Naar boven

LEADERS OF UNITES #26 Madou Konaté

MIJN VADER EN MOEDER ZIJN ERG BELANGRIJK VOOR MIJ

Mijn naam is Madou Konaté. Ik ben 21 jaar oud en ik ben geboren en getogen in Amsterdam, voornamelijk op IJburg. Mijn vader komt uit Mali, West-Afrika. Daar hij is opgegroeid. Hij is naar Nederland gekomen om zijn familie in Mali financieel te kunnen onderhouden. In Nederland leerde hij mijn moeder kennen. Zij is gewoon volledig Nederlands. Uit hun huwelijk zijn mijn broer en ik voortgekomen. Mijn broer woont nu al voor een jaar in Burkina Faso voor zijn werk en ikzelf zit nu in mijn tweede jaar van de studie Economie aan de VU in Amsterdam.

Ik heb veel bewondering voor mijn vader en zijn verhaal. Mijn vader had zelf nog 2 broers en 3 zussen. Zijn oudere broer was de eerste die naar Europa ging om geld te verdienen. Uiteindelijk maakte mijn vader ook deze grote stap. De enige persoon die hij kende was zijn broer en met alleen een rugzakje met kleding kwam hij terecht in een volstrekt onbekend land. Hier moest hij een nieuw bestaan op zien te bouwen. Het feit dat mijn vader zijn hele leven heeft opgegeven in Mali om naar Nederland te komen voor een betere toekomst voor zijn familie is iets dat heel erg leeft bij mij. Ik voel de druk om mijn vader niet teleur te stellen en ik voel ook zeker de verantwoordelijkheid om zijn doel over te nemen en het een stapje verder te tillen. 

Mijn moeder is ook heel belangrijk voor mij. Ze is een super harde werker en elke dag werkt zij van 8 tot 18 zonder pauze.

Omdat mijn vader uit Mali komt verschillen hun culturen natuurlijk veel van elkaar en hun huwelijk was niet altijd makkelijk, maar ze heeft het wel bij elkaar gehouden. Nu zijn ze nog steeds samen, wat ook niet meer vanzelfsprekend is in deze tijd, vooral niet met twee verschillende culturen. Ze hebben geleerd naar elkaar toe te groeien, samen verder te groeien en elkaar beter te begrijpen. Terugkijkend vind ik dit wel bijzonder hoe ik dat heb meegekregen.

 
IN BASKETBALL VOND IK EEN DRIVE OM ME DOOR TE BLIJVEN ONTWIKKELEN 

In Mali is basketball en hele grote sport, maar voor mijn vader was voetbal altijd veel interessanter. Zelf ben ik ook als voetballer begonnen en ik was pas 17 jaar oud toen ik in aanraking kwam met basketball. Op mijn middelbare school stond er midden op het plein een basketballveld. Deze werd nooit gebruikt, maar op een dag ben ik samen met mijn vrienden gaan spelen en toen eigenlijk niet meer opgehouden. Al snel kwam ik erachter dat dit echt mijn sport was en ben ik gestopt met voetbal! Eerst kwam ik te spelen bij Blue Stars, maar nu speel ik bij de North Side Ballers!

In basketball vond ik een drive om me door te blijven ontwikkelen. Ik wilde steeds maar beter worden en die mindset heb ik nu ook doorgetrokken in mijn leven buiten basketball. Overal wil ik beter in worden; vroeg opstaan, goed leren, naar de gym. Die structuur, discipline en de wil om je te blijven ontwikkelen heb ik allemaal uit basketball gehaald. 

DE VERBROEDERING BINNEN ONZE 3X3 UNITES COMMUNITY VIND IK HEEL MOOI 

Via Finn ben ik in contact gekomen met 3X3 Unites. We zaten samen op dezelfde school en speelden samen daar basketball. Op een gegeven moment vertelde hij mij over de gave dingen die bij 3X3 Unites gebeurde en waar ze zich voor inzette. Dit enthousiasmeerde mij direct! Ik stond helemaal achter de boodschap, verbinden en iets terug doen voor de maatschappij. 

Door mijn 3X3 Leader opleiding bij Kasper heb ik ook een heel ander beeld gekregen van basketball en een ander visie op het 3X3 spel. Alle life skills die bij de sport komen kijken vond ik enorm bijzonder en het was ook iets waar ik nog nooit eerder over na had gedacht. Ik heb goed geleerd om samen te werken met allerlei verschillende mensen met andere kwaliteiten, zodat je wel iets heel moois kan neerzetten. 

Wat ik mooi vind om mee te geven aan de jeugd als 3X3 Leader is dat het helemaal niet uitmaakt wie je bent, wat je doet, of waar je vandaan komt, zolang je maar je best doet en respect behoudt, zit het goed. Ik vind het belangrijk dat iedereen gelijk is binnen de community en dat iedereen weet dat er wel iets is waar hij/zij goed in is. Die verbroedering binnen onze 3X3 Unites community vind ik heel mooi en ook ontzettend belangrijk. Samen zijn we er voor elkaar, zorgen we voor elkaar en houden we elkaar in de gaten. Dat vind ik heel bijzonder.


IN DE TOEKOMST ZOU IK GRAAG 3X3 UNITES NAAR MALI BRENGEN

Als ik naar de toekomst kijk zou ik het heel erg gaaf vinden om, net zoals Jesper naar Mali te gaan, maar daar juist iets op te zetten namens 3X3 Unites. Ik denk dat de 3X3 Leader opleidingen perfect kunnen aansluiten op de kinderen in Mali. De kracht van sport kan je ontzettend goed zien daar. Er zijn kinderen die uit slechte situaties komen, maar zodra ze op het sportveld zijn, met andere kinderen spelen en begeleid worden door een positieve coach, zijn ze een andere kinderen. In dat uurtje kunnen ze al hun problemen even loslaten en kunnen ze doen wat ze echt leuk vinden. 

Het lijkt me heel bijzonder om een bijdrage te leveren aan de ontwikkeling daar. Ik ben een mix van beide culturen en juist daardoor denk ik dat ik goed de tussenpersoon kan zijn. Ik ken beide werelden en de kennis van hier zou ik graag naar hen toe brengen. Om de mensen te helpen en hun eigen ontwikkeling te stimuleren.