Naar boven

Leaders of Unites #64 - Devario van Daal

Opgroeien in Beijum was heel leuk! Het is een heel sociaal deel van de stad

Ik ben Devario. Ik ben 16 jaar oud. Ik ben opgegroeid in Beijum in Groningen. De wijk staat bekend als een plek waar het soms rommelig is, maar zo heb ik het zelf eigenlijk nooit ervaren. Ik heb wel veel meegemaakt hier, maar daar ben ik ook wel aan gewend. Ik vind het vooral een heel sociaal deel van de stad. Er wonen leuke mensen, iedereen helpt elkaar, iedereen spreekt met elkaar en gunt elkaar het beste. Ik heb hier een hele fijne jeugd gehad waarin ik veel buiten speelde. 

Als allereerste sport ben ik op voetbal gegaan, dat was maar 1 dag. Ik vond het maar koud buiten op dat veld! Daarna heb ik een poosje freerunning gedaan, maar sinds vijf jaar zit ik op basketball. Eerst bij een soort oefen clubje, maar ik vond het heel leuk dus ben ook snel lid geworden bij BVG. Buiten basketball vond ik lange tijd niet echt sporten. Dat was vooral een vrijetijds ding. Pas sinds een paar jaar zie ik dat ook echt als sport. Ik ben sowieso iemand die erg actief is. Ik zit nu in het vierde jaar van de middelbare school en volgend jaar wil ik sport en bewegen gaan doen.

Basketball en 3x3 heeft me geleerd met mensen samen te werken en te communiceren

Een jaar geleden deed ik mee met een basketballkamp wat werd georganiseerd door Ata de Coördinator in Groningen. Hij vroeg me daarna of ik ook 3X3 Leader wilde worden. Dat leek me leuk dus ik heb meegedaan aan de 3X3 Leader Course. Onderdeel van onze opleiding was dat we ons moesten bewijzen dat we een community konden opbouwen, zodat we er mee door mochten gaan. We hebben een serie binnen activiteiten georganiseerd en een eindevent en het was een succes!

Nu mogen we hier elke week werken. Uiteindelijk zou het mooi zijn om in een grotere hal te kunnen spelen en een beter buitenveld te realiseren. Ik vind dat we dan eerst zelf ons moeten bewijzen dat we nog meer mensen kunnen laten aansluiten. Als wij ons dan bewezen hebben dan kunnen we naar de gemeente om hun om hulp te vragen om een beter veld aan te leggen.


Basketball heeft me sowieso al erg geholpen te ontwikkelen. Ik was vroeger best wel op mezelf gericht. Ik deed altijd in mijn eentje mijn ding en was niet zo met anderen bezig. Basketball en 3x3 heeft me geleerd om met mensen samen te werken en met mensen te communiceren. Ik ben meer open geworden. Ik vind het nu leuk om mensen aan te spreken en ze uit te nodigen voor wat we aan het doen zijn. Ook op het veld ben ik beter geworden in communiceren. Ik kan nu echt m’n teamgenoten coachen vanuit het veld. 

Het lijkt mij heel gaaf om mijn baan te kunnen maken van iets waar ik elke dag mee bezig ben

Mijn grote droom is om de NBA te halen. Ik ben gek op basketball. Ik speel het veel, ik kijk het veel. De NBA is iets waar ik elke dag mee bezig ben. Het lijkt me onwijs gaaf om mijn baan te kunnen maken van iets waar ik nu elke dag mee bezig ben.Er zijn natuurlijk een hoop mensen met die droom, dus ik heb ook wel een plan B. Dat is om fysiotherapeut te worden. Het lijkt me interessant dat iemand naar je toe komt met een fysiek probleem en dat je voor hen een oplossing gaat vinden. Dat je mensen dan echt kan helpen met waar zij last van hebben.

Lees meer Leaders of Unites verhalen!