Naar boven

Natalie van den adel's journey naar de World stage

Nog maar drie weekjes tot we de courts van Nederland bestormen met de 3x3 Street League 2022. De competitie waarin jij deze zomer jouw skills kan testen en voor de prijzen kan strijden. De straat is waar de beste spelers van Nederland ook ooit zijn begonnen! Daarom hebben we een aantal van hun gevraagd hoe zij van de straat het helemaal tot the ‘World Stage’ geschopt hebben. Deze week één van Nederland’s beste dames; Natalie van den Adel!

Natalie, wat was jouw basketball droom toen je jong was?

Ow dat is easy. Ik droomde er van om Pro te worden! Er is geen moment geweest in mijn leven dat ik geen basketball wilde spelen.

Schrijf jouw team nu in voor de 3x3 Street League 2022 en breng jouw game naar 'the next level'.

Sign up 3x3 Street League 2022
Wat was een moment uit jouw jeugd die je je nu nog goed kan herinneren en die impact heeft gehad op jouw carriere als speler?

Toen ik nog heel jong was speelde ik bij mijn locale club CBV Binnenstad. De club had een heel sterk damesteam waar ik echt tegenop keek. Sommige van de hun gaven ons ook training. 
Ik kan me nog super goed herinneren dat tijdens één van die trainingen ze ons vroegen, wat willen jullie eigenlijk bereiken? Wat zijn jullie persoonlijke doelen? Het maakte niet uit wat ons doel was, ze waren gewoon benieuwd. Het was helemaal ok als je gewoon voor de fun wilde spelen, maar ook als je het tot pro wou schoppen. Vervolgens vertelde zij haar verhaal over hoe ze college het gespeelden daarna pro was gegaan. Dat was het moment dat ik dacht, ja dit is zo tof! Dit wil ik ook! En dat ik ook voor me zag hoe ik dat kon bereiken. 
Mijn ouders, die zelf ook speelden, hadden ons al geleerd wat het betekent om je te committen aan de sport. Dus ik wist dat ik hard kon werken. Maar op dat moment zag ik ineens de weg naar pro speler worden en wist ik ook hoe ik dat kon bereiken. Vanaf dat moment ging ik er vol voor!

Elke speler kent tegenslagen in hun pad naar succes. Waar komt jouw motivatie vandaan en hoe zorg je dat je ook in moeilijke tijden gemotiveerd blijft.

Ik ga altijd voor de winst, ik ben super leergierig en wil mezelf blijven ontwikkelen. Voor mij is er maar één ding dat telt. De allerbeste worden en altijd winnen. Dat is voor mij motivatie genoeg om elke keer ook de beste versie van mezelf te brengen. 
Daarnaast ken ik mezelf goed en dat geeft me zelfvertrouwen. Als ik een keer een slechte dag heb of het even niet lekker loopt. Dan weet ik dat als ik hard werk je daar ook resultaat van gaat zien. 

Elke speler heeft zo’n moment uit het verleden die hij of zij zich nog super goed kan herinneren en ook nog wel vaak aan terug denkt. Wat was voor jou het toernooi waar je nog vaak van nageniet?

Dat was het EK in 2018. We hadden een blessure in het team de dag voor het toernooi startte en we moesten toen nog een goeie sub vinden. Dat was echt een stressvolle situatie die uiteindelijk niet beter had kunnen uitpakken.

We hebben uiteindelijk zilver gewonnen tijdens dat toernooi. Jeanine Guijt bleek de perfecte aanwinst voor het team. Ze vloog de dag voor het toernooi startte in en ze pakte haar rol super goed op en wij konden ons ook goed aan haar aanpassen. Daarnaast bracht ze super veel positieve energie in het team, ze was precies wat we nodig hadden! Daar ben ik haar nog steeds enorm dankbaar voor.Alles viel op z’n plek tijdens dat EK en ondanks dat Frankrijk toch nog een maatje te groot bleek voor ons in de finale ben ik wel mega trots op het zilver wat we gewonnen hebben. Fantastisch team en een fantastische ervaring.

Wat is jouw persoonlijke doel voor je carrière? Wanneer vind jij dat je carrière als speler geslaagd is?

Mijn belangrijkste doel zijn de Olympische Spelen. Wat mij betreft is dat het aller hoogste podium om op te kunnen spelen dus het zou echt fantastisch zijn om mee te kunnen doen aan de Spelen. Tot die tijd focus ik me op de wins die ons daartoe leiden. Meer medailles, meer EK’s meer WK’s. 

Als het gaat om tevreden zijn met mijn prestaties ben ik eigenlijk al heel trots op wat ik als 5-5 prof bereikt heb. Niet alleen heb ik het hoogste niveau behaald, maar ik weet dat niveau  nu al een hele poos vast te houden. In 3x3 is dat een ander verhaal! Er is nog een hoop te bereiken en ik heb absoluut nog niet het gevoel dat ik alles er al uit heb gehaald. Er zijn nog meer medailles te winnen en meer toernooien om aan deel te nemen. Ik denk dat ik in 3x3 pas tevreden kan zijn als ik ook daar het gevoel heb dat ik alles gegeven heb en daar ben ik zeker nog niet! Dus je gaat zeker nog meer van me zien!