Naar boven

Leaders of Unites #53 Jerfelinio Sonfies

Ik wou mijn coach trots maken omdat hij in mij geloofde.

Mijn naam is Jerfelinio Sonfies. Ik ben 19 jaar. Ik ben ondernemer en tatoeëerder. Ik ben opgegroeid in Amsterdam Zuidoost. Dat ik hier ben opgegroeid heeft me veel inzicht en begrip gegeven in mensen en hun persoonlijke situaties. Mijn hele jeugd heb ik om me heen kinderen gezien die naar school gingen, maar ook kinderen die alleen maar bezig waren op straat. Je ziet een groot verschil hierin tussen de kinderen die wel begeleiding hebben vanuit huis en kinderen die dat niet hebben. Ik zag in mijn jeugd mensen die hard werkten, wat ze veel bracht, maar ook mensen die niks doen en waar vervolgens ook niks goeds gebeurde. Zelf heb ik niet altijd de juiste feedback gekregen toen ik opgroeide. Hierdoor ben ik mijn eigen keuzes gaan maken en wilde ik mensen hun ongelijk bewijzen. Sommige mensen noemen dat eigenwijs, maar ik vind het één van mijn beste eigenschappen. 

Toen ik 13 was ging ik op basketball. Coach Berthold zag me en zei dat ik het lichaam van een basketballer had, dat ik goed gebouwd was om hoog te kunnen springen. Coach Berthold is een soort vaderfiguur voor me geworden. Hij was de eerste persoon in mijn leven die me heeft geleerd wat het is om hard te werken. Hij motiveerde me om de eredivisie te halen. Ik heb super veel getraind om dat doel te behalen. Toen ik eenmaal op dat niveau was vond ik het eigenlijk helemaal niks, dus ben ik gestopt. Ik kwam er later achter drat mijn passie niet lag in een de beste basketballer worden, maar in dat ik mijn coach trots wou maken. Omdat hij wel in mij geloofde.

Ik vind het belangrijk dat kinderen leren dat ze met zichzelf moeten kunnen leven.

 Ik was nooit een van de jongens die alleen maar met basketball bezig was. Mijn thuissituatie zorgde ervoor dat ik financieel stabiel moest zijn. Dus ik deed er ook dingen naast. Mijn werkethos viel Mike op en hij vroeg of ik niet geld wou verdienen door 3x3 lessen te geven. Dat leek me wel wat dus ik heb meegedaan aan de 3X3 Leader Course.

Toen ik dat eenmaal had afgerond ben ik zo veel mogelijk veldjes gaan pakken om te werken. Als er iemand uitviel dan pakte ik dat veldje. Natuurlijk om geld te verdienen, maar ook om mezelf te laten zien binnen de organisatie. Ik geloof namelijk dat je zo stappen kan zetten.Het werk vond ik ook leuk. Eigenlijk ben ik niet zo geduldig met kinderen, maar omdat ik ze kan begrijpen in bepaalde situaties, snap ik waarom ze zo reageren. Dan daag ik ze uit. Ik zeg ze; “waarom pak je dit zo aan nu? Waarom kan het niet anders? Wat zijn de gevolgen van dat je dit zo doet?”. Ik vind het belangrijk dat kinderen leren dat ze zich niets moeten aantrekken van wat andere mensen van ze willen. Ze moeten met zichzelf kunnen leven. Dat leren veel kinderen niet van hun ouders, maar wat mij betreft is dat heel belangrijk voor de rest van je leven. 

Dit is ook iets wat ik aan mijn half broertjes en zusjes wil leren. We hebben niet heel veel contact maar dit ben ik aan het aanhalen. Ik vind het belangrijk dat zij iemand hebben die ze laat zien dat hard werken beloond wordt en het je veel kan brengen. Ik heb altijd veel gewerkt, maar vooral om me naar het volgende niveau te brengen. Ik werkte bijvoorbeeld om te sparen voor mijn scooter certificaat. Hierdoor kon ik meer gaan verdienen. Daardoor kon ik zelf een scooter kopen, wat me meer bewegingsvrijheid gaf. Ik ben niet iemand die het duurste van het duurste wil. Ik geloof dat als je te veel waarde hecht aan spullen dat dit je alleen maar ongelukkig maakt. Dat wil ik hen ook leren. 

Inmiddels ben ik ook aan het ondernemen. Ik breng mijn creativiteit naar producten. Dit begon met kleding, maar trek ik nu breder. Ik geloof dat ik succesvol ben als ik mensen kan overtuigen van mijn visie. Dat is ook waarom ik een rebranding aan het doen ben. Mijn bedrijf heette eerst twenty twelve. Dat had vooral voor mij betekenis. Dat wordt nu ‘Art of the block’. Dat geeft meer een community vibe. Mensen kunnen zich hier beter in herkennen. Het staat letterlijk voor kunst van de straat. Omdat ik meerdere mensen wil aannemen en meerdere mensen wil laten zien dat er opties zijn in het leven. Je kan werken de hele dag bij gewoon zomaar een baantje. Maar je kan ook een plek zoeken waar je echt je kan ontwikkelen, je creativiteit kwijt kan en waar je perspectief hebt.

Ik leef gewoon altijd efficiënt

Als ik naar de toekomst kijk dan zie ik mezelf over een jaar als vijf als goeie tatoeëerder en ik zie dat de basis van mijn bedrijf dan staat. Het is niet mijn doel om superrijk te worden met mijn bedrijf. Het is vooral een plek waar ik mijn creativiteit kwijt kan, kan leven zoals ik wil en werken aan dingen waar ik voor sta. Ik houd van de flexibiliteit die het me biedt. Ik voel me nooit gedwongen om iets te doen. Als ik ergens voor sta dan sta ik er ook echt voor. Wat ook meerwaarde geeft aan de dingen die ik juist wel doe. Mensen om me heen vind dat ik hard werk, maar eigenlijk valt dat wel mee, ik werk gewoon heel slim. Ik zie hard werken als iemand die continue bezig is z’n dromen te volgen. Die continue gas geeft op die droom. Tuurlijk ben ik ook met mijn dromen bezig, maar ik zet niet te veel druk op mezelf. Ik doe verschillende dingen en daardoor blijft mijn motivatie omhoog gaan. Ik geloof dat als je elke dag dezelfde dingen moet doen dat je motivatie weg valt, daarom vind ik het belangrijk om flexibiliteit te houden en slim te werken aan mijn dromen. Dat is hoe ik leef. Ik leef gewoon altijd efficiënt. 

Lees meer Leaders of Unites verhalen!