Naar boven

Leaders of Unites #49 Sarah Hoedeman

Er was niet eens een basket! Je moest scoren op de gele sticker op de lantaarnpaal. 

Ik ben Sarah. Ik ben 16 jaar en ik woon in Hoofddorp met mijn moeder. We wonen samen nog in het huis waar ik geboren ben. Dat vind ik wel bijzonder. Mijn andere moeder woont inmiddels wat verder weg in Lisserbroek, maar die zie ik ook nog regelmatig.

Op dit moment ben ik net klaar met al mijn toetsen voor 5 VWO en ik verwacht dat ik gewoon over ga naar de zesde. Het afgelopen jaar heb ik op school best wel bewezen dat ik een doorzetter ben. Ik had best wat toetsen gemist en daardoor moest ik de afgelopen twee maanden eigenlijk elke dag wel een toets maken. Dat was niet makkelijk, maar ik heb het wel maar mooi gedaan. Soms dacht ik wel aan opgeven, maar ik dacht ook ‘dan moet ik volgend jaar nog een keer dit schooljaar doen. Dan kan ik er beter nu echt mijn best voor doen.’ Nu kijk ik daar ook trots op terug.

In de rest van mijn dagelijks leven merk ik ook wel dat ik veel van mezelf vraag. Naast school sport ik ook bijna elke dag en ik heb vrienden door het hele land! Mijn ouders zeggen wel eens tegen me dat ik ook mijn rust moet pakken. Maar ik vind het zelf niet te veel. Van basketballen kom ik ook tot rust.
Sinds ik 7 ben basketball ik al. Ik ben ermee begonnen omdat ik nog een andere sport wou doen en mijn moeder had mij een basketball cadeau gegeven. We zijn toen samen buiten op een parkeerplaats gaan basketballen en dat vond ik heel leuk. Er was daar niet eens een basket, dus je moest scoren op de gele sticker op de lantaarnpaal.

 

Als ik nu terugkijk heb ik mijn talent voor met mensen omgaan ontwikkeld.

Al sinds ik basketball ben ik lid bij BV Hoofddorp. Ik vind het een hele leuke vereniging en ik heb leuke coaches gehad en leuke teamgenootjes. Sinds een poosje coach ik zelf ook. Dat vind ik ook heel leuk. Na school besteed ik veel van mijn tijd aan de sport. Op maandag coach ik en train ik zelf, op dinsdag ook. Woensdag train ik en donderdag weer coachen en trainen. Dan sta ik vrijdag buiten op de court voor 3X3 Unites.

Het coachen vind ik echt heel leuk, maar ook het organiseren wat ik bij 3X3 Unites doe bevalt me goed! In 2020 kreeg ik vanuit de coaches app van de club een berichtje over de 3X3 Leader Course die ging starten. Het leek me eigenlijk meteen leuk! Met basketball aan de slag, mijn leiderschapsvaardigheden ontwikkelen en het was ook een opleiding. Dat waren de dingen die me aanspraken. Als ik nu terugkijk heb ik mijn talent voor met mensen omgaan ontwikkeld. Ik ben beter geworden in op mensen afstappen en een praatje met ze maken. Dan vraag ik of ze ook willen basketballen en in onze appgroep willen. Zo zijn er ook mensen gestart met basketballen die dat nog helemaal niet deden. Ik pak ook makkelijk de telefoon op om dingen te regelen of te organiseren. Dat is wel echt een skill waar ik goed in ben en nog beter in ben geworden door wat ik voor 3X3 Unites doe.

Wat ik graag nog zou willen is dat we een waterpunt bij de court kunnen realiseren met de gemeente. Op dit moment moeten we 10 of 15 minuten lopen om ergens water te kunnen pakken. We sporten daar veel en dan is het wel fijn om genoeg te kunnen drinken. Ik denk ook dat het fijn is voor de andere mensen die die plek gebruiken. Er is een skatebaan, je kan er voetballen, er zijn mensen die daar gaan ‘gymen’. Dus daar ga ik me nog voor inzetten. 

Organiseren, mensen bij elkaar brengen, dingen regelen. Ik vind het super leuk en ben er ook wel achter dat ik daar goed in ben. 

Als ik nadenk over de toekomst weet ik nog niet zo goed wat ik wil doen. Ik zie in ieder geval een fijn huis voor me en een hond. Misschien wel een border collie want die hebben vrienden van me en die vind ik echt heel leuk. Wat ik voor werk doe tegen die tijd dat weet ik nog niet. Ik vind hele verschillende dingen leuk. Het lijkt me tof om advocaat te worden. Ik denk dat ik goed met mensen kan omgaan en ik vind het leuk om een oplossing te vinden als mensen ruzie hebben. Het lijkt me ook leuk om tandarts te worden. Dat is weer iets heel anders.

Als ik verder nadenk over mijn basketbal droom dan zie ik vooral een toekomst voor me als coach. Spelen in het buitenland lijkt me leuk hoor, maar ik zie daar niet de kansen voor mezelf weggelegd. Als coach bij een goeie club daarentegen zie ik wel helemaal zitten. Dan wel voor een mannenteam, dat ligt me denk ik beter. Daarnaast zie ik ook wel kansen in wat ik nu bij 3X3 Unites doe. Organiseren, mensen bij elkaar brengen, dingen regelen. Ik vind het super leuk en ben er ook wel achter dat ik daar goed in ben.