Naar boven

LEADERS OF UNITES #74 - Rivan AlmubarakI

Elke periode is een les, toch?

Ik ben Rivan, 19 jaar oud. Ik ben geboren in Apeldoorn, maar ben op mijn zesde verhuisd naar Amersfoort met mijn familie. Opgroeien in Amersfoort was veel leuker dan in Apeldoorn. Het is een creatieve stad met veel creatievelingen. Ik wil niet echt verhuizen of iets, het is echt mijn stadje. Naast basketball maak ik ook nog muziek, doe ik een studie en help ik soms mijn pa in zijn winkel.

Ik heb dus lekker veel te doen in mijn leven, dat heb ik altijd al zo gedaan. Ondanks dat ik toen ik vier jaar oud was reumatoïde artritis, jeugdreuma, kreeg. Dat is een gewrichtsziekte. Als ik veel sport of een drukke dag heb, krijg ik last. Dan worden mijn gewrichten helemaal dik en dan is het gewoon moeilijk om ze te gebruiken. Vermoeidheid komt er ook bij kijken, in de ochtenden ben ik heel vaak vermoeid omdat mijn lichaam in de nacht bezig is alles te verwerken.

Ik ben er nooit verdrietig van geweest dat ik reuma heb en heb ook nooit gedacht: oh, nu ben ik minder, of iets. Als ik iets wil doen, doe ik het gewoon. Al heb ik er last van of niet. Het maakt me echt niets uit. En ik vind basketball gewoon leuk, dus niemand kan mij zeggen dat ik dat niet kan doen omdat ik deze ziekte heb. Ik sta er zo in van: als het slecht gaat, gaat het slecht. Maar, na een andere periode gaat het weer goed. En elke periode is een les, toch? Ik geloof erin dat alles met een reden gebeurt en dat die reden altijd positief is. De les die ik heb geleerd en wil meegeven is dat het belangrijk is om jezelf goed te onderhouden, want je bent 24/7 met jezelf. 

We willen blijven basketballen, dus laat me kijken hoe ik dat kan regelen

Toen ik 13 of 14 jaar was, kwam ik in aanraking met basketball. Ik zag een Amerikaanse YouTuber en toen dacht ik: misschien moet ik dat ook eens proberen. Toen kocht ik een bal en ben ik op het pleintje vlakbij mijn huis gaan oefenen. Eerst was ik daar zelf aan het spelen en oefenen, totdat ik uiteindelijk bij Neptunusplein ben gaan spelen. En dan ga je via mensen daar weer met anderen basketballen en zo verbreed je eigenlijk je netwerk.

In de winter van 2021/22 ging ik naar een workshop die door 3X3 Unites werd gegeven. Het was vanwege het koude weer binnen in een gymzaal. Toen bedacht ik me dat ik dat ook voor ons pleintje wilde fiksen. Er kwamen namelijk steeds meer mensen spelen bij Neptunusplein, maar in de winter hadden we niet echt een plek om naartoe te gaan. Maar er was wel animo  om in de winter door te blijven spelen, dus dacht ik: laat me even kijken hoe ik dat kan regelen. Nu deze winter hadden we elke zondagmiddag het Atrium om in te spelen. 

Als er iets is, kan iemand daar altijd met mij over praten

Ik ben heel sociaal, dus ik ben vanaf het begin dat ik bij 3X3 Unites terecht kwam al een initiatiefnemer. Dat komt ook omdat ik altijd bij mijn vader in de zaak heb gestaan. Daar heb ik veel mensen en jongeren gezien. Als je veel mensen leert kennen, weet je ook beter hoe mensen zijn, wat hun mindset is en hoe je daarop kan inspelen. Ik heb heel m’n leven nooit écht een slechte band gehad met iemand. Ik vind goede communicatie ook belangrijk, als er iets is, kan iemand daar altijd met mij over praten. 


Mijn netwerk skills helpen me ook buiten basketball om. Op mijn zestiende kreeg ik bijvoorbeeld een workshop van artiesten waar ik nu nog steeds contact mee heb en ook echt matties mee ben geworden. Nu hebben we zelfs een track samen liggen. Het is leuk om te merken hoe je een band op kan bouwen met zo’n persoon, terwijl er ook echt een leeftijdsverschil is. Ik merk het met iemand waarmee ik nu samenwerk die 26 is, dat die paar jaar toch scheelt in ervaring en dat we toch een band kunnen creëren en kunnen samenwerken. Dus dat laat ook zien hoe groot mijn sociale skills zijn en hoe ik een band kan creëren met veel verschillende mensen. Al is diegene vijftien of vijftig. 

Ik wil nieuwe mensen leren kennen, maar ook de mensen waarmee ik nu speel blijven zien

Ik heb eind vorig jaar mijn eerste singel uitgebracht onder de naam Rivz en heb dit jaar al meerdere shows gegeven. Ik ben nu lekker bezig met netwerken in de muziekscene. De mensen die me moeten checken, checken me nu en nu moet ik gewoon dingen blijven droppen.

Ik hoop dat ik over een paar jaar een gevestigde A-artiest in Nederland ben. Dan heb ik wat hits op mijn naam staan, heb ik wat goeie shows gedaan. Dan heb ik mijn eigen studio, misschien een eigen label. Ik zat ook te denken aan een kledinglijn, omdat ik zo creatief ben dat ik dat ook op andere manieren wil uiten. Dus, ja misschien start ik dan ook een kledingmerk met het inkomen dat ik genereer met artiestzijn.

Ondanks dat ik het later druk ga hebben daarmee, blijf ik wel gewoon basketballen. Want basketball is echt een van de leukste dingen. Het is altijd een onderdeel van mijn leven geweest en dat zal het ook blijven, omdat ik het gewoon leuk vind om met mensen buiten te zijn. Ik zal het ook altijd blijven doen naast mijn muziek. Ook al heb ik het druk. Dan kijk ik gewoon wanneer het wel lukt om het te gaan doen. Maar ik wil steeds nieuwe mensen leren kennen, maar ook de mensen waarmee ik nu speel blijven zien. 

Lees meer Leaders of Unites verhalen!