Naar boven
Koop tickets voor de World Tour

Prestigieuze FIBA 3X3 World Tour voor het eerst in Nederland op 24 en 25 september 2022

De Olympische Spelen van Tokio liggen nog vers in het geheugen. 3x3 basketbal maakte hier een succesvol debuut als ’s werelds grootste Urban teamsport. Ook de prestatie van de Orange Lions tijdens dit debuut hebben veel Nederlanders gezien. Vanaf 2022 is Nederland zelf een toonaangevend 3X3 toernooi rijker. De FIBA 3x3 World Tour Masters Utrecht. De FIBA 3x3 World Tour is de meest prestigieuze toernooireeks in het internationale 3x3 basketbal. Van mei tot december spelen de beste teams ter wereld 14 verschillende World Tour Masters verspreid over alle continenten. In september van dit jaar doet deze tour ook Nederland aan. Hiermee krijgen de Nederlandse top teams Amsterdam en Utrecht (tezamen TeamNL) een echte thuiswedstrijd op hun speelschema.

Olympiër en team captain Dimeo van der Horst heeft er al zin in. “Ons Olympisch debuut was een droom die uitkwam. Met de 5e plaats die we daar behaalde kwam ook gelijk de droom om in 2024 een medaille te winnen. Dat we nu op het hoogste niveau aan ons thuispubliek kunnen laten zien welke ontwikkeling wij doormaken is uniek in de wereld en heel erg gaaf.”

Ook FIBA 3x3 Managing Director Alex Sanchez is enthousiast. “Dit markeert een nieuwe stap in de ontwikkeling van 3x3 in Nederland. Na vele gedenkwaardige evenementen als het WK 2019 is dit opnieuw een prachtige volgende stap.

Een bijdrage aan Olympisch succes in Parijs 2024

Donderdag 31 maart tekenden de wereld basketbal bond FIBA en organisator 3X3 Unites een meerjarige overeenkomst over de organisatie van de FIBA 3x3 World Tour Masters in ons land. Het naar Nederland halen van dit evenement is een belangrijk onderdeel in een bredere topsport ambitie waarin 3X3 Unites en de Nederlandse Basketball Bond met elkaar optrekken. Richting de Olympische Spelen van 2024 in Parijs willen de organisaties rechtstreekse kwalificatie afdwingen door een gezamenlijke evenementenstrategie. Dit behaalt een land bijvoorbeeld door in de top van de FIBA landenranking te eindigen.

Een resultaat waarin de FIBA 3x3 World Tour Masters Utrecht een sleutelrol speelt. “3x3 gaat om tonen van eigenaarschap over je eigen succes. Door de organisatie van deze World Tour Masters op ons te nemen pakken we dat eigenaarschap.” aldus Jesper Jobse, vicewereldkampioen en medeoprichter van 3X3 Unites. “Het event moet impact hebben op alle facetten van de sport in ons land, met als ultiem doel de directe kwalificatie van de Orange Lions voor de Spelen van 2024.”

FROM THE STREETS TO THE WORLD TOUR

De FIBA 3x3 World Tour Masters zijn voor 3X3 Unites en de NBB ook belangrijk in de ontwikkeling van de sport binnen Nederland in bredere zin. Voorafgaand aan het event staat de zomer volledig in het teken van 3x3. Met de campagne ‘From the Streets to the World Tour’ krijgt elke speler deze zomer de kans om in vier maanden tijd op het Jaarbeursplein te kunnen spelen. Door deel te nemen aan de verschillende wedstrijdniveaus is het mogelijk om uiteindelijk zelf onderdeel van de World Tour Masters te worden als speler.

Daarnaast brengt een event van dit kaliber de hele basketbal community in Nederland bij elkaar. Mark Schuurman, medeoprichter van 3X3 Unites: “We hebben altijd gezegd dat alles wat we als 3X3 Unites doen, bij moet dragen aan de 3x3 community. De impact van de 3X3 Unites Challenger vorig jaar was enorm. Het was echt een feest voor iedereen die zich verbonden voelt met onze programma’s. Van spelers, tot fans, tot vrijwilligers en partners. We hebben daarom grote verwachtingen van de impact die de organisatie van deze World Tour gaat hebben.”

De komende tijd volgt er meer nieuws over de FIBA 3x3 World Tour Masters Utrecht en de andere evenementen die deze zomer plaatsvinden. Houdt de kanalen van 3X3 Unites en 3X3NL dus goed in de gaten.