Naar boven

Leaders of Unites #66 - Stephen Sarpong Volante

In Ghana had ik nog nooit basketball gezien

Ik ben Stephen Sarpong. In 2020 ben ik met mijn moeder en broertje naar Nederland verhuisd. We wonen in Amsterdam Zuidoost, maar oorspronkelijk komt ik uit Ghana. Hier heb ik mijn hele leven gewoond. Wat ik het meeste mis aan Ghana is mijn familie. Ik heb vijf jongere broertjes en een stiefvader, die nog in Ghana zijn. Ik mis hun heel erg. Ook het eten en het weer mis ik. Ik ben wel heel blij om hier te zijn want ik krijg hier kansen die ik in Ghana nooit zou hebben gekregen.

Van mijn moeder en vanuit mijn geloof heb ik geleerd om hard te werken. In alles wat ik doe geef ik alles. Toen ik in Nederland kwam ben ik dus ook meteen Nederlands gaan leren. Ik wou ook graag sporten. In Ghana voetbalde ik veel, maar hier zag ik ineens iedereen basketballen. Dat had ik in Ghana nog nooit gezien, dus ik wou het graag proberen. Ik heb een paar weken op een veldje zelf geprobeerd en dat vond ik heel leuk. Sindsdien speel ik elke dag want ik vind het echt super leuk. Ik ben niet heel erg goed, maar dat maakt niet uit, ik vind het nog steeds super leuk om te doen. Ik vind het ook leuk om naar mensen te kijken die ook spelen. Zo heb ik Rolando en nog wat andere jongens ontmoet. Na een poosje hebben zij mij ook geholpen met beter worden. Ze gingen met coachen hoe ik beter kon worden met mijn schot of andere dingen waar ik aan kon werken. 

Ik vind het heel belangrijk om andere mensen te helpen

Via die jongens ben ik weer in contact gekomen met Mike. Hij vroeg me om mee te doen aan een 3X3 Leader Course. Dit vond ik heel leuk om te doen want ik heb veel geleerd over hoe ik andere mensen kan leren basketball te spelen en hoe ik het leuk voor ze kan maken.

Niet iedereen kan meteen super goed basketballen, maar zij willen het wel leren. Wat ik daarin geleerd heb is dat ik dan kan zoeken naar een andere manier van coachen of een andere oefening waardoor zij het dan ook kunnen leren.

In mijn leven vind ik het heel belangrijk om andere mensen te helpen. Naast dat ik altijd alles wil geven, wil ik ook altijd andere mensen helpen. Als 3X3 Leader kan ik dit doen door basketball voor mensen leuk te maken of ze te helpen met hun spel. Inmiddels geef ik wekelijks op vrijdag een activiteit aan jongeren met een beperking. Soms snappen ze niet direct wat ik van ze vraag, of ze vinden een oefening niet zo leuk en dan doen ze niet zo goed mee. Dan verzin ik snel een andere manier om de vraag te stellen of een andere oefening om dezelfde dingen te trainen. Ik vind het super leuk als ik dan zie dat ze daardoor wel enthousiast aan de slag gaan. 

Ik zou ook graag iets terug doen voor Ghana

Mijn droom is om chirurg te worden. Al sinds ik klein was voel ik de roeping om mensen te helpen. Ik wist niet precies op welke manier ik dat zou gaan doen, maar toen ik 9 was zag ik bij onze kerk een film. Daarin zag ik een man die ook Stephen heette en hij was arts. Mijn moeder zei toen dat je als arts ook veel mensen kan helpen. Vanaf dat moment wil ik chirurg worden. Dan kan ik mensen helpen én mijn moeder trots maken. 

Naast dat ik chirurg wil worden, heb ik nog veel meer dromen. Ik zou ook graag iets terug doen voor Ghana. In Ghana is het niet voor iedereen mogelijk om te studeren omdat dit heel duur is. Het lijkt me heel mooi als ik in de toekomst mensen in Ghana kan helpen hun studies te betalen zodat zij ook zich kunnen ontwikkelen. Daarnaast lijkt het me ook leuk om een basketball club op te richten. En ik wil ook dansleraar worden! Dan ga ik mensen online leren dansen. Ik heb een hoop dromen voor de toekomst en ik ga heel hard werken om mijn dromen te realiseren, zo veel mogelijk mensen te kunnen helpen en mijn moeder trots te maken. 

Lees meer Leaders of Unites verhalen!