Naar boven

Leaders of unites #13 anes tuffour

Elke match voor mij was alles of niets 
Mijn naam is Anes Tuffour en ik ben 21 jaar oud. Ik ben geboren en getogen in Amsterdam Zuidoost en woon daar ook al mijn hele leven! Thuis woonde ik samen met mijn moeder, mijn broertje en mijn twee zusjes. Sinds 5 maanden woon ik nu op mezelf, waar ik echt wel mijn rust heb kunnen vinden. Een maand geleden heb ik mijn HBO-studie International Business Management afgerond en ik ben nu lekker aan het werk. Het is nog geen werk wat echt met mijn studie te maken heeft, maar in deze tijd ben ik al blij dat ik werk heb.

Wat betreft basketball ben ik best wel op een late leeftijd begonnen. Toen ik 15 jaar was wisselde iedereen opeens op mijn middelbare school van voetbal naar basketball. Ik kwam eerst terecht bij BC Warriors en na een aantal trials gedaan te hebben kwam ik in het tweede team onder 18 bij Apollo.

In de afgelopen jaren heb ik best wel een aantal gave basketballmomenten meegemaakt. 4 jaar geleden won ik het eerste 1 tegen 1 toernooi van 3X3 Unites!

Dit was een fantastische ervaring, waar ik van jongens won waarvan ik nooit had gedroomd dat ik die had kunnen verslaan. Elke match voor mij was alles of niets en om uiteindelijk dan de finale te winnen was zo ontzettend mooi! Dat was een goed moment voor mij, waar ik ook veel kracht uit heb geput.

In 2018 heb ik met de 3X3 PRO League mee mogen spelen! Het team waar we voor in konden vallen had door blessures spelers te kort, dus ons werd gevraagd of we mee wilden spelen met ons eigen team uit Zuidoost. Hier heb ik geen moment over na moeten denken en ik heb meteen ja gezegd. We speelden tegen veel betere spelers (internationals!), maar het voelde voor ons alsof we echt wel kans maakten, aangezien 3X3 echt een ander spelletje is. De PRO League ging eigenlijk best wel goed, we hebben niet alles gewonnen, maar die ervaring liet ons wel zien dat we weerstand konden bieden in 3X3.

Ik wilde graag iets doen voor de jongeren
Begin 2019 kreeg ik de kans om naar Canada te gaan voor mijn studie en die kans heb ik met beide handen aangepakt. Canada is vooralsnog de beste ervaring uit mijn leven. Het was echt de eerste keer dat ik alleen op avontuur ging. Naar een onbekend land en zonder familie, of klasgenoten om mee op te trekken. Voor mij voelde het alsof ik uit mijn ene leven stapte en terecht kwam in een geheel nieuw leven. Het besef daalde bij me in dat er veel meer is dan alleen Nederland en mijn wereld werd ineens veel groter dan alleen Amsterdam.  

Toen ik jong was waren er af en toe activiteiten, maar dat was sporadisch. Er was niet een plek waar ik mezelf kon ontplooien of verbreden. Toen 3X3 Unites om de hoek kwam kijken, wilde ik heel graag deel zijn van hun community. In 2016 heb ik mij aangemeld voor de eerste Leaderopleiding van 3X3 Unites, zodat ik de mensen in Zuidoost iets kon gaan bieden wat ik niet heb gehad. We begonnen met mensen naar de pleintjes krijgen, games organiseren en echt mensen actief maken. Ik heb toen veel skills geleerd. Bijvoorbeeld hoe je met mensen om moet gaan, maar ook hoe je je doelen kan bereiken, met en zonder basketball. Sindsdien is het uitgegroeid tot een groot succes. Het is een plek geworden waar ik veel kan betekenen voor de jongeren, waar ik mijn eigen ideeën en initiatieven kan voorleggen, maar ook waar ik aangespoord word om meer uit mezelf te halen. 

Door mijn ervaringen bij 3X3 Unites ben ook veel beter gaan zien waar ik echt goed in ben, maar ook wat ik leuk vind. Zo ben ik in 2020 mijn eigen fashion blog begonnen, The Drip NL. We zaten midden in de corona lockdown en ik had weinig te doen. Zelf keek ik altijd al op Instagram naar andere fashion blogs en toen bedacht ik, waarom zou ik dat niet zelf kunnen?!

Toen heb ik van de ene op de andere dag The Drip NL in het leven geroepen en het gaat onwijs lekker. Het is echt iets waar ik heel erg trots op ben.

Daarnaast ben ik ook deel geworden van het social mediateam van 3X3 Unites en zijn we al een tijdje bezig met de podcast voor 3X3NEXT. Ik doe nu zoveel dingen die echt bij mij passen en die ik ontzettend leuk vind. Daar krijg ik erg veel energie van!

3X3 heeft mij geleerd het heft in eigen handen te nemen
Voor mijn toekomst heb ik mezelf een aantal dingen beloofd. Ten eerste moet ik dingen doen die ik oprecht leuk vind, die betekenis hebben en die een verschil kunnen maken voor andere mensen, maar ook voor mezelf. In 2020 heb ik geleerd dat alles verkeerd kan gaan. Morgen kan het allemaal voorbij zijn en dan moet ik wel mijn leven met opgeheven hoofd hebben geleefd. Voor mij is het belangrijk dat ik terug kan kijken en blij kan zijn met wat ik heb gedaan en trots ben op wat ik heb bereikt. 

In een ideale wereld zou ik heel graag mijn blog gaan uitbreiden. Met een film crew langs artiesten bijvoorbeeld en hun fashion en drip checken. Ook lijkt het me onwijs gaaf om mijn eigen kledingmerk te hebben. Het zijn grote dromen maar door 3X3 heb ik geleerd het heft in eigen handen te nemen en dat je alleen iets kan bereiken door het gewoon te doen! Zelf ben ik ook iemand die sterk gelooft in ‘’er is genoeg voor iedereen’’. Dus stel, het lukt me om mijn dromen te verwezenlijken, dan zou ik heel veel willen terugsteken in de jeugd van Zuidoost. Ik zou ze graag willen begeleiden in het behalen van hun doelen en dromen. Vroeger liep ik hier heel erg tegen aan, ik had niet echt begeleiding voor het bepalen van mijn richting in het leven. Vooral voor de jeugd in Zuidoost is het moeilijk om mensen aan te spreken en te benaderen. Ik zou hier graag een grote rol in willen spelen en ze de begeleiding bieden die ze verdienen!