Naar boven

Leaders of Unites #31 Alissa van der Plas

EERST VOND IK BASKETBALL NIET ZO LEUK

Mijn naam is Alissa van der Plas, 19 jaar oud en ik kom uit Katwijk. Hier heb ik altijd gewoond, samen met mijn ouders en drie zussen. Ik speel nu bij Grasshoppers, maar basketball was vroeger niet mijn eerste keus. Eerst wilde ik altijd graag op voetbal of rugby, maar ik ben begonnen met waterpolo. Mijn vader en twee van mijn zussen deden dat ook. Mijn neef en nicht zaten op basketball en die hebben mij een keer meegenomen naar een training.

Eerst vond ik het niet zo heel leuk. De kinderen begrepen niet alles snel genoeg, hierdoor moest de trainer veel uitleg geven, waardoor het voor mij langdradig werd.

Dus het was even afwachten of ik het echt leuk zou vinden, maar uiteindelijk loonde mijn geduld. Ik werd al snel bij de beginners weggehaald en toen kwam ik in een echt team terecht. Het was een mix team, met jongens en meisje, en een hele spontane coach. Op dat moment werd basketball echt heel leuk.

3X3 IS EEN HELE VRIJE EN CREATIEVE SPORT EN DAAR HOUD IK WEL VAN

Door de jaren heen werd ik best wel goed in basketball en daar heeft mijn school wel een beetje onder te lijden gehad. Het ging altijd wel, maar ik heb er niet het beste uitgehaald. Ik wilde liever basketballen dan huiswerk maken. Het heeft me wel gebracht waar ik nu ben en dat is helemaal goed. Ik studeer nu pedagogiek en werk en leer in de kinderopvang!

Binnen mijn 5 tegen 5 basketball proces ben ik ook in contact gekomen met 3X3 basketball. Samen met een paar vriendinnen hadden we een 3X3 team gemaakt, we gingen naar veel toernooien en daar haalden we best wel wat prijzen mee op. Met NL ben ik toen meegegaan naar Mongolië, dit was een hele bijzondere ervaring. De mensen daar waren helemaal gek van ons en van Nederland. Er moest zelfs een keer een bodyguard met ons meelopen. Ze pakten gewoon zomaar je hand of wilden zonder te vragen met je op de foto. Het was ontzettend leuk, maar ook best wel heftig!

Buiten het Nederlands team, waar je je wel aan bepaalde spellen en regels moet houden, is 3X3 een hele vrije en creatieve sport. Met je eigen team kan je zelf alles bepalen, ben je veel meer op de bal gericht en moet je goed kunnen samenwerken, communiceren en dingen oplossen. Ik houd wel van dat creëren.

DE 3X3 LEADEROPLEIDING HEEFT MIJ GEHOLPEN IN MIJN BASKETBALL, MAAR OOK IN MIJN WERK

Vorig jaar startte 3X3 Unites met de Leaderopleiding in Katwijk en daar heb ik me toen voor opgegeven. Ik heb heel veel geleerd tijdens die 8 weken. Ik heb geleerd om goede clinics te geven, oefeningen te bedenken en de kinderen op een bepaalde manier enthousiast te maken. Ik heb ook veel geleerd over de community van 3X3 en ik vind het ontzettend mooi dat alle kinderen, al komen ze van de straat, of hebben ze geen geld, gewoon mee kunnen doen. Ik vind het heel bijzonder hoe 3X3 Unites dat allemaal heeft opgericht en hoe wij, als 3X3 Leaders, ook ons steentje daaraan kunnen bijdragen.

Het heeft me ook geholpen in mijn werk in de kinderopvang. De Skills en oefeningen van de 3X3 Leaderopleiding pas ik ook toe in mijn werk, bijvoorbeeld tijdens de buitenschoolse opvang, waar we de kinderen toch wel een beetje ook moeten vermaken.

IK WIL GRAAG MEER VERANTWOORDELIJKHEID KRIJGEN

Als ik kijk naar de toekomst hoop ik dat ik binnen mijn maatschappelijke carrière en topsportcarrière meer verantwoordelijkheid heb gekregen. Wat betreft werk hoop ik dan een vast baan te hebben binnen mijn vakgebied en wil ik graag gaan sparen voor een huisje! In 5 jaar zou ik ook graag binnen Dames 1 (en naar de jongeren) meer een coachende rol hebben. Het zou mooi zijn als ik de rest tips en feedback kon geven. Het leidende proces wat ik in de 3X3 opleiding heb meegekregen wil ik graag doorzetten en hopelijk in Dames 1 laten terugkomen. Het liefst zou ik én 5 tegen 5 spelen, maar ook 3X3 blijven doen. Ik vind 3X3 heel leuk, omdat er ook veel meer toernooien zijn om te spelen en je veel dus zelf moet creëren. Bij 5 tegen 5 kan ik lekker door het veld rennen en nog meer mijn snelheid gebruiken.