Naar boven

Leaders of Unites #63 - Sven Rotteveel

Op school kon ik niet altijd mijn energie kwijt, basketball was dan echt een uitlaatklep

Ik ben Sven. Ik ben 17 jaar. Ik woon in Dokkum. Ik heb 1 jonger broertje en die basketbalt ook. Opgroeien in Dokkum is denk ik niet heel anders dan op andere plekken in Nederland. Het enige wat misschien echt anders is, is dat je veel Fries spreekt. Ik ben zelf niet Fries opgevoed, maar ik heb wel vrienden die volledig Fries zijn opgevoed. Zij spreken soms zelfs niet eens echt goed Nederlands. Dat betekent dat ik zelf zo’n beetje de helft van de tijd Fries spreek en de andere helft Nederlands. 

Toen ik vijf jaar oud was ben ik op basketball gegaan. Al vanaf het begin doe ik dat bij Arrows in Dokkum. Ik had mijn zwemdiploma’s gehaald en wou een andere sport gaan doen. Mijn ouders basketbalden allebei en daarom wou ik het ook proberen. Het was meteen een schot in de roos. Wat ik leuk vind aan basketball is dat het een teamsport is en dat ik mijn energie erin kwijt kan. Dat kon ik vroeger niet altijd op school dus dan was basketball echt een uitlaatklep.

Door de 3X3 Leader Course heb ik organisatievaardigheden ontwikkeld. Die skills gebruik ik nog steeds regelmatig

Naast basketballen vind ik ook hardlopen, fietsen en schaatsen leuk om te doen. Ik ben sowieso graag actief bezig. Dat is een van de redenen waarom ik nu gekozen heb om de ALO te doen in Groningen. Doordat sport zo’n grote passie van me is was ik ook meteen geïnteresseerd toen er vanuit de vereniging een mailtje kwam met de vraag of ik mee wou doen aan de 3X3 Leader Course. Het was een hele leuke en goeie ervaring. Eén van de dingen die ik hier vooral uit meeneem zijn organisatievaardigheden. We hebben met de groep samen een toernooi georganiseerd en die skills gebruik ik nog steeds regelmatig.

Andere skills van mij zijn dat ik goed ben in de rust bewaren. Als het team onder druk staat, we hebben wat punten tegen gekregen of het loopt om een andere reden even niet zo lekker. Dan ben ik degene die zegt, jongens rustig aan, we nemen nu ff een time-out, even rustig praten over wat we gaan doen en dan gaan we rustig aan weer beginnen. In mijn opleiding leer ik dat nu ook, positief coachen is super belangrijk en dat is ook een skill van mij. Iets anders wat ik door de sport geleerd heb is om goed samen te werken. Het is toch een teamsport en je leert al snel dat je er alleen niet komt.


Eén van mijn wensen is dat er een beter veldje komt in Dokkum

Naast mijn werken aan mijn persoonlijke ontwikkeling heb ik rondom de 3X3 Leader Course ook mijn best gedaan om bij te dragen aan de ontwikkeling van de basketball faciliteiten in Dokkum. Op dit moment heeft Dokkum namelijk niet echt een goed buitenveld om te basketballen. Eén van mijn wensen is dat hier verandering in komt. Daarom heb ik mijn profielwerkstuk gedaan over wat er nodig is om een veldje te kunnen realiseren. Ik heb onderzocht wat er nodig is aan materialen, wat de kosten zijn en wie je nodig hebt om dit te realiseren. Het veld is er nog niet, maar de gesprekken tussen de vereniging en de gemeente lopen nog wel dus ik hoop wel dat dit nog gaat gebeuren.

Als ik wat verder in de toekomst kijk dan weet ik nog niet zeker of ik na mijn studie nog een master zou willen doen of dat ik na de ALO meteen wil gaan werken. Ik weet in ieder geval wel dat ik in de sport actief wil zijn. Misschien als leerkracht, maar een totaal andere rol is ook niet ondenkbaar.

Lees meer Leaders of Unites verhalen!