Naar boven

Leaders of Unites #55 Zakaria Boujlaleb

Op het Cremerplein kwamen we na school samen om te basketballen

Ik ben Zakaria Boujlaleb. Ik ben 24 jaar. Ik woon in Amsterdam West op de Overtoom. Vlak bij Museumplein en Leidseplein. Ik woon daar eigenlijk al mijn hele leven. Het was een leuke plek om op te groeien. Lekker dichtbij de stad. Veel te doen.  Toen ik echt jong was ging ik altijd naar Cremerplein. Dat was wat iedereen altijd deed als school uit was. Dan gingen we daar een beetje met elkaar hangen en sporten. Hier ben ik ook voor het eerst in aanraking gekomen met basketball. Buiten op het pleintje met vrienden. Ik bakte er in het begin niks van maar ik vond het wel heel leuk en deed het heel veel. Pas toen ik 17 was ging ik echt bij een club. Ik koos voor Harlem Lakers in Osdorp. Daar ben ik echt verliefd geworden op de sport. 

Inmiddels speel ik bij Northside ballers. Dat kwam eigenlijk een beetje doordat ik daar stage heb gelopen voor mijn opleiding. Ik was wel toe aan een nieuwe verenigingen en toen ik daar stage liep ging ik spelen met de andere jongens daar en er was altijd een goede sfeer. Nu zit ik daar helemaal op m’n plek. Het is echt een fijne club met een goed bestuur. 

DOOR 3X3 HEB IK MIJN TALENT VOOR ORGANISEREN ONTWIKKELD EN GELEERD VERANTWOORDELIJKHEID TE NEMEN EN POSITIEF TE COACHEN.

Ümit Celikcan van Northside Ballers benaderde me of ik mee wou doen aan een opleiding van 3X3 Unites. Ik kende de stichting al. Jesper had wel eens les aan me gegeven op de middelbare school. Ik vond dat 3X3 Unites echt iets moois deed en ik kon met de opleiding iets met basketball doen, dus ik zag het wel zitten. Ik was onderdeel van de eerste lichting 3X3 Leaders in Amsterdam Noord. Een hele goeie groep 3X3 Leaders. Met elkaar hebben we ervoor gezorgd dat er in Amsterdam Noord een grote sterke community staat die heel actief is. 

Organiseren is sowieso wel een talent van me. Ik ben gestructureerd en zit niet graag stil. Het is leuk dat ik me hierin bij 3X3 Unites verder kan ontwikkelen. Daarnaast heb ik door 3x3 echt geleerd verantwoordelijk te zijn en verantwoordelijkheid te nemen. Je leert heel goed dat je op tijd bij activiteiten moet zijn en dat jij degene bent die de activiteit organiseert. Waar ik ook veel beter in ben geworden is positief coachen. Vroeger was ik best wel snel boos op mensen. Dan zei ik dat ze dingen anders moesten doen, maar dat kwam dan niet zo goed aan doordat ik zo boos was. Door 3x3 heb ik geleerd dat je positief moet blijven en iemand op een goede manier moet coachen. Dat maakt een enorm verschil.

Afgelopen zomer kwam er de kans voorbij bij 3X3 Unites om met een project naar het buitenland te gaan. Naar Birmingham. Ik wist meteen, dit moet ik doen. Deze kans moet ik nemen en met beide handen aanpakken. We werden onderdeel van de organisatie van ‘Ball Out’. Ik wist niet hoeveel er kwam kijken bij het organiseren van zo’n groot event. Daar heb ik heel veel van geleerd. We kregen daarnaast de kans om ook zelf dingen te ontwikkelen. Met de steun van Basketball England hebben we een event opgezet voor de buurt. Dit pakte ook echt geweldig uit. Er kwamen heel veel mensen op af en ik vond het echt gruwelijk. In de loop van de tijd kwamen we tot de conclusie dat we eigenlijk ook zelf 3X3 Leaders wilden opleiden die daar het werk konden voortzetten. Daar zijn we toen een 3X3 Leader Course gestart. Nu wij weer in Nederland zijn zetten zij het werk daar voort. Dat is echt heel tof. 
Ik gun iedereen het gevoel wat sporten mij geeft

Als ik nadenk over de toekomst dan wil ik een solide full time baan. Het liefst wil ik werk doen waarin ik sport en gezondheid met elkaar kan combineren. Ik wordt zelf zo gelukkig van sporten. Je bent samen met anderen, je bent actief, je voelt je er goed door. Dat gun ik iedereen. Het lijkt mij heel tof als ik werk kan vinden waarin ik kan sporten met mensen met een beperking zoals diabetes bijvoorbeeld. Dit is vaak een groep die van zichzelf heel weinig sport en ik vind dat zij ook dat gevoel moeten kunnen hebben van lekker sporten met anderen. Wie weet wil ik hier ook nog wel een opleiding voor gaan doen ergens in de komende vijf jaar… Maar in ieder geval wil ik hierin werkzaam zijn.

Lees meer Leaders of Unites verhalen!