Naar boven

Leaders of Unites #69 - Ismael Mahad

Met mijn moeder ben ik vanuit Somalië als vluchteling naar Nederland gekomen

Ik ben Ismael Mahad. Ik ben 21 jaar. Ik woon in Utrecht Overvecht. Ik ben opgegroeid in Zeist, maar ik ben geboren in Somalië. Toen ik acht of negen jaar oud was zijn wij hier naar toegekomen als vluchteling. Ik vond Zeist een fijne plek om op te groeien. Ik zat op een leuke school en ik heb daar veel vrienden. Daarnaast had ik alle ruimte om veel te basketballen. Ik ben gaan basketballen door Kobe. Toen ik heel jong was zag ik hem een keer op tv en ik was meteen verkocht. Ik basketballde eigenlijk altijd. Met lekker weer, maar ook in de stromende regen.  Als ik moest kiezen tussen huiswerk of basketballen, dan won basketball het eigenlijk bijna altijd. Als mensen vroegen, ‘wie is Ismael’ dan zeiden ze ‘dat is die jongen die altijd aan het basketballen is’.

Lange tijd speelde ik gewoon buiten op pleintjes. Ik wist eigenlijk helemaal niet eens dat je bij een club kon basketballen. Ik kwam daar pas achter toen een meisje uit de wijk tegen me vertelde dat zij dat deed. Toen ik dat hoorde heb ik meteen thuis gevraagd of ik ook bij een club kon gaan spelen. Dat mocht en zo ben ik nog fanatieker geworden. Inmiddels speel ik wel wat minder dan ik zou willen. Dat komt doordat ik last heb van één van mijn benen. Ik weet niet precies wat het is, maar dat been is anders. Ik heb speciale schoenen waardoor ik goed kan sporten, maar het doet vaak nog steeds pijn. Ik wil graag dat er iets aan gedaan wordt, maar de artsen vinden het te risicovol. Ze zijn bang dat ik het vermogen wat ik nu heb verlies en het dus alleen maar erger wordt. Dat vind ik wel lastig want het beperkt me op dit moment wel. Dat is ook een van de redenen dat ik ben gestopt met mijn opleiding sport en bewegen.

Ik vind het belangrijk om eigenaarschap nemen op de deelnemers over te brengen

Ondanks dat ik de opleiding niet heb afgemaakt was het wel de manier waardoor ik bij 3X3 Unites terecht ben gekomen. Ik liep stage bij Melissa. Zij vertelde me dat er een 3X3 Leader Course ging starten en dat ik daar aan mee kon doen. Dat leek me heel leuk.

Inmiddels ben ik behoorlijk actief als 3X3 Leader in Utrecht.  Ik vind 3x3 heel leuk en de community ook. Dus ik ben blij dat ik deze rol kan pakken. Wat ik probeer over te brengen op de jongeren die meedoen aan de activiteiten is dat ze leren bewust keuzes te maken in hun leven. Echt eigenaarschap te pakken. Een oefening die ik leuk vind om daarin te doen is dat we deelnemers vragen om bijvoorbeeld een schot te doen die buiten hun comfortzone ligt. Nadat ze hun schot genomen hebben vragen we ze uit te leggen waarom ze voor dat schot hebben gekozen. Dat is een leuke manier waarop we ze aan de hand van basketball kunnen laten zien dat ze bewust keuzes kunnen maken over hun handelen. Ik vind het belangrijk dat ze leren beseffen dat je moet doen wat je leuk vind en dat je daar volledig achter staat. 

Mijn doel is om genoeg geld te verdienen zodat ik voor mezelf en mijn moeder kan zorgen

Inmiddels woon ik sinds een jaartje op mezelf in Utrecht en dat bevalt heel goed. Naast dat ik veel activiteiten geef bij 3X3 Unites volg ik een opleiding om beveiliger te worden op Schiphol.

Mijn doel voor de toekomst is om een betere financiële situatie te creëren voor mezelf en mijn familie. Wij hebben hier in Nederland als vluchtelingen geleefd. We hadden altijd wel genoeg geld, maar het was geen vetpot. Mijn doel is dat ik genoeg geld verdien dat ik voor mezelf en mijn moeder kan zorgen. Naast dat ik een opleiding volg om beveiliger te worden op Schiphol, wil ik ook graag kapper worden. Daar volg ik ook een opleiding voor. Verder lijkt het me leuk om een eigen bedrijf te beginnen, maar ik weet nog niet precies waarin. Ik ben nog aan het nadenken wat het is dat ik wil doen, want het plan wordt om daarmee goed geld te kunnen verdienen. 


 
Lees meer Leaders of Unites verhalen!