Naar boven

Terugblik op de Officiële aftrap van de FIBA 3x3 World Tour Amsterdam Masters

Met een officiële pers- en mediabijeenkomst werd vrijdag 1 september de aftrap gegeven voor de FIBA 3x3 World Tour Amsterdam Masters die op 6 en 7 oktober in de Gashouder wordt gehouden. Onder meer toernooidirecteur Jesper Jobse, sterspeler van team Amsterdam Worthy de Jong en Maarten Hoffer, algemeen directeur van de Nederlandse Basketball Bond, lieten hun licht schijnen over het evenement. 

Op de plek waar volgende maand de beste 3x3 basketballers ter wereld het tegen elkaar opnemen, nam Jobse alvast een voorschot op wat er in de Gashouder te wachten staat. ‘In mijn hoofd ben ik natuurlijk al heel lang met het evenement bezig, maar als ik hier zo op deze unieke locatie ben, dan kan ik me wel inbeelden hoe gaaf het gaat zijn.’

In het urban decor dat past bij de uitstraling van de sport kunnen straks 2.000 bezoekers per dag genieten van absolute topsport. Maar dat is niet het enige waar het tijdens de 3x3 World Tour Amsterdam Masters om draait. Met hun Stichting 3x3 Unites willen Jobse en zijn compagnon Mark Schuurman ook maatschappelijke impact maken. 

De Stichting zet 3x3 basketball in om jongeren hun dromen na te laten jagen en de regie over hun leven in handen te nemen. Ook tijdens de FIBA 3x3 World Tour Amsterdam Masters krijgen veel jongeren de ruimte zichzelf te ontwikkelen en mee te werken. ‘We willen op meerdere vlakken een nieuwe standaard neerzetten’, aldus Jobse. 

Het is precies een reden dat de Nederlandse Basketball Bond het evenement ondersteunt. Volgens algemeen directeur Maarten Hoffer is de World Tour Amsterdam Masters een lichtend voorbeeld van hoe sportevenementen in de toekomst georganiseerd moeten worden. ‘Bij de World Tour Amsterdam Masters gaan topsportprestaties hand in hand met zulke maatschappelijke impact die 3X3 Unites maakt.’

Tijdens de persconferentie waren ook Arvin Slagter en Worthy de Jong aanwezig. De twee spelers behoren tot de beste 3x3 basketballers van Nederland en hierdoor ook de absolute wereldtop. Zij zullen er met Team Amsterdam ook bij zijn tijdens de World Tour Amsterdam Masters. ‘Dat het evenement op zo’n vette locatie wordt gehouden, maakt het voor de spelers extra leuk om hier te spelen’, aldus Slagter. 

Ook blikten de spelers alvast vooruit op de Olympische Spelen, die volgend jaar in Parijs plaatsvinden. Nederland moet op 1 november bij de beste drie landen op de wereldranglijst staan om zich rechtstreeks te plaatsen. Nederland staat momenteel derde. De World Tour Amsterdam Masters is een van de laatste mogelijkheden om punten voor het land te verzaken en mogelijke rechtstreekse kwalificatie veilig te stellen. 

Er staat dus genoeg op het spel tijdens de World Tour Amsterdam Masters. Zowel op sportief als op maatschappelijk vlak. ‘Het zou geweldig zijn als Nederland met 3x3 basketball weer is vertegenwoordigd op de Spelen’, zegt Hoffer. ‘Daarnaast hopen we dat de jeugd tijdens het evenement geïnspireerd wordt. Over tien jaar moeten zij denken: wat was dat toch onwijs vet. Daar ben ik verliefd geworden op 3x3 basketball.’

Meer nieuws over de FIBA 3x3 World Tour