Naar boven

Leaders of Unites #60 Max Huckriede

Ik wil me verder ontwikkelen als 3x3 speler en als scheidsrechter

Ik ben Max. Ik ben 23 jaar oud en ik kom uit Groningen. Ik ben in Hilversum geboren als oudste van vier kinderen. Ik heb twee boertjes en één zusje en wij zijn opgegroeid in Zeewolde. Zeewolde was een fijne omgeving om op te groeien, maar het heeft letterlijk één verkeerslicht, dus toen ik 18 was wilde ik wel naar de grote stad. Ik studeerde luchtvaarttechniek dus ik dacht, ik ga dichter bij Schiphol wonen en ben toen antikraak in het oude gebouw van de Bijlmerbajes in Amsterdam gaan wonen. Een jaar later ben ik geswitcht naar Sportkunde in Groningen en sindsdien woon ik daar. In Groningen zit ik echt op mijn plek! Het is wel een stad, maar niet zó massaal als Amsterdam was. 

Basketballen doe ik al heel lang. Toen ik 7 jaar oud was ben ik begonnen in Zeewolde. Dus ik speel nu al 16 jaar. Ik heb lang voor Zeewolde gespeeld, nog een klein jaartje in Amsterdam en sinds ik 19 ben speel ik in Groningen. In Groningen ben ik ook aan m’n scheidsrechtersopleiding begonnen. Tot nu toe heb ik meer hoogtepunten behaald als scheidsrechter dan als speler zelf. Ik heb veel uitnodigingen gehad om in het buitenland te fluiten en ik heb de bekerfinale van de dames onder 18 gefloten in Katwijk. 

Ik wil me hier verder in ontwikkelen want ik vind het fluiten leuk. Daarnaast wil ik dit jaar zelf ook weer een poging gaan doen om op hoog niveau 3x3 te spelen. Ik merk dat mijn lichaam zich goed leent voor 3x3 en ik wil dit jaar een poging doen om zeker de 3X3 PRO League te halen.

Mijn doel was om mijn nieuwe skills als 3X3 Leader toe te passen in Groningen

Sinds drie jaar ben ik nu onderdeel van de community van 3X3 Unites. Via via werd ik door Kasper Averink gevraagd om deel te nemen aan de 3X3 Leader Course in Amsterdam Oost. Ik woonde toen al in Groningen, maar ik zei meteen ja! Dat komt doordat 3X3 Unites iets doet met sport wat geen enkel ander bedrijf kan of wil doen. Er is veel vrijheid en dat sprak me aan. Mijn doel was om uiteindelijk m’n nieuw geleerde skills als 3X3 Leader toe te passen in Groningen. Dat kwam niet meteen van de grond, maar met de komst van Ata ging ook daar het balletje rollen en ik ben inmiddels de spil in het web van de lokale 3x3 community. Ik denk dat dit vooral komt doordat ik heel social ben en altijd doe wat ik beloof. Dat maakt me betrouwbaar en ook gewoon chill om mee om te gaan.


Afgelopen zomer kreeg ik de kans om mee te gaan naar Birmingham. Die kans heb ik met beide handen aangegrepen. Mijn doel was om een toekomst voor mezelf te creëren in de sport en een toekomst voor 3X3 Unites te creëren in Engeland. Ik heb daar een enorm toffe tijd gehad en we hebben een hele leuke community gebouwd daar die enorm enthousiast is. Het leuke is dat zij nog steeds met elkaar spelen. Wat ik moeilijker vond was om de hiërarchie te ervaren bij Basketball Engeland. Dat is denk ik ook een cultureel ding. In Nederland ervaar ik die hiërarchische houding veel minder. Bij Unites is daar zelfs helemaal geen sprake van. Iedereen telt mee en je mening wordt altijd gehoord. Ongeacht je leeftijd, ervaring of hoe lang je bij de community betrokken bent. Dat spreekt mij veel meer aan!

Mijn blessure was voor mij een kantelpunt in mijn leven

Toen ik nog in Groningen speelde raakte ik geblesseerd. Het was een zware blessure waarvoor ik geopereerd moest worden. Dit was voor mij echt een kantelpunt in mijn leven. Mijn doel was altijd om op zo’n hoog mogelijk niveau te basketballen en dat viel ineens weg! Toen moest ik besluiten wat ik wou gaan doen met mijn lichaam, met mijn leven, met mijn toekomst. Dat was wel een reality check. Op dat moment was voor mij basketball leidend in waar mijn leven naartoe ging, maar ineens werd ik gedwongen om vanuit breder perspectief naar m’n leven te kijken. Dat heeft voor mij enorm veel deuren geopend op community niveau. Zelf als speler, maar ook vooral met een grote organisatorische rol. Ik hoop dan ook dat ik, nadat ik mijn opleiding heb afgerond, ik hier in Groningen meer beleidsmatig een rol kan pakken in de gemeente. Verder heb ik geen enorme dromen voor de toekomst. Het lijkt me zeker leuk om de 3X3 PRO League te halen en daar lange tijd in te spelen én om nog lang voor 3X3 Unites te werken en communities te activeren. Het allerbelangrijkste vind ik toch wel om gewoon lekker met mijn vriendin samen te genieten van ons leven in Groningen. 

Lees meer Leaders of Unites verhalen!