Naar boven

Leaders of unites #3 Benicio Leons

Mijn broer en ik zijn samen ontzettend competitief

Mijn naam is Benicio Leons. Mijn vrienden noemen me ook wel Ben, of Bennie. Ik kom uit IJmuiden. Daar woon ik al mijn hele leven, samen met mijn familie. Mijn vader komt uit Suriname. Hier is hij opgegroeid en na een moeilijke jeugd op zijn achttiende naar Nederland gekomen om te studeren. Mijn moeder is in Nederland geboren en getogen. Zij is een straat verderop opgegroeid van waar ik nu woon. Daarnaast heb ik nog een jonger zusje en een oudere broer.

Mijn broer Malevy is altijd al erg belangrijk voor mij geweest. Hij geeft me veel geholpen en mijn horizon verbreed. In tegenstelling tot mijn broer was ik als kleine jongen het braafste kindje wat je maar kon wensen. Mijn broer deed soms nogal domme dingen. Hij liep bijvoorbeeld weg van huis. Dan moesten mijn ouders en ik hem in de avond gaan zoeken, waarna hij eigenlijk altijd op het basketbalveldje bleek te zijn. Ik was gehoorzaam, bleef netjes thuis en luisterde naar mijn ouders. 

Naarmate ik ouder werd heeft mijn broer me wel geholpen meer uit mijn schulp te kruipen. Basketballen op het veldje, beetje kattenkwaad uithalen. We zijn samen ontzettend competitief. Alles is een wedstrijdje bij ons. Van wie het beste kan koken, tot uiteraard 1-tegen-1 basketball wedstrijdjes. Hij daagt me constant uit, maar helpt me ook als dat nodig is. Hij speelt een grote rol in mijn ontwikkeling. 

Mijn broer speelt nu college basketball in Amerika. Als ik de kans krijg lijkt dat mij ook heel gaaf! Het lijkt me echt onwijs leuk. Een opleiding volgen in combinatie met basketballen, en op een campus leven met allemaal mensen van je eigen leeftijd. Super vet!

3X3 HEEFT ME LATEN NADENKEN OVER WAT VOOR EEN SPELER IK WIL ZIJN

In 3X3 ben ik mezelf heel erg tegengekomen. Bij 5 tegen 5 was ik vroeger nooit echt de opvallende speler. Ik was niet de jongen waarover iedereen praatte. Bij 3X3 is je team kleiner en kun je jezelf echt laten zien. In 5 tegen 5 krijg je altijd een specifieke taak en in 3X3 moet je zelf kiezen en je eigen pad creëren. Het heeft me laten nadenken over wat voor speler ik echt wil zijn en hoe ik wil handelen op het veld.

De sport geeft veel vrijheid voor je eigen ontwikkeling en leert je om eigenaarschap te nemen in je spel.

Als je een fout maakt, kan je je niet verschuilen achter excuses. Bij 5 tegen 5 was ik altijd erg goed in mezelf verbergen als er iets fout ging en of ik zorgde ervoor dat ik niet in bepaalde situaties terecht kwam. Bij 3X3 kan dat niet, je moet wel.


Leiderschap en zelfstandigheid zijn skills die ik door basketball heb ontwikkeld.

Iets waar ik van nature goed in ben is het snel opnemen van nieuwe informatie. Ik luister goed, leer snel en kan het bijna direct toepassen in de praktijk. Dit heeft me ook al veel geholpen met basketball, omdat ik me daardoor snel kan ontwikkelen in mijn spel. 

Skills die ik dankzij basketball heb ontwikkeld, zijn het nemen van de leiding, maar ook het ontwikkelen van zelfstandigheid. Op jonge leeftijd moest ik al zelf vanuit IJmuiden naar de Apollohal in Amsterdam reizen. In het begin deed ik deze trip, van in totaal 3 uur heen en terug, samen met mijn broer. Na een tijdje deed ik dit, als jochie veertien, helemaal alleen. 

Op het veld moest ik een leider zijn en mijn team aansturen. Dit is iets wat ik nu buiten het veld ook veel doe. Ik pak snel de verantwoordelijkheid en deins niet terug van het tonen leiderschap. Als afstudeerproject voor de Leaderopleiding hadden wij een nieuw concept voor een 3X3 Unites veld bedacht, een Art Court. We hebben dit idee uitgewerkt en bij 3X3 Unites gepresenteerd. Unites zet zich nu in om dit ook echt realiseren. Dat is zo ontzettend vet! Dromen kunnen uitkomen.

TUSSEN MIJ EN M’N BROER ZIJN DE ROLLEN NU EEN BEETJE OMGEDRAAID

Mijn droom is om professioneel basketballer te worden. Voordat dit lukt moet ik wel eerst meer zelfvertrouwen krijgen. Zoals ik al zei heb ik snel de neiging om naar de achtergrond te verdwijnen. Zo val ik niet snel op en weten mensen niet wie ik ben, dus waarom zou iemand me dan een contract aanbieden? Ik wil leren mezelf meer te laten zien en vertrouwen te hebben in mijn eigen kunnen.

Als 3X3 Leader heb ik dit bij Unites al enorm kunnen verbeteren. Ik ben bijvoorbeeld samen met Jacopo (Bertotti) Team Jong Amsterdam begonnen. Zo kunnen wij meedoen aan 3X3 toernooien over de hele wereld.

Mijn broer wil nu ook Leader worden. Het is leuk dat de rollen zijn omgedraaid. Dit is iets waarbij ik hem kan helpen en een beetje op hem voor loop. Inmiddels weet ik zelf steeds beter wat ik kan en ik ben er klaar voor om dat te laten zien aan de rest van de wereld!