Naar boven

leaders of unites #10 shuwendly sophia

Mijn moeder is echt mijn voorbeeld 
Mijn naam is Shuwendly Sophia en ik ben 22 jaar oud. Oorspronkelijk kom ik uit Curaçao, maar op vier jarige leeftijd ben ik samen met mijn moeder naar Nederland gekomen. Tijdens mijn eerste jaren in Nederland hebben we op veel verschillende plekken gewoond. Amsterdam, Groningen, Rotterdam, Osdorp, Den Haag en uiteindelijk weer teruggekomen in Amsterdam. Niet veel later ontmoette mijn moeder mijn stiefvader en ze zijn nog steeds gelukkig samen. Zij wonen nu in Amsterdam Zuidoost, maar ik woon sinds kort op mezelf! 

Het is een redelijk chaotisch begin geweest, maar ik heb het superleuk gehad. Mijn moeder heeft mij van jongs af aan geleerd om zelfstandig te zijn, mijn eigen kleren te wassen, voor mezelf te koken en te zorgen.

Ik woon sinds kort op mezelf, met alles wat ik al wist en kon was het dus een makkelijke switch. Mijn moeder is echt mijn voorbeeld. Ze pusht zichzelf om te krijgen wat ze wil en verdient. Ze heeft er alles voor gedaan dat ik naar school kon, dat we eten hadden en dat we een dak boven ons hoofd hadden.

Haar persoonlijkheid heb ik zeker overgenomen. Ik wil ook altijd doorgaan en eruit halen wat erin zit. Ik moet het beste uit mezelf halen, zodat ik met een goed gevoel terug kan kijken.

Ik werd gekozen voor de selectie, maar ik had niet eens de juiste schoenen en kleding!
Ik was ongeveer 16 jaar oud toen ik begon met basketballen. Ik had natuurlijk daarvoor wel na school een beetje een balletje geschoten, maar ik had nooit het idee dat ik daar echt verder mee wilde. Een vriend van mij spoorde me aan om een selectietraining te doen bij Club 2000 en daar werd ik voor uitgekozen! Het was best wel een verrassing, ik had niet eens de juiste schoenen en kleding, maar ik mocht in het team onder 16 jaar spelen. Hierna ging ik al snel naar het eerste team onder de 18 jaar, helaas ging het hier helemaal fout. Door een samenloop van omstandigheden werden we uit de competitie gegooid en mislukte mijn eerste kans om landelijk te spelen. 

Ik ben toen overgestapt naar basketballvereniging BC Warriors. We wonnen het kampioenschap en dit maakte me toch wel zo enthousiast dat ik besloot om serieus verder te gaan met basketball. Ik kwam te spelen bij BV Amsterdam waar we een genie van een coach hadden. Ik heb heel veel geleerd over basketball daar en ik begon nog meer tijd te stoppen in het trainen en spelen. Ik heb toen een seizoen eerste divisie gespeeld bij de Hoppers en daarna ging ik DTL spelen bij Triple Threat. Tegenwoordig speel ik bij Almere Pioneers in de promotie divisie. In die 6 jaar dat ik nu basketball heb ik al veel verschillende dingen mogen meemaken, maar met de komst van 3X3 Unites brak er weer een nieuw hoofdstuk in mijn leven aan.

Bij 3X3 is iedereen hard
Ik leerde de sport 3X3 kennen toen het in 2016 voorbijkwam op facebook met de Streetball Masters. We hebben toen een team gevormd en meegedaan. Zo gingen we die zomer eigenlijk elk toernooi af, het was geweldig! Toen ik bij BC Warriors ging spelen kwam ik ook in aanraking met de stichting 3X3 Unites. Ze waren opzoek naar leaders voor hun eerste Leader Course en daar had ik mij direct voor aangemeld. De sport is voor mij heel leuk, omdat je veel fysieker kan spelen. Bij 3X3 is iedereen hard, je bent continu bezig, je wordt niet gewisseld en er wordt natuurlijk veel one-on-one gespeeld. Dat vind ik een hele leuke manier van basketballen. Ik kan er echt mijn fysieke ei kwijt.

Toen ik eenmaal als 3X3 leader aan de slag ging bij 3X3 Unites gingen er nog veel meer deuren voor mij open. De stichting biedt jongeren de kans om zich op alle facetten te ontwikkelen. Zo ben ik tegenwoordig ook deel van het social mediateam, maak ik foto’s en werken we aan een hele gave podcast

Voor mijn studie International Business Management heb ik ook mijn afstudeerscriptie bij 3X3 Unites succesvol afgerond. Deze ging over hoe 3X3 Unites hun merk kan verbeteren in Curaçao, zodat ze daar een Leader Course kunnen opzetten.

Op het moment is 3X3 Unites daar nog niet echt bekend en ook de sport 3X3 basketball is nog heel erg in opkomst. Om daar een succesvol Leader Course te introduceren moeten we eerst de sport veel populairder maken en de opleidingen via 3X3 Unites aanbieden. Ik zou heel graag onderdeel zijn van het introduceren van 3X3 Unites in Curaçao, misschien kan ik wel zelf gaan om de Course daar op te zetten, dat lijkt me heel gaaf!

3X3 NEXT is een platform voor de liefhebbers, waar we via de sport en de lifestyle samenkomen
Daarnaast heb ik ook voor Unites de instagrampagina 3X3 NEXT in het leven geroepen. Voor mij is basketball niet alleen maar de sport, maar ook de hele lifestyle eromheen. Fashion, sneakers, urban sports, muziek en dans, ik vind dat dat er allemaal bij hoort en het vormt ook een soort community. 3X3 Unites had nog niet zo’n soort platform, terwijl ze juist graag iedereen samen willen brengen, dus dit leek mij ideaal. Nu is 3X3 NEXT echt een platform voor de liefhebbers, waar we via de sport en de lifestyle samenkomen. Mijn droom is dat 3X3 Next uiteindelijk heel groot wordt en dat er een groot centrum komt waar iedereen zich kan inschrijven voor basketball, danslessen, muzieklessen, fotografie, of andere creatieve bezigheden. Een centrum om jezelf te ontwikkelen, mensen te leren kennen, of gewoon samen te ontspannen. 

Van kleins af aan is mijn droom altijd al geweest om naar Amerika te gaan 
Voor de toekomst heb ik wel ambitieuze plannen! Over vijf jaar zie ik mezelf in Miami zitten, op mijn eigen bootje, met een cocktail in mijn hand. Van kleins af aan is mijn droom altijd al geweest om naar Amerika te gaan. Voornamelijk door alle films en series die je ziet. Helaas is de situatie in Amerika op dit moment niet ideaal voor iedereen, maar ik zie mezelf in ieder geval wel in het buitenland wonen. Hopelijk heb ik ook verschillende bedrijven gestart, waaronder mijn eigen Branding Consultancy bedrijf en een foto- en videografie bedrijf. Tuurlijk weet ik dat dit toekomstbeeld hoog gegrepen is, maar ik ben een doorzetter en ik zal altijd doorgaan totdat ik heb bereikt wat ik wil!