Naar boven

Leaders of Unites #45 Meltem Askin

Ik kende niemand die sportte met een hoofddoek, dus ik twijfelde of dit wel kon

Ik ben Meltem Askin. Ik ben 18 jaar oud. Ik ben Turks en ik woon in al mijn hele leven lang in Utrecht Leidsche Rijn met mijn ouders. Toen ik ongeveer 9 jaar was wilde ik gaan sporten. Verschillende sporten leken me leuk, ook volleybal bijvoorbeeld. Een klasgenootje van me basketballde bij SVO en zij zei tegen me, ‘misschien moet je gewoon eens beginnen bij basketbal’sCOOL om te kijken of je het echt leuk vindt.’ Dat ben ik gaan doen. Ik vond het zeker leuk en dus ben ik lid geworden van SVO. Daar heb ik een poosje gespeeld en toen ben ik naar Utrecht Cangaroes gegaan. 

Op het moment dat ik naar de middelbare school ging heb ik besloten dat ik een hoofddoek wilde gaan dragen. Ik dacht ik kom op een nieuwe school, dan kent iedereen mij daar gewoon met hoofddoek. Dus dat vond ik wel een mooi moment. Op de basketball was dat anders, daar kenden mensen mij al een paar jaar zonder hoofddoek. Daarnaast kende ik niemand anders die sportte met een hoofddoek, dus ik had best wel wat twijfels over of dat überhaupt wel kon. Mijn moeder was toen degene die me hielp met een oplossing. Ze zei; ‘je kan ook lange mouwen onder je tenue dragen en een legging.’ Ik heb ook een wat wijder broekje genomen van mijn tenue. Zo hadden we een oplossing gevonden waardoor ik gewoon kon blijven basketballen.

Dit was eerst een beetje raar en anders, maar mijn teamgenoten reageerde heel goed en al snel was ik en iedereen op de club er wel aan gewend. Bij uitwedstrijden had ik wel steeds het gevoel dat ik extra werd bekeken. Want ja, het was niet echt iets wat je veel zag. Dit was voor mij het punt waarop ik dacht, dit wordt niet als normaal gezien, dus hier moet wel echt iets aan veranderen. Het was voor mij ook een motivatie om juist door te gaan en mensen te laten zien dat het gewoon kan en normaal is.

Ik was eigenlijk nooit echt een onderdeel van de community buiten

Basketball was voor mij wel altijd echt een binnen activiteit. Gewoon basic vijf tegen vijf in de zaal. Ik was eigenlijk nooit echt een onderdeel van de community buiten. Tot ik via een teamgenoot werd benaderd en werd gevraagd of het niks was voor mij om 3X3 Leader te worden. Zij was al Leader en ze wist dat ze mensen zochten voor een nieuwe opleiding. Dit was eigenlijk voor het eerst dat ik ook onderdeel werd van de buiten community. 

Op dit moment zit basketball voor mij even een beetje in een dal. In 2019 scheurde ik mijn binnenkruisband. Waarna ik in 2020 geopereerd moest worden. Na de revalidatie was ik in het voorjaar van 2021 eindelijk klaar om weer wedstrijden te gaan spelen. Ik vond het spannend, maar had er ook echt zin in.

Toen scheurde ik mijn meniscus en begon het helemaal opnieuw. Weer een operatie. Weer revalideren. Ik merk dat ik op dit moment best wat angst in me heb om weer te gaan basketballen. Het is daarom wel leuk dat ik via 3X3 Unites nog steeds wel betrokken kan zijn op een andere manier. 

Ik wil graag een rolmodel zijn om de mentaliteit over sporten met een hoofddoek te veranderen

Nu focus ik me vooral op mijn studie. Ik doe tandheelkunde en wil in de toekomst graag tandarts worden. Het lijkt me helemaal gaaf om ook een eigen praktijk te kunnen beginnen. 
Daarnaast vind ik het ook belangrijk om me in te blijven zetten als rolmodel om iedereen te laten zien dat je ook kan sporten met een hoofddoek. Ik wil aan andere mensen laten zien dat sporten met een hoofddoek heel goed kan en eigenlijk heel normaal is. Want er zijn vast jonge meiden die twijfelen of dat überhaupt wel kan. Net zoals ik vroeger. Aan hen kan ik uitleggen hoe het kan. 

Ik wil ook de mentaliteit helpen veranderen. Ik vind zelf dat vooroordelen in de sport minder zijn geworden. In Nederland vind ik het eigenlijk wel meevallen. Maar op instagram zie je er wel nog dingen over. Wat ook helpt is dat de grote merken zoals Nike ook meer vrouwen met een hoofddoek gebruiken in reclames. Ik denk dat dit heel veel uit gaat maken in het veranderen van de mentaliteit ten opzichte van sporten met een hoofddoek. Hun spullen maakt het sporten met hoofddoek in ieder geval veel makkelijker. 

Daarnaast is de samenwerking van 3X3 Unites met Nike Made To Play ook een mooie stap om de mentaliteit te veranderen. De coaches en de 3X3 Leaders kunnen een fijne, veilige plek bieden voor anderen die sporten met een hoofddoek. Ik wil graag een rolmodel zijn op dit onderwerp en een aanspreekpunt voor meiden die hier vragen over hebben. Ik denk dat als ik zelf laat zien dat het heel normaal is en als anderen dit ook doen, we met elkaar de mentaliteit kunnen veranderen.