Naar boven

Leaders of Unites #61 - Boris van HunniK

Het leuke van rolstoelbasketball vind ik dat je samen speelt en er goed je energie in kwijt kan

Mijn naam is Boris. Ik ben 19 jaar oud. Ik ben opgegroeid in Utrecht. Wat ik leuk vind aan Utrecht is dat het op een positieve manier heel chaotisch is. Ik woon zelf net buiten de stad in Leidsche Rijn, maar in 15 minuutjes ben ik in het centrum. In Leidsche Rijn zijn er veel basketballpleintjes dus dat is ook leuk.

Toen ik 10 of 11 jaar was heb ik een incomplete dwarslaesie opgelopen. Ik kreeg de dwarslaesie in de zomervakantie dus toen ik op school kwam na de vakantie zat ik ineens in een rolstoel. Dat was voor mijn klasgenootjes en voor mezelf toen wel echt wennen. Ik kon ook ineens niet meedoen met gym of buitenspelen, dus dat vond ik toen heel frustrerend. Ik ben inmiddels over die frustratie heen gegroeid en kan me nu focussen op dankbaar zijn voor de dingen die ik wel allemaal kan doen.

Om te werken aan mijn herstel ben ik terechtgekomen bij revalidatiecentrum de Hoogstraat. Inmiddels is alles qua functie in mijn lijf weer terug, behalve dat mijn voeten nog niet helemaal goed meewerken. Ik kan dus niet springen of rennen. Via een clinic bij het revalidatiecentrum kwam ik in aanraking met rolstoelbasketball. Ik wou graag blijven sporten en ik vond rolstoelbasketball heel leuk omdat het een teamsport is waarin je samen speelt en je kan er goed je energie in kwijt. Ik ben snel na die eerste clinic lid geworden van S.C. Antilope en daar speel ik nu nog steeds. Sinds een jaar ben ik ook onderdeel van het opleidingsteam van TeamNL op Papendal. Daar woon ik nu ook. 

Ik ben de 3X3 Leader Course gaan doen om rolstoelbasketball meer bekendheid te kunnen geven

In 2022 heb ik de 3X3 Leader Course gedaan. Mijn vader kreeg een berichtje van Melissa of hij mensen kenden die aan de 3X3 Leader Course in Utrecht mee wilden doen. Eerst had ik er niet zo veel zin in, maar mijn broertje besliste wel om mee te doen. Toen ben ik er beter over na gaan denken en zag ik via de 3X3 Leader Course de kans om rolstoelbasketball meer op de kaart te kunnen zetten.


Aan het einde van elke 3X3 Leader Course organiseert de nieuwe groep een eindevent. Voor mij was het een persoonlijk missie om rolstoelbasketball onderdeel te laten zijn van dit eindevent. Ik was heel benieuwd wat er zou gebeuren want ik heb altijd het idee dat als mensen komen om te basketballen ze geen zin hebben om dat in een rolstoel te gaan doen. Achteraf kreeg ik super veel positieve feedback. Mensen zeiden dat ze het juist heel leuk vonden. Je zag ook dat zelfs toen het event wel een beetje was afgelopen mensen de rolstoelen bleven pakken om te spelen. Ze hebben daar dus echt ervaren dat een andere manier van de sport beoefenen ook heel leuk is. 

Mijn droom is om in 2028 de Spelen in Los Angeles te halen

Naast veel basketballen studeer ik biotechnologie in Wageningen. Ik vind het super interessant! De studie die ik doe is ook wel bewust onderdeel van mijn plan voor de toekomst. Ik wil absoluut het allerbeste uit mijn basketball carrière halen, maar zelfs op het hoogste niveau kan je daar niet enorm veel geld mee verdienen. Het is voldoende om tijdens je carrière jezelf te kunnen onderhouden, maar je moet dus wel een plan hebben voor daarna. 
Met rolstoelbasketball is mijn droom om in 2028 de Paralympische Spelen van Los Angeles te halen. Daarnaast wil ik graag rolstoelbasketball meer op de kaart te zetten. Het is zo tof en meer mensen zouden hiermee in aanraking moeten komen. Dus het wordt ook mijn missie om hier meer bekendheid voor te creëren.

Lees meer Leaders of Unites verhalen!