Naar boven

leaders of unites #7 marvin dijkstra

De afgelopen 4 jaar is een constante strijd geweest tussen mijn lichaam en mijn hoofd
Mijn naam is Marvin Dijkstra, ik ben 25 jaar oud en opgegroeid in Heerenveen, Friesland. Mijn pad in basketball is niet altijd even makkelijk geweest. Een aantal jaar geleden speelde ik op het hoogste niveau van Nederland, dit was natuurlijk onwijs vet! De beste speler was ik niet per se, maar met veel doorzettingsvermogen en vastberadenheid lukte het mij om mee te draaien op dit niveau. 

Helaas sloeg het noodlot toe. Ik scheurde mijn kruisbanden voor de eerste keer. Nu, vier jaar verder, heb ik drie keer mijn kruisbanden gescheurd. Spelen zit er op dit moment niet meer in voor mij. De afgelopen 4 jaar is een constante strijd geweest tussen mijn lichaam en mijn hoofd. Mentaal wil ik maar al te graag basketballen, maar fysiek is dat niet altijd mogelijk.

Ik ben telkens bezig met trainen, herstellen en oefenen, zodat ik weer het veld in kan! Maar soms laat mijn lichaam mij in de steek. Hopelijk kan ik het volgende seizoen weer meedoen, maar op dit moment ben ik me meer gaan focussen op zaken buiten het veld. 

We willen een voorbeeld zijn voor andere steden en dorpen in Friesland
Jaren geleden ben ik al in aanraking gekomen met 3X3 als toevoeging op het 5 tegen 5 basketbal. Tijdens de trainingen speelden we vaak potjes 3X3. Hierdoor kwamen we in situaties terecht waar je echt zelf beslissingen moest maken, iets waar 3X3 bekend om staat. Pas sinds 2 jaar ben ik meer betrokken geraakt met 3X3 Unites als stichting. In Heerenveen zijn we toen een project gestart ter activatie voor het WK 3X3 in Amsterdam. Mede hierdoor is 3X3 steeds meer gaan leven in Heerenveen en uiteindelijk heb ik samen met Bas Rozendaal ook een leader opleiding gegeven. Zo ben ik er langzaam maar zeker steeds verder ingerold.

Toen Heerenveen tot een 3X3 City werd benoemd door de bond ging het helemaal hard! We konden ineens veel activiteiten organiseren, clinics voor de jonge kids onder de 12 jaar, maar ook pick-up games voor iedereen die wilde. We willen een voorbeeld zijn voor de andere steden en dorpen in Friesland, zodat we kunnen laten zien wat er allemaal mogelijk is. Vorig jaar hebben we het voor elkaar gekregen om ‘ons’ court naar een betere locatie te verhuizen. Hierdoor zijn we zichtbaarder geworden en zorgen we ervoor dat we, samen met een groep enthousiaste leaders, heel veel op het court aanwezig zijn. De community wordt steeds groter, zo hebben we nu ruim 100 mensen in een groepsapp zitten alleen maar voor ons court in Heerenveen.

3X3 heeft me dingen geleerd en gebracht die ik 2 jaar geleden niet had kunnen bedenken 
Het is duidelijk dat ik veel bezig ben met allerlei projecten in Friesland voor 3X3 Unites. Ik heb mezelf er helemaal ingegooid en het brengt me erg veel kansen! 3X3 heeft me dingen geleerd en gebracht die ik 2 jaar geleden niet eens had kunnen bedenken. Ik zit nu in het bestuur van mijn basketbalvereniging Dyna’75 als voorzitter. Ik vond dat er bepaalde zaken binnen mijn vereniging anders konden en daarop heb ik actie ondernomen. Een paar jaar geleden, voordat ik de programma’s van 3X3 Unites had gevolgd, had ik dat nooit gekund. Ik heb via hen de handvatten gekregen om te durven deelgenoot te zijn van de veranderingen en daar ben ik erg dankbaar voor.

Daarnaast heb ik geleerd om meer de verbinder te zijn tussen verschillende groepen. Dat geldt voor mijn rol als voorzitter binnen mijn vereniging, maar ook binnen mijn werk voor 3X3 Unites. Het is belangrijk voor mij om mensen samen te brengen en te inspireren. Als voorzitter zou ik meer mensen van de vereniging willen betrekken bij de normale gang van zaken.

De jeugd die nu opkomt binnen de vereniging zou ik graag verantwoordelijkheid geven voor bepaalde aspecten. Zo blijven ze aangehaakt en geïnteresseerd en krijgen ze echt het gevoel dat het hun club is en niet alleen een plek waar ze basketballen.

Ik hoop dat ik als voorzitter een rolmodel kan zijn voor de jeugd 
Als ik kijk naar de toekomst ben ik voornamelijk bezig met de zaken op de korte termijn. Zo ben ik van plan om mijn studie Leisure Management af te ronden, maar heb ik één ander belangrijk doel: om nog 1 seizoen te kunnen basketballen. Momenteel voelt het alsof ik nog iets mis. Ik zou gewoon graag nog 1 seizoen willen spelen, laten zien dat je ondanks blessures terug kan komen. Ik ben nu bijna klaar met mijn revalidatie en ga binnenkort weer beginnen op het veld. Ik weet gewoon dat als ik mijn zinnen ergens op heb gezet en besloten heb dat het mij gaat lukken, ik doorga totdat ik het heb gehaald. 

Die eigenschappen van doorzetten, nooit opgeven en doen wat je zelf wilt zijn mijn belangrijkste skills. Deze heb ik eigenlijk voornamelijk te danken aan mijn blessures. Ik ben nu drie keer gerevalideerd van een kruisbandblessure, wat best wel veel is voor iemand van mijn leeftijd, maar om nou bij de pakken neer te gaan zitten is niks voor mij. Ik hoop dat ik als voorzitter een rolmodel kan zijn voor de jeugd, ze kan inspireren om te vechten voor hun dromen en niet op te geven als het even tegenzit.