Naar boven

LEADERS OF UNITES #81 – Daen van tilborg

Samen NBA kijken met papa was ontzettend interessant voor jonge Daen

Ik ben Daen van Tilborg. Ik ben geduldig, energiek, sportief en gedreven. Ik kom uit Amersfoort, daar ben ik geboren en woon ik eigenlijk al mijn hele leven. Ik heb een broertje van negentien en een zusje van vijftien jaar. Ik probeer een voorbeeld voor hen te zijn. Mijn zusje zit, net als ik, op basketbal en is onlangs ook een Leader of Unites geworden op de World Tour Amsterdam. Dus voor haar ben ik in basketbal-opzicht wel een voorbeeld in het ‘harde werken’, het ‘zonder resultaat blijven doorgaan’ en het ‘dingen aan de kant zetten voor basketball’. Voor mijn broertje idem dito, hij doet het academisch wat beter dan ik, maar hij zit ook in de topsport. Hij is nu zelfs in Birmingham voor een trampoline-wedstrijd. Dat is grappig, want onze ouders hebben beide niet echt op hoge niveaus gesport, maar wij alle drie dus wel.


Ik ken basketball voornamelijk door mijn vader. Hij volgde de NBA en het was voor jonge Daen ontzettend interessant om die gasten te zien spelen, dus dat wilde ik ook! Misschien dat als mijn vader de Champions League keek, het wel heel anders had gelopen… Ik begon mijn basketbalcarrière bij Crackerjacks, daar heb ik tot mijn zeventiende gebasketbald. Toen ik jonger was, was ik best goed en beheerste ik de basis snel. Maar, vanaf dat ik in U16 terechtkwam, voelde ik me echt een jongetje die niet wist wat hij met zijn lichaam aan moest. Ik stond vooral in de corner om af en toe een bal naar het bord gooien, dat was het wel.

Er moest iets veranderen in mijn leven

In mijn tweede jaar in U18, speelden we met Crackerjacks eredivisie. In de zomer ervoor heb ik ontzettend veel getraind en gebasketbald. Daar heb ik toen heel veel zelfvertrouwen uitgehaald. Ik ging met meer lef en zelfvertrouwen spelen en bleef niet meer alleen maar stilstaan, maar dribbelde zelf met die bal en maakte acties. Na dat seizoen ben ik gevraagd voor de Basketball Academy in Zwolle. Dat was een prachtige tijd, twee keer per dag onder begeleiding trainen! Maar, na twee jaar Academy was ik helaas nog niet goed genoeg voor de volgende stap.

Je gaat er natuurlijk met heel veel goede moed en energie in, maar er waren jongens gewoon beter dan ik en dat moet je ook kunnen accepteren. In Zwolle studeerde ik ook nog commerciële economie, naast de Academy, en dat liep gewoon niet. Op die leeftijd en op dat moment in mijn leven was het lastig topsport en studie te combineren. Ik merkte aan mezelf dat er een verandering in mijn leven moest komen, dus ik heb er toen voor gekozen om een stap terug te doen. Het voelde wel een beetje als opgeven, want je jongensdroom om daar te mogen spelen, haal je op dat moment niet. 

Ik heb ontzettend veel aan mezelf gewerkt

Daarna ben ik teruggegaan naar Crackerjacks, dat was wel weer even schakelen. Je gaat van een topsport omgeving weer terug naar voor de lol, drie keer per week een balletje gooien. Het team waar ik in terechtkwam was gelukkig erg gedreven, dus we gingen er elke training vol voor. Ik ben toen ook met een nieuwe opleiding gestart, de Pabo. Ik heb echt mijn passie gevonden in lesgeven aan jonge kinderen, Unites heeft daar ook zeker een rol in gespeeld. Dus er is echt een frisse wind door mijn leven gegaan na de Academy.


Die veranderingen waren allemaal rond de tijd dat we in lockdown moesten vanwege corona. Ondanks dat ik minder kon trainen, heb ik wel ontzettend veel aan mijzelf gewerkt. Ik ben in mijn eentje blijven basketballen en heb hard aan mijn lichaam gewerkt. Dat resulteerde in meer vertrouwen in mijn eigen spel en zorgde er uiteindelijk voor dat ik in de promotiedivisie bij UBALL terechtkwam. Daar ging het goed. Ik ben ook altijd 3x3 blijven spelen in de zomer. Ik heb het altijd superleuk gevonden en heb met alle leuke toernooien meegedaan, bijvoorbeeld de eerste Pro League die Unites heeft georganiseerd. Op zo’n toernooi werd een goede vriend en mede Leader opgepikt door de bondscoach van het Nederlandse 3x3-team. Hij heeft mij daar voorgedragen en zo speelde ik vanaf toen voor het nationale 3x3-team!

Je ziet wat voor een familie 3X3 Unites is

Dat was een ontzettend grote verandering. Als jochie van acht die met papa NBA keek, en zeker na het Zwolle Academy hoofdstuk, had ik dat nóóit durven dromen. Ik heb er altijd hard voor gewerkt, omdat ik het spelletje zo leuk vind. Daarom wilde ik altijd beter worden. Het is echt ongekend dat je dan op een dag op donderdagavond een ticket naar Marseille boekt om daar vervolgens een World Tour wedstrijd tegen Düsseldorf te spelen! Dan zie je ook wat voor een familie Unites echt is, want je krijgt opeens ontzettend veel berichten van de community binnen Unites, de Leaders, de Founders. Die leven en kijken allemaal met je mee. Dat maakt je nog meer trots! Dat is het mooiste wat er is.


Die inzet van Unites heeft me ontzettend geholpen om te komen waar ik nu ben. Ik heb een van de eerste Leader Courses in Amersfoort gedaan, ergens in 2016 of ’17 en heb sindsdien heel goed contact met Bas. Aan het begin durfde ik nog niet echt, maar hij heeft me altijd gestimuleerd naar een 3x3-training te komen. Dat is ook precies Unites: dat je jouw comfortzone uitgaat en nieuwe dingen leert die je ook weer doorgeeft aan een nieuwe generatie. Die verbondenheid met het 3x3-spel en met 3X3 Unites heeft veel voor mij gedaan. Ik hoop dat ik dat mag voortzetten! Als leerkracht mag ik dertig kinderen voorbereiden op hun toekomst en als er iets is wat ik hen wil meegeven in het leven is het zowel de verbondenheid van Unites als de life skills die je er leert. Waar ik ook terecht kom, ik zal altijd Unites blijven uitstralen.Lees meer Leaders of Unites verhalen!