Naar boven

LEADERS OF UNITES #2 ISA SEZEN

Basketball is een ontzettend belangrijk deel van mijn leven

Mijn naam is Isa Sezen. Ik ben geboren en getogen in Heerenveen, Friesland. Daar woon ik met mijn ouders, die uit Turkije komen. Mijn oudere broer is vorig jaar getrouwd en woont niet meer thuis. Hij is de reden dat ik ben gaan basketballen. Toen ik klein was daagde ik hem altijd uit voor potjes in de achtertuin. Ik speelde altijd om te winnen, maar hij won keer op keer. Zo werd basketball al snel een heel belangrijk deel van mijn leven. 

In 2007 begon ik voor het eerst met spelen bij een vereniging. Ik kwam terecht bij de jeugd onder 10 jaar. Eerst speelde ik in mijn woonplaats bij Peanuts en later ben ik eredivisie gaan spelen bij RTC Noord in Groningen. Na 10 jaar gaf basketball mij steeds minder plezier. Ik kon niet altijd mijn eigen spel spelen en ik was niet altijd comfortabel op het veld. Dit had natuurlijk ook een negatief effect op mijn prestaties. Ik was voor mijn gevoel echt een beetje klaar met de sport. Toen zag ik steeds meer 3X3 voorbij komen. Ik begon met spelen op pleintjes en deed mee aan toernooien. Ik werd er enthousiast van omdat het sneller en ruiger is, en je ook individueel meer kan laten zien! Ik merkte dat 3X3 mij het plezier in basketball weer teruggaf.

Naast dat ik meer pick-up-games en toernooien ging spelen, ontdekte ik 3X3 Unites. De stichting en iedereen die erbij betrokken is vind ik zo vet!

De mensen in de community zijn erg verschillend, maar je weet gewoon dat zodra je met elkaar op het veld staat om 3X3 te spelen, je teamgenoten bent en automatisch goed met elkaar overweg kunt. Daarnaast betekent ieder individu iets voor de stichting en dat maakt de sfeer binnen de community echt sterk. 

Ik wou hier heel graag meer aan bijdragen. In de zomer van 2019 heb ik de 3X3 Leader Course afgerond en vanaf dat moment zijn er veel balletjes gaan rollen. Naast dat ik graag Leader wilde zijn voor de jongeren in Heerenveen, wilde ik ook heel graag meer binnen de stichting doen. Ik merkte dat mijn ambities groter waren dan die van anderen, dus ik probeerde zoveel mogelijk bijeenkomsten en vergadering bij te wonen, projecten op te pakken en 3X3 activiteiten te organiseren. Ik wil gewoon actief zijn!

Ik krijg de ruimte me te ontwikkelen als mens

Bij 3X3 Unites leer ik ontzettend veel. Ik krijg de ruimte om me te ontwikkelen als mens, mijn bestaande passies in te zetten en mijn nieuwe interesses verder te ontdekken. Op dit moment kan ik mijn opleiding Marketing Communicatie bij 3X3 Unites in de praktijk brengen. Zo maak ik bijvoorbeeld veel video’s en content voor de verschillende social mediakanalen. 

Daarnaast vind ik het ook heel erg vet om evenementen te organiseren. Een van de grootste projecten waar ik nu mee bezig ben is het opzetten van een Friesland Tour. Daarbij willen we met alle verenigingen een reeks 3X3 activiteiten in Friesland ontwikkelen. Samen met een andere 3X3 Leader hebben we het voortouw gepakt om de verenigingen te helpen. We willen uiteindelijk dat er in Friesland één hechte basketball community komt waar alle steden onderdeel van zijn. 
Bij dit project kunnen we de skills die we geleerd hebben vanuit onze 3X3 Leader Course onwijs goed inzetten en ze ook doorgeven aan de verenigingen. Iets wat ik ook erg belangrijk vind.

Ik wil graag zoveel mogelijk mensen laten kennis maken met 3X3
Iets terug doen voor de community en mijn kennis doorgeven aan anderen is iets waar ik ook graag verder mee wil. Op dit moment ben ik als vervolg op de 3X3 Leader Course bezig met de 3X3 Instructor Course, waardoor dat doel steeds tastbaarder wordt. Ik wil graag zoveel mogelijk mensen laten kennis maken met 3X3. 

Er zijn veel spelers zoals ik. Die spelen bijvoorbeeld 5 tegen 5 eredivisie, maar hebben er geen plezier meer in. Vaak stoppen ze dan uiteindelijk gewoon met basketball. Ik heb zelf ervaren dat 3X3 dan een goed alternatief kan zijn, juist door het karakter van de sport. Je hebt wat andere skills nodig, maar je kan zelf beslissingen maken, hard spelen wordt beloond en het 3X3 wereldje is een hele hechte community. 

Ik durf groots te denken

Voor de toekomst ben ik vooral bezig met het verzinnen van gave projecten en toernooien. Al weken ben ik aan het brainstormen over wat nou een vet idee is voor 3X3 Unites. Toernooitjes in Heerenveen zij natuurlijk leuk, maar ik wil groter denken! Wat nou als we tijdens de Sneekweek een 3X3-eiland hebben om op te basketballen? 
Ik zou het ook onwijs vet vinden als we een Street League kunnen organiseren in Istanbul. Ik zeg nu Istanbul, omdat ik daar vandaan kom, maar dat kan ook een League in Berlijn, of Rome zijn. Dat lijkt me echt gruwelijk! 

Ik durf groots te denken en ben creatief. Misschien is creativiteit wel één van mijn beste skills. Ik vind het supergaaf dat 3X3 Unites mijn dromen serieus neemt en ik de ruimte krijg om ze uit te werken. Wat de toekomst precies gaat brengen weet ik niet, maar ik weet wel dat hij gevuld gaat zijn met gave projecten, bijzondere momenten en heel veel 3X3! 

Vond je dit een leuk artikel? Lees dan ook andere verhalen uit de Leaders of UNITES reeks: