Naar boven

Leaders of Unites #48 Gyenzo Wijnaldum

Ik ben iemand die op jonge leeftijd al heel zelfstandig was

Ik ben Gyenzo Wijnaldum. Ik ben 26 jaar en ben opgegroeid in Amsterdam. Ik heb vier broertjes en drie zusjes. Toen ik 12 was ben ik begonnen met basketball. Een goeie vriend van me deed het al en ik ging op een bepaald moment mee naar trainingen. Daar waren mensen heel complimenteus over hoe ik speelde, waardoor ik alleen maar enthousiaster werd. Eerst trainde ik alleen mee, toen speelde ik een keer een wedstrijdje mee, en nog een wedstrijd en nog een. Dat was het moment dat ik me inschreef bij Haarlem Lakers en officieel in een team speelde.

Op het moment dat ik daar onder zestien speelde had ik een hele fijne coach die me heel veel leerde. Zo mocht ik al heel snel met de heren meespelen. Dat was best een stap. Soms was het ook best druk. Naar school, basketballen en ik werkte daarnaast ook. Ik ben iemand die op jonge leeftijd al heel zelfstandig was en daarom wou ik ook mijn eigen geld verdienen. Dan kon ik zelf mijn eigen nieuwe schoenen kopen. Ik werkte ook om beter te leren hoe ik moest sparen en hoe ik om moest gaan met geld. Leergierig ben ik sowieso wel. Ik wil steeds stappen blijven maken. School was moeilijk voor me want ik ben dyslectisch dus met mijn neus in de boeken zitten vind ik lastig. Toch heb ik wel altijd mezelf uitgedaagd om door te leren en diplomas te halen. 

Ik begin vaak met iets kleins en dat wordt dan steeds groter.

Als ik eerlijk ben weet ik eigenlijk niet eens meer precies hoe ik bij 3X3 Unites terecht ben gekomen. Ik woon sinds ik 18 ben in Zuidoost en ik ken dus veel jongens die al bij Unites betrokken waren. Daarnaast speelde ik heel veel street ball masters, dus ik zal wel een beetje in het wereldje. Als ik hardop denk dan moet ik bijna wel via Mike bij 3X3 Unites terecht zijn gekomen.

Hoe het dan ook kwam, voor mij startte het op Vechtstraat. Daar hadden we een mooie club bij elkaar. Op een bepaald moment had ik het idee om van de skills filmpjes te gaan maken. Dat pakte zo goed uit dat 3X3 Unites het vaker is gaan inzetten. Toen kwam er een reeks van verschillende projecten. Een project met vluchtlingen. Een project met eSports. Helpen met de start van de projecten in Utrecht. Het meest recente project wat is ontstaan was toen ik naar Suriname ging.

Eigenlijk ging ik voor een vakantie, maar ik had gevraagd of ik een paar ballen mee kon nemen. Op een dag dat mijn neef naar zijn werk was ben ik naar een veldje daar gegaan. Het enige wat ik mee had was een paar ballen, muziek en wat te drinken. Zo ging het van 1 iemand op de eerste dag naar een heel veld vol op de laatste dag van mijn vakantie. Ze wilden eigenlijk dat ik langer zou blijven. Dat kon helaas niet, maar ik heb wel ballen achter gelaten zodat zij ermee door kunnen. Als ik er over nadenk is dat wel een beetje hoe het bij mij altijd gaat. Ik begin vaak met iets kleins en dat wordt dan steeds groter.

Mensen moeten laten zien wat ze kunnen. Dan zijn de mogelijkheden eindeloos. 

Ik vind het leuk kinderen de basis te leren van de sport en ze te leren dat het ze niet uit maakt waar je vandaan komt en wie je bent. Je kan jezelf altijd uit de put halen en zelf initiatief kan nemen. Je kan altijd jezelf positieviteit bieden. Inmiddels heb ik van coachen ook echt mijn werk kunnen maken. Als ik nadenk over de toekomst dan is dat ook wat ik graag wil. Ik ben trots op waar ik nu sta. Ik heb nooit problemen gehad, ik heb me altijd blijven ontwikkelen op mijn eigen tempo en je ziet dat alles nu op z’n plek begint te vallen.

Als ik denk aan de toekomst dan zit er ergens in mijn hoofd een plan om jongeren te helpen die om welke reden dan ook een beetje buiten de maatschappij geraakt zijn er weer in terug te helpen komen. Ik weet nog niet zo goed hoe ik daar moet komen, en hoe het er uiteindelijk uit gaat zien. Dat vind ik nog moeilijk. Maar ik blijf steeds stapjes zetten en mensen aanspreken over wat mijn doelen zijn en wat ik wil bereiken en dan kom ik er wel. Ik ben sowieso meer een doener dan een prater. Ik laat het graag zien in plaats van dat ik zeg dat ik iets doe. Ik wil laten zien waar ik voor sta. Dat wil ik ook in mijn plan verwerken. Mensen moeten laten zien wat ze kunnen. Dan zijn de mogelijkheden eindeloos.