Naar boven

Leaders of Unites #72 - Katrien Gersen

Mijn blessures hebben me ook op positieve manier gevormd

Ik ben Katrien. Ik ben 22 jaar. Ik ben geboren in Wenen en opgegroeid in de Bilt. Inmiddels woon ik in Utrecht. Ik ben geen basketballer, maar een voetballer. Ik ben wel een groot sportliefhebber. Zet mij op een willekeurig sportveld met een doel en ik word bloedfanatiek. Wat ik leuk vind aan voetbal is met je team samen naar een doel werken en samen bewegen. Ik heb wel te kampen gehad met verschillende grote blessures en bijbehorende revalidatietrajecten. Ook op dit moment heb ik mijn vierde kruisbandblessure en kan ik dus niet zelf spelen. Ondanks dat dit echt steeds een enorme teleurstelling is, hebben mijn blessures me ook op positieve manier gevormd. Ik ben heel erg doelgericht en ik denk dat ik door mijn blessures beter weet wat ik nodig heb om een doel te behalen. Voor mij zijn dat mensen om me heen. Wanneer mensen mij op een positieve manier pushen en coachen ben ik veel beter in mijn doelen realiseren. 

Zoals het bij 3X3 Unites gaat zeiden ze ‘ga het maar doen, ga je maar bewijzen’

Toen het tijd was om een opleiding te kiezen wilde ik graag toegepaste psychologie doen. Tijdens mijn opleiding werd het voor mij duidelijk dat ik een speciale interesse heb in sport en mentale gezondheid. Ik vind het heel belangrijk om mentale gezondheid bespreekbaar te maken en het taboe er vanaf te halen. Onderdeel van mijn opleiding was een stageperiode en zo ben ik met 3X3 Unites in aanraking gekomen. Ik gaf hier aan dat ik me graag in wou zetten rondom het thema sport en mentale gezondheid en zoals het bij 3X3 Unites gaat zeiden ze me ‘nou.. ga het maar doen, ga je maar bewijzen en maak het maar waar.’ 

Tijdens mijn stage merkte ik dat er binnen 3X3 Unites al veel affiniteit was met mentale gezondheid in relatie tot en dankzij sport. Ik ben zelf begonnen met één-op-één coaching aanbieden en positief coachen is een belangrijk onderdeel van de 3X3 Leader Course. Door de hele organisatie zat het al wel vervlochten, ook in wat we doen.  Er hing heel duidelijk van alles in de lucht maar niemand wist er grip op te krijgen en het te bundelen.

Ik heb toen geopperd om er een soort koepel voor op te richten, waaronder alles wat met mentale gezondheid te maken heeft valt. Dit is Minds of Unites geworden. Minds of Unites is de paraplu geworden waar verschillende trajecten onder vallen en als doel heeft om door de hele organisatie mentale gezondheid te integreren. 

Daaruit kwam voort dat ik zelfs mijn eigen team hiervoor kon oprichten en daar ben ik best heel trots op. Soms vind ik het ook best lastig want ik had ineens een andere pet op. Ik ben van nature helemaal niet een leider. Ik ben meer een ondersteuner of een volger, dat zijn rollen waar ik me lekker in voel. Het is niet mijn natuur om mensen aan te sturen. Dus dat ben ik echt aan het leren. Dat ik soms knopen moet doorhakken en dat je niet altijd iedereen tevreden kan stellen binnen een team. Soms gaat dat goed en voelt het alsof ik het onder controle heb, maar soms denk ik ook weer ‘oow ik wil helemaal geen leiding geven’. Maar ik vind het zo belangrijk om dit topic voort te zetten en het team is zo intrinsiek gedreven dat het echt zo gaaf is om met mijn team te kunnen werken.
Ik ga nu ook mijn scriptie bij 3X3 Unites doen. Dit keer wil ik aan de slag met sociale veiligheid, wat ik ook als een grote kans zie voor de organisatie. 

Mijn doelgerichtheid en doorzettingsvermogen gaat me helpen mijn doelen te realiseren

Als ik nadenk over de toekomst dan ben ik nog lang niet uitgeleerd. Ik wil me eigenlijk altijd blijven ontwikkelen en dingen blijven leren. Ik hoop dat ik binnen een paar jaar een vaste baan heb gevonden in mijn eigen werkveld maar wel binnen een sociale omgeving. Mijn stoutste droom voor mijn carrière is om ooit een succesvol Nederlands sportteam te begeleiden naar een kampioenschap. Niet persé als gezicht of hoofdcoach ofzo. Meer als vertrouwenspersoon of maatje van het team waarin ik kan bijdragen aan het succes van zo’n groot team. 

Daarnaast wil ik natuurlijk ook graag terugkeren op het voetbalveld! Ik weet ook zeker dat me dat gaat lukken want mijn doelgerichtheid en doorzettingsvermogen gaat me daar absoluut brengen.


Lees meer Leaders of Unites verhalen!