Naar boven

Leaders of Unites #51 Roos Hofman

Inmiddels weet ik dat als ik een doel stel voor mezelf, dat ik dit dan ook kan halen.

Ik ben Roos Hofman. Ik ben 19 jaar. Ik woon in Hilversum met mijn ouders, mijn zusje en broertje. Op een klein uitstapje naar Engeland na, heb ik hier altijd gewoond. Sinds ik 15 ben zit ik op basketball. Op het moment dat ik met basketball begon merkte ik dat ik een drive had die ik eerder niet had. Ik voelde dat ik heel graag goed wilde worden. Die liefde voor basketball heb ik meegekregen van mijn vader. Hij heeft zelf vanaf jonge leeftijd basketball gespeeld en het is iets wat hem veel zelfvertrouwen heeft gegeven.

De eerste club waar ik speelde was Dunckers. Ik heb in allerlei teams gezeten en ik speelde altijd met iedereen mee. Op een begeven moment was ik echt de hele week aan het trainen. Ik vond het super leuk!
Na een paar jaar wilde ik meespelen in heren 1 onder 18, maar dit mocht niet. Het werd toen heren 2. Dat was ongeveer het moment dat ik merkte dat mijn ambitites groter waren dan wat ik bij Dunckers kon bereiken. Ik wilde beter worden. Meer over de sport leren. Ik was nieuwsgierig naar het landelijke niveau. Bij Dunckers was dat niet mogelijk, dus ging ik op zoek naar een nieuwe club.

Zo kwam ik bij Crackerjacks. Samen met mijn vader ging ik naar de selectietraining. Ik was enorm zenuwachtig, maar vol overtuiging kozen ze voor mij. De jaren ervoor had ik bij alle teams en trainers verschillende skills opgepakt. Daarnaast speelde ik elke donderdag met m’n vader met zijn oude mannen clubje. Daardoor was ik dus ook al fysiek sterk geworden. Nu maakte ik ook kennis met het landelijk niveau. Hier kon ik dit allemaal toepassen en verbeteren! Na een aantal jaar bij Crackerjacks en nog een tussenstop bij Cangaroes, speel ik vanaf komend seizoen bij Landslake. Hier ga ik U21 eredivisie spelen en ik hoop dat ik mag meespelen met Dames 2 promoteam.

Naast dat ik bij Landslake ga spelen, ga ik ook criminologie studeren aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam. Het wordt een pittige uitdaging voor me om dit allemaal te gaan combineren, maar ergens wil ik gewoon heel graag kijken hoe ver ik in basketball kan komen. Wat ik kan bereiken als ik echt goede begeleiding krijg om mijn spel te verbeteren.
Inmiddels weet ik dat als ik een doel stel voor mezelf, dat ik dit dan ook kan halen. Het is een eigenschap die ook niet altijd makkelijk is, want als iets niet meteen lukt ben ik enorm teleurgesteld. Maar het biedt me ook wel de juiste motivatie om mijn doelen uiteindelijk te halen. 

Ik voelde heel sterk het onrecht dat die mensen zo weinig hebben en wij zo veel. 

Via Linde en Anne ben ik terecht gekomen bij 3X3 Unites. Ik dacht eigenlijk dat we mee zouden doen aan een toernooi, maar het bleek de 3X3 Leader Course te zijn. Dit vond ik heel erg leuk. Na het afronden van de opleiding ben ik vol enthousiasme aan de slag gegaan als Leader in Amersfoort en Utrecht.
Ik was vooral actief in steden waar ik niet zelf woon en dat vond ik eigenlijk best jammer. Daarnaast zag ik dat mijn broertje in Hilversum ook eigenlijk wel behoefte had aan die community. Toen ontvingen we een brief vanuit de gemeente, met de vraag initiatieven te organiseren voor vluchtelingen. Dat raakte mij persoonlijk enorm. Ik voelde heel sterk het onrecht dat die mensen zo weinig hebben en wij zo veel. Dat was het moment dat ik besloot ik ga hier in Hilversum aan de slag. Ik heb gereageerd op de brief van de gemeente en ik werd uitgenodigd om te komen praten en vanaf daar is het balletje gaan rollen. Hierdoor is 3X3 Unites nu ook in Hilversum actief, wat wel heel gaaf is. 

Ik wil mijn hele leven blijven leren zodat ik me interdisciplinair ontwikkel. 

Als ik over mijn toekomst nadenk dan heb ik voor mezelf het doel gesteld om met basketball het nationale team te behalen. Ik voel dat het er in zit, als ik maar genoeg inzet toon en discipline heb. Het lijkt me gaaf om alles uit de sport te halen wat ik voel dat ik aan kan. Ook het reizen spreekt me aan! Mijn nichtje is een Spaanse atleet die bijvoorbeeld naar Colombia is gegaan met haar sport. Dit is echt een inspiratie voor me.

Reizen is sowieso iets wat ik absoluut wil doen! Nieuwe culturen ontdekken. Nieuwe ervaringen op doen. Verder kijken dan wat Nederland te bieden heeft en me ook daardoor ontwikkelen.

Welke kant mijn carriere op gaat weet ik nog niet. Dit jaar start mijn opleiding criminologie en het lijkt me heel interessant om rechercheur te worden, of om voor het ministerie van justitie te werken. Maar ik heb een heel breed interessegebied. Ik volg nu bijvoorbeeld ook een cursus beleggen, maar ook een cursus over make-up. Daarnaast vind ik maatschappelijke- en ethische vraagstukken ook heel interessant. Wat het precies gaat worden weet ik dus nog niet. Wat ik wel weet is dat ik mijn hele leven wil blijven leren. Waar ik in geloof is dat je niet genoeg kan leren. Dus wat ik eigenlijk wil is me interdisciplinair ontwikkelen. Zodat waar ik dan ook terecht kom, ik vanuit verschillende invalshoeken uitdagingen en vraagstukken kan aangaan.