Naar boven

Leaders of Unites #94 – Enne Johnson

Ik ben opgevoed met de les om niet egoïstisch te zijn

Ik ben Enne, ik ben 22 jaar oud. Ik woon nog thuis met mijn pa en mijn jongere broertje in Zuidhorn. Ik woon daar eigenlijk bijna al mijn hele leven. Ik ben geboren in Ierland. Mijn moeder is vanuit Afrika naar Engeland gegaan, vanuit daar is ze naar Ierland verhuisd waar ze mijn pa heeft ontmoet. Toen hebben ze daar een tijdje gewoond, maar uiteindelijk wilde mijn pa weer terug naar Nederland dus toen zijn we verhuisd naar Zuidhorn. Ik heb denk ik echt maar een jaartje in Ierland gewoond, alleen echt als baby. 

Mijn ma is Nigeriaans en mijn pa is Nederlands. Qua opvoeding ben ik best wel westers opgevoed. Mijn ma had zoiets van: we zijn nu in Nederland, dus we moeten wel een beetje op hun manier leven. Ik heb dus niet echt een Nigeriaanse opvoeding gehad. Mijn moeder overleed net voordat ik 18 jaar werd. Ze heeft me altijd heel erg geleerd om andere mensen te helpen en om ervoor te zorgen dat anderen een goed gevoel en een leuke tijd hebben. Daar was zij zelf ook altijd mee bezig, met zorgen dat andere mensen zich goed voelen. Ze heeft me echt opgevoed met de les om niet zo egoïstisch te zijn.

Als je ver wil komen, moet je weten wat je aan elkaar hebt

Opgroeien in Zuidhorn was eigenlijk wel relaxed, het is een gezellig dorp. Tegenwoordig is het hard aan het groeien en krijgt het soms meer een stad-vibe. We speelden vroeger veel voetbal in het dorp, ik ben eigenlijk pas gaan basketballen toen we naar Groningen verhuisden toen ik iets van 10 jaar was. Daar, op de basisschool, zag ik iemand basketballen en toen dacht ik: dat is hard, laat me meedoen! Ik werd toen uitgenodigd om ook mee te komen trainen en daar werd ik meteen verliefd op de sport. 

Ik begon bij Celeritas Donar, daar heb ik negen jaar gespeeld. Toen mijn moeder overleed, zijn we weer terugverhuisd naar Zuidhorn, daar ben ik bij Bv Dunk Zuidhorn gaan spelen. Ik heb daar heel veel geleerd. Als spelers individueel zijn ze echt niet de beste, maar als team werken ze zo goed samen dat ze gewoon bijna niet zijn te houden. Ze weten wat ze van elkaar kunnen verwachten, ze weten wie wat moet doen en dat is zó belangrijk als je ver wil komen. Buiten het team om heb ik daardoor wel echt geleerd om zo veel mogelijk te communiceren en te zorgen dat iedereen op één lijn zit en elkaar met respect behandelt.

Doen waar je van houdt, dat loont zich het beste!

Naast dat ik bij een club speelde, heb ik ook altijd veel buiten gebasketbald. Vroeger ging ik altijd met mijn broertje naar buiten, pas de laatste tijd heb ik de basketball-scene in Groningen leren kennen. Eigenlijk was die er altijd al, maar daar wist ik niet van af. In het Noorderplantsoen heb je een heel goed veldje, dat is wel de mooiste. En dan heb je ook nog het blauwe veldje, daar ben ik het liefst.

Vanuit de community ben ik bij Unites terechtgekomen. Ik weet niet meer precies wanneer dat was, maar ik weet nog wel dat Max (een andere Leader) tegen mij zei dat hij 3X3 Unites echt iets voor mij vond. Het leek me wel gezellig, dus meldde ik me aan voor de Leader Course. Ik was eigenlijk gelijk al fan en vond het echt een heel leuk concept. De Leader Course was best chill, het leukste vond ik natuurlijk het basketballen, maar ook iedereens ideeën horen wat we zouden kunnen doen in de buurt. 

Ons eindevent was een toernooi voor basisscholen waar we al clinics hadden gegeven. Al die kinderen waren superenthousiast, de ouders waren enthousiast, wij waren enthousiast. Dus dat was een goede ervaring. Ik denk ook dat ik door die clinics wel echt waardevolle lessen heb geleerd. Je leert echt hoe je les moet geven en dat leert uiteindelijk ook hoe je met mensen moet praten en hoe je verschillende soorten mensen aanspreekt. Ik merk het op het basketbalveld of op werk zelf ook terug. 

Dat vind ik denk ik ook het mooie aan Unites: dat je ruimte krijgt om jezelf en je talent te ontwikkelen. Meedoen met alles wat 3X3 Unites te bieden heeft is sowieso leuk en als je dan ook nog bezig bent met waar je van houdt, dan loont zich dat natuurlijk het beste!

Lees meer Leaders of Unites verhalen!