Naar boven

Leaders of Unites #50 Aaron Sakyiama 

Doordat ik een makkelijke prater ben kwam ik af en toe wel eens in de problemen.

Ik ben Aaron Sakyiama. Ik ben 20 jaar oud en ik ben geboren en getogen in Amsterdam. Mijn hele leven heb ik met mijn familie in Amsterdam Zuidoost gewoond. We wonen altijd al in Gein. Wat volgens mij het meest rustige deel is van Amsterdam Zuidoost. Ik heb hier een hele fijne jeugd gehad. Af en toe was ik wel lastig. Dat komt doordat ik een makkelijke prater ben. Dat bracht me soms in de problemen. Juist doordat ik een makkelijke prater ben kon ik daar dan ook wel weer uit komen. Geen grote problemen trouwens hoor, kleine dingetjes.

Basketball doe ik eigenlijk nog niet zo heel lang. Pas een jaar of vijf of zes. Het begon allemaal toen ik op de middelbare school zat. Een paar van mijn vrienden en klasgenoten basketballde daar in de pauzes en tussenuren, maar ik deed eigenlijk nooit mee. Na een poosje zeiden ze tegen me; "ga je alleen maar zitten kijken of doe je ook nog een keer mee?" Dus ik deed mee. Nou dat ging echt super slecht! Ik kon er helemaal niks van. Maar ik vond het wel heel leuk! Dus ik bleef het doen. We gingen met z'n allen naar de Decathlon en kochten een bal. Die namen we dan mee naar school of we verstopten hem ergens waar we hem later weer makkelijk konden pakken. Elk tussenuur stonden we te spelen.

 

Als ik nadenk over waarom ik basketball zo leuk vind dan is het vooral dat je heel gericht jezelf kan verbeteren.

Toen ik in de derde van de middelbare school zat switchte ik van school. Hier leerde ik nieuwe jongens kennen die ook basketballde en via hun ben ik bij de Warriors terecht gekomen. Toen ben ik zelf ook bij een club gaan spelen. 

Als ik nadenk over waarom ik basketball zo leuk vind dan is het vooral dat je heel gericht jezelf kan verbeteren. Je kan echt werken aan individuele stukjes van je spel zoals je schoten, cross-overs, lay-ups, noem het maar op. Ik denk dat ik het ook leuk vind dat je in een kleiner team speelt dan bij andere sporten. Dat je met z'n vijven of drieën op het veld staat is wel iets waardoor je zelf nog sneller beter wordt.

Het kon eigenlijk niet anders dan dat ik ook 3X3 Leader zou worden. Een hoop jongens met wie ik speelden waren al Leader. Al een paar jaar vroegen verschillende mensen van de organisatie zoals Mike en Bas, of ik ook mee zou doen aan de Leader Course. Ik heb daarin eigenlijk best lang de kat uit de boom gekeken. Ik dacht dat ik alles al wel wist en het niet nodig had, maar ik ben heel blij dat ik heb meegedaan want het heeft me al veel gebracht!

Zo kon ik bij 3X3 Unites ook stage lopen voor mijn marketing communicatie opleiding. Ik zou eigenlijk bij Oqium stage gaan lopen, want ik ben een enorme sneakerhead. Ik heb ook mijn eigen sneaker reselling bedrijf waar ik tijdens de lockdown mee gestart ben en wat inmiddels goed loopt. Bij Oqium stage lopen leek me dus heel erg leuk. Via 3X3 Unites, die een partnership hebben met Oqium, heb ik bij hun gesolliciteerd. Helaas ging dat last minute niet door vanwege een verbouwing waardoor ze geen plek voor me hadden.

Toen kon ik bij 3X3 Unites terecht. Als ik eerlijk ben dacht ik dat ik veel zou gaan basketballen, misschien een beetje op veldjes zou staan en hier en daar wat dingen op instagram zetten, maar dat was het totaal niet. Ik kwam in het communicatieteam terecht en al op de allereerste dag leerde ik meteen super veel. Over het werk, maar ook over mezelf. Dingen zoals fotografie, planning, photoshop en heel veel andere onderdelen van het werk in het communicatieteam hebben ze me geleerd. Het zijn allemaal dingen die heel simpel lijken, maar waar achter de schermen toch enorm veel werk zin zit. Dat begrijp ik nu veel beter dan voor mijn stage.  

Ook op mijn eigen veldje ben ik nog heel actief. We hebben een groepsapp met allemaal mensen uit de buurt die we vaak appen om te spelen. Verder heb ik het afgelopen jaar heel erg mijn best gedaan om subsidie te krijgen om structureel activiteiten te kunnen organiseren op ons veldje. Ik was een beetje ongeduldig daarin en ik zat achter iedereen aan wanneer het nou ging gebeuren. Inmiddels is het zo ver! We hebben subsidie gekregen vanuit Midzomer Mokum. Daardoor mag ik deze zomer voor het eerst als 3X3 Leader op mijn eigen veldje werken. Echt heel leuk! 

Ik weet van mezelf dat als ik een doel heb en ik er hard voor werk dat ik het dan sowieso kan halen

Maar mijn droom voor deze court stopt hier niet. Ik wil dat we doorgaan met de gesprekken met de gemeente en misschien kunnen we dan over een jaar of twee de court helemaal opknappen zodat het een echt goed veldje wordt. Ik denk ook dat dit gaat lukken door mijn talent voor communicatie. Ik durf mensen aan te spreken als ik iets wil bereiken en door te zetten om te bereiken wat ik wil.

Ik dacht altijd dat ik in de marketing en consultancy wou werken. Wat ik dan voor me zag was dat ik bij verschillende bedrijven, mensen informatie en advies zou gaan geven over hoe zij hun marketing moeten regelen. Want ik dacht altijd dat is een ‘piece of cake’. Nu ik net deze stage heb afgerond ben ik er wel achter dat er véél meer bij komt kijken en dat je ook daarin nog alle kanten op kan. Wat ik nu voor mezelf probeer uit te vinden is hoe ik alles waarover ik gepassioneerd ben kan combineren in één baan. Ik vind fashion leuk, ik vind basketball leuk, ik vind sneakers leuk en dat wil ik allemaal bij elkaar brengen en daar mijn werk van maken. 

In basketball zelf wil ik het komende jaar hard gaan trainen om de 3X3 PRO League te bereiken. Ik heb dit jaar zelf het niveau van de PRO League gezien en ik weet dat het geen ‘cakewalk’ is, maar ik weet ook van mezelf dat als ik een doel heb en ik er een jaar lang hard voor ga werken dat ik het dan sowieso kan halen. Of ik het goed ga doen?! Dat is de vraag. Maar dat ik het ga halen weet ik zeker!