheid, in samenwerking met de lokale basketbalvereniging Hoofddorp en Team Sportservice Haarlemmermeer.

Stichting 3X3 Unites en Stichting Zorg en Zekerheid vinden elkaar in hun wens om lokaal impact te maken en de buurt beter maken. ‘Wij geloven dat door het kleine te omarmen je grote verandering teweeg kan brengen’ zegt Jesper Jobse, medeoprichter van 3X3 Unites en voormalig 3X3 international. Hij vervolgt: ‘Wanneer jongeren in hun kracht staan, kunnen zij hun hele omgeving in beweging brengen. Dat is precies wat we nu samen met alle betrokken partijen realiseren in Haarlemmermeer.’

  

BASKETBAL IS EXTRA GEZOND

Zorgverzekeraar Zorg en Zekerheid is al jaren sponsor van topbasketbal. ‘Bewegen is gezond en leuk, maar in teamverband bewegen is nog gezonder’, vertelt bestuurslid Henk Gerla. ‘Mooie bijvangst van het basketbal is het groepsgevoel en de teamspirit. Wij zijn heel blij dat we kunnen samenwerken met een partner als 3X3 Unites die basketbal op een maatschappelijke manier inzet. Zo maakt ‘onze’ sport deze groep jongeren, de wijk en uiteindelijk heel Haarlemmermeer gezonder.’

 

VOLGENDE STAP

Het ecosysteem dat 3X3 Unites heeft gecreëerd in diverse gemeenten gaat een volgende ontwikkeling doormaken in Haarlemmermeer en heeft als doel eraan bij te dragen dat jonge meiden en jongens zichzelf meer vertegenwoordigd zien in de sport en daardoor de drempel om deel te nemen ook voor anderen wordt verlaagd.

Naast Haarlemmermeer zijn ook in de gemeenten Katwijk en Amstelveen programma’s gestart. Ook hier mogelijk gemaakt door Stichting Zorg en Zekerheid. Wekelijks organiseren de lokale jongeren 3X3 activiteiten. Deze zomer wordt de 3X3 Street League ook in deze drie gemeenten georganiseerd door 3X3 Unites. Aan de 3X3 Street League kunnen alle basketballiefhebbers van jong tot oud deelnemen en het op de 3X3 courts tegen elkaar opnemen.

Wil jij meedoen aan 3X3 activiteiten op het court de Toolenburgse Plas, Redenburgsingel 110? Dat kan! Terwijl de 3X3 Leaderopleiding bezig is ben je elke week op woensdag van 17:30 tot 18:30 welkom om deel te nemen aan de activiteiten georganiseerd door de 3X3 Leaders. Nadat de Leaders de opleiding hebben afgerond zullen de activiteiten op woensdag van 16:30 tot 18:30 zijn. Je hoeft je niet aan te melden.