Naar boven

leaders of unites #11 meisam sabzandam

Opeens was alles wat ik kende en liefhad weg. Ik had niks meer 
Mijn naam is Meisam Sabzandam en ik ben 24 jaar oud. Drie jaar geleden, in 2017, kwam ik naar Nederland, nadat ik uit noodzaak mijn geboorteland Iran was ontvlucht. Sinds dat ik een jaar of 10 was speel ik al basketball. Toen ik 16 was heb ik zelfs een keer in het nationale team van Iran meegespeeld. Dit bleek net iets te moeilijk voor mij te zijn, dus ik heb het maar bij die ene keer gelaten. Een tijd lang speelde ik bij een bekend professioneel basketballteam in Iran, Petrochemical. Hier heb ik een hele goede tijd gehad. Ik mocht spelen met echt goede spelers, professionals die voor hun eigen nationale team speelden, bijvoorbeeld met Hamed Haddadi. Maar toen sloeg mijn leven een ander pad in. 

Vanwege mijn geloofsovertuiging ben ik uit Iran gevlucht. Mijn broer was al in Nederland en hij heeft mij geholpen om ook naar Nederland te komen. Eerst heb ik nog in Teheran ondergedoken gezeten, totdat iemand een visa voor mij kon regelen.

Het was een moeilijke tijd. Opeens was alles wat ik kende en liefhad weg. Ik had niks meer. Maar die tijd is nu voorbij, ik heb nu weer rust.

Door 3X3 vergeten de vluchtelingen even waar ze zijn en kunnen ze genieten van het moment
In Nederland kwam ik eerst in Lelystad terecht, maar al snel ging ik door naar Heerenveen. Mijn broer en schoonzus kenden via de kerk een hele aardige mevrouw daar en ik mocht bij haar komen wonen. Toen ik eenmaal in Heerenveen was wilde ik ook heel graag weer kunnen basketballen. Hier ben ik bij basketballvereniging Dyna ’75 terecht gekomen. Eerst kon ik gewoon even komen kijken bij de training, maar al gauw mocht ik meespelen in het herenteam! Basketballen bij Dyna ’75 hielp me niet alleen op sportief vlak weer uit mijn schulp te kruipen, maar het stimuleerde uiteraard ook mijn sociale leven. Mijn Nederlands ging vooruit en ik leerde 3X3 Unites kennen.

Ongeveer een jaar geleden kreeg ik de kans om de eerste Iraniër en vluchteling te worden met een 3X3 leader course diploma. In het begin vond ik dit erg spannend, omdat de taal toch nog wel erg moeilijk was voor mij, maar met hard werken is het me gelukt om dit diploma te behalen.

Het is fantastisch om actief te zijn voor 3X3 Unites. Samen met 3X3 Unites hebben we bedacht om clinics te geven in de diverse AZC’s rondom Heerenveen. Daarmee kan ik iets terugdoen. Er is vaak helemaal niks te doen in de AZC’s.

Ze hebben niets om handen, ze zitten vast in kleine kamertjes, met weinig geld en veel te veel tijd om na te denken. Wij kunnen ervoor zorgen dat ze even een moment hebben waarop ze lekker actief kunnen zijn, niet hoeven na te denken over hun leven en ze een uitdaging voorschotelen. Met sport zijn ze even afgeleid van hun problemen en kunnen ze genieten van het moment. Het is zo mooi om te zien dat je ouders en kinderen, voor 2 uurtjes helemaal gelukkig kan maken, zodat ze op dat moment vergeten waar ze zijn. 

Ik wil alles wat ik geleerd en bereikt heb teruggeven aan de gemeenschap
Ik heb grote plannen voor mezelf in de toekomst! Het belangrijkst is uiteraard het krijgen van mijn verblijfsvergunning. Als dat is gelukt zou ik ook heel graag gaan studeren. Ik heb laatst 2 weken meegelopen bij een studie over auto elektra, dat lijkt mij ontzettend leuk! Maar ik moet nu eerst afwachten of ik dat allemaal rond kan krijgen qua financiën. Daarnaast wil ook heel graag verder met basketball en dan vooral met mijn rol nu binnen de 3X3 Unites community. Ik zou het een eer vinden om de clinics in de AZC’s als vaste kracht te mogen blijven geven en misschien dan wel jaarlijks een toernooi te organiseren tussen de verschillende AZC’s! 

Als laatste is mijn geloof ook ontzettend belangrijk voor mij. Ondertussen ben ik officieel bekeerd naar het Christendom en ga ik veel naar de kerk. Het is zo bevrijdend om zonder angsten naar de kerk te kunnen gaan. Ik zou me hier ook het liefst veel voor inzetten, wellicht wel voor de kinderkerk. De komende vijf jaar wil ik doorgroeien in mijn geloof, het beste uit mezelf halen, maar ook alles wat ik geleerd en bereikt hebt teruggeven aan de gemeenschap.