Naar boven

Leaders of unites #6 ruben jonker

Kitesurfen lijkt bij mij meer op zwemmen met een vlieger
Mijn naam is Ruben Jonker. Ik kom uit Amsterdam-Oost, ben 20 jaar oud en studeer nu graphic design aan het HKU (Hogeschool voor de Kunsten Utrecht). Momenteel woon ik nog thuis, op Zeeburgereiland. Ik zou wel graag op mezelf gaan wonen, maar helaas is het voor mij nu lastig om een kamer te krijgen in Amsterdam, dus zit ik nog prima thuis! Voordat we op mijn veertiende naar Zeeburgereiland verhuisden woonden we achter Artis in zo’n typisch Amsterdams herenhuis, met hoge plafonds. Hier ben ik ook begonnen met basketball. Achter mijn huis was er een veldje waar eigenlijk niks was. Hier moesten we dan zelf baskets en doeltjes maken. 

Ik ben begonnen met basketball bij een voormalige club genaamd Fire Birdz in IJburg. Hier heb ik ongeveer twee jaar gespeeld en ben op mijn 15e doorgegaan naar BC Amsterdam Warriors. Daar heb ik 3 jaar redelijk hoog regionaal gespeeld.

Naast basketball houd ik ook heel erg van watersporten. Waterskiën, windsurfen en zeilen. Ik ben een zeilleraar geweest, waar ik lesgaf aan kinderen tussen de 9 en 14 jaar. Ik heb één keer gekitesurft, wat voor mij meer leek op zwemmen met een vlieger. Tegenwoordig doe ik er wat minder mee, maar ik ben wel nog vorig jaar een weekje door Friesland gaan zeilen! Het is dus echt meer een hobby, iets wat ik doe om te ontspannen

3X3 Unites is echt een thuis geworden voor mij
Na mijn ervaringen bij BC Amsterdam Warriors dacht ik mijn hoogtepunt wel gehad te hebben, waardoor ik een jaartje ben gestopt met basketball. Tijdens mijn break werd ik gecontacteerd door Mike Nasibdar over stichting 3X3 Unites. Ik was direct zeer enthousiast over de stichting en heb toen de opleiding tot 3X3 Leader gevolgd. 3X3 is ondertussen wel een thuis geworden voor me, met een grote community. Ik kan er ook erg goed mij creativiteit kwijt. Ik mag meedenken met lopende projecten, maar krijg ook de ruimte om mijn eigen ideeën en projecten te creëren. 3X3 Unites is ook een bron aan inspiratie door alle verschillende mensen die je ontmoet en de behulpzaamheid van de stichting.

Omdat ik nu niet meer zelf basketball geeft de sport 3X3 me een groot gevoel van nostalgie. De herinneringen van vroeger komen weer terug. Soms stap ik er weer even tussenuit, maar ik blijf altijd terugkomen. Ik heb geen zin meer in de structuur van 5 tegen 5, maar 3X3 geeft echt het gevoel van lekker bezig zijn met basketball, betrokken zijn en nieuwe mensen ontmoeten.

Het geeft me de kans om zelf te bepalen wat ik precies wil doen en het biedt mij zeker veel kansen. 

Ik wil de chaos kunnen structureren 
Ik denk nog niet echt veel na over mijn toekomst. Ik zou graag later wat voor mezelf beginnen denk ik, maar ik vind het dan belangrijk dat het iets origineels is. Het moet ook enige invloed hebben op het verbeteren van de maatschappij. Ik wil ook kijken wat mijn studie en bijhorende stages mij oplevert. 

Op het moment maak ik deel uit van het social mediateam van 3X3 Unites. Hier maak ik content en grafisch werk voor alle kanalen. Ik zou het ook heel vet vinden om later eigen projecten voor ze te draaien en wellicht samenwerkingen aan te gaan. Het creëren van een nieuwe huisstijl voor 3X3 Next bijvoorbeeld.

Ik experimenteer graag qua grafische vormgeving, maar ik ben ook erg geïnteresseerd in muziek, architectuur en kleding. Veel interesses, die allemaal door elkaar heenlopen en waar ik nu nog niet echt een duidelijk lijn in kan trekken. 

Ik merk dat dat ook wel een van mijn skills is die ik moet verbeteren. Ik kan nog wel eens chaotisch zijn. Dan heb ik veel goede ideeën, maar blijven ze allemaal op de plank liggen en dat is natuurlijk zonde. Die chaos wil ik structureren. Maar, ik ben nog jong, dus hopelijk heb ik tijd genoeg om me verder te ontwikkelen en een duidelijk pad te kiezen!