Naar boven

Leaders of unites #5 yueliza gonzalez

Mijn moeder heeft het erg goed gedaan als alleenstaande moeder en ik denk dat ze trots is op de persoon die ik geworden ben!
Mijn naam is Yueliza Figuereo Gonzalez en ik ben 20 jaar. Samen met mijn moeder, zusje van 14 en broertje van 12 woon ik in Zwolle. Ik ben geboren in Amsterdam, waar ik woonde in de Kinkerstraat. 
Vroeger bezochten we vaak mijn familie in Kraaiennest, midden in de Bijlmer. Ik herinner me nog de Dominicaanse bar in de buurt waar we vaak kwamen om gezellig eten. We speelden veel buiten, hingen wat rond op straat, maar waren ook wel vaak aan het gamen bij iemand thuis. Al sinds mijn achtste speel ik basketball, maar helaas zal ik vanwege gezondheidsproblemen een tussenjaar moeten nemen van de sport.

De relatie tussen mijn vader en mijn moeder was vroeger erg lastig en instabiel. Hierdoor zijn we veel verhuisd. Op mijn zesde moest ik halsoverkop Amsterdam verlaten. Samen met mijn moeder zijn we toen vertrokken naar de eerste de beste optie die vrij kwam, zo kwamen we terecht in Leeuwarden. De switch van het drukke centrum van Amsterdam naar het rustige dorpje Stiens in de buurt van Leeuwarden was zeker even wennen. Gelukkig hadden we een hele gezellig buurt, waar we ook vaak met de z’n allen spelletjes speelden. Ik kende elk steegje, tuintje en elk meertje. We gingen vaak zwemmen in de meren en voetballen op de grasvelden.

Na verloop van tijd probeerden mijn ouders hun relatie een nieuwe kans te geven, maar dit ging weer mis. Hierdoor moesten we opnieuw verhuizen en zijn we in Zwolle terecht gekomen. Daar wonen we nu al 12 jaar. Ik vind Zwolle de perfecte combinatie van Amsterdam en Leeuwarden samen. Je hebt delen in Zwolle die heel rustig zijn, waar je lekker kan lopen door de natuur, maar het centrum is toch wel goed druk.

Tegenwoordig is het contact tussen mijn vader en mij erg wisselvallig. Soms gaat het goed en op andere momenten gaat het wat minder. In het begin vond ik dit erg lastig om mee om te gaan. Ik was jong en ik vond het moeilijk om mijn gevoelens te uiten.

Een echte prater ben ik niet als het op mijn emoties aankomt, dus ging ik ook opzoek naar andere uitlaatkleppen. Uiteindelijk heeft basketball mij hierin ontzettend geholpen. Ik heb geleerd mijn gevoelens te uiten, maar ook te beheersen. Mijn moeder heeft het erg goed gedaan als alleenstaande moeder en ik denk dat ze trots is op de persoon die ik geworden ben!

Ik heb nu controle over mijn eigen persoonlijke groei
Tijdens het seizoen ben ik best veel bezig met 5 tegen 5 basketball, maar 3X3 is ook ontzettend belangrijk voor mij. Het geeft me veel vrijheid en ik kan heel veel van mezelf laten zien, dingen ontdekken en experimenteren. 5 tegen 5 is een andere structuur. Je krijgt daar niet zo snel de kans voor, omdat je toch vanuit een bepaalde rol in een team speelt, door je lengte, of door je vaardigheden. In 5 tegen 5 ben ik bijvoorbeeld meer van de assists geven. In 3X3 hou ik veel meer van die 1 op 1 confrontaties. Als sport heeft het me ook laten zien dat ik lekker mijn eigen gang kan gaan en dus helemaal mezelf kan en mag zijn. 

3X3 Unites als stichting staat voor mij voor samenzijn. De hele community is verspreid over verschillende plekken, maar als we eenmaal samen zijn, dan zij we ook echt samen. Dat vind ik een prettig gevoel en mooi om te zien. Als je mij twee jaar terug had gezien, had ik nooit gedacht dat ik hier nu zou zitten. Ik heb nu controle over mijn eigen persoonlijke groei.

Een goede skill van mij is mijn vermogen om situaties te creëren waar mensen zich thuis en welkom voelen. Dit heb ik ook wel goed kunnen ontwikkelen door 3X3. Daarnaast heb ik geleerd om meer dingen zelf te doen en mensen aan te sturen, in plaats van altijd maar te volgen.

Voor mijn Leader Course bij 3X3 Unites was ik meer een volger, maar nu durf ik meer op de voorgrond te treden en mijn verantwoordelijkheid op te eisen.

Bij 3X3 Unites heb ik mijn plekje wel gevonden
Als het aankomt op mijn dromen voor de toekomst denk ik dat ik mijn plekje wel gevonden heb! Wat 3X3 Unites allemaal doet, daar ben ik zo lang naar opzoek geweest. Basketball combineren met een maatschappelijk doel. Hopelijk kan ik hierdoor blijven groeien en mijn eigen plekje binnen de stichting veroveren, want het basketballgevoel loslaten, dat zit er niet in. Ik zou heel graag meer met het opleiden van meiden binnen basketball willen doen en daar een goede rol in krijgen, met als ultiem doel een 3X3 Pro League voor dames!

Een andere droom van mij is om 3X3 Unites met al haar kennis naar de Dominicaanse Republiek te brengen. Dat is echt mijn land en ik zou het ontzettend gaaf vinden als ik daar de activiteiten mag ontwikkelen en de mensen mag instrueren en opleiden. Als ik nadenk over de toekomst heb ik er erg veel zin in! Ik denk dat als ik mijn droom in het vizier houd, ik nog ver kan komen!