Naar boven

van 3X3 Play by Play | episode 5 | Dusan bulut

Hij is een icoon. Een legend. De beroemdste 3X3-basketballer ter wereld. Van de straten van Novi Sad tot Wereldkampioen, van de pleintjes in Liman tot de Olympische Spelen, van Servië tot The Big 3 in de USA, Dušan Bulut wint al jarenlang op alle niveaus. 

Het is dan ook een eer dat we highlights van Dušan Bulut bespreken in deze aflevering van Play-X-Play. Zijn gamewinners, zijn shammgod (of moeten we zeggen: zijn Bodiroga...) en zijn speelstijl, het komt allemaal aan bod.

Alles wat je altijd al hebt wil weten over de speler Dušan Bulut en zijn game, in de vijfde aflevering van Play-X-Play!

Check de andere afleveringen hier:

#1 Dimeo van der Horst
#2 Maksim Kovasevic
#3 Arvin Slagter (NL)
#4 Julian Jaring

Dusan Bulut

Als je bekend bent met 3X3 basketball dan heeft Dusan geen introductie nodig. Hij is de meest bekende en succesvolle 3X3 basketball speler aller tijden. Hij werd geboren op 23 oktober 1985 in Novi Sad in Servië.

Druk jongetje

Op 9-jarige leeftijd keek Dusan naar de Amerikaanse basketbal film White men can’t jump. De acteurs Woody Harrelson en Wesley Snipes lieten Dusan voor het eerst kennismaken met basketbal. Het basketbal zaadje was geplant. Hij was nogal druk op die leeftijd en rende het hele huis door, totdat zijn vader op een dag zei: Dusan, welke sport vind je leuk?
Dusan antwoordde enthousiast: Basketbal! Prima dan gaat papa je nu inschrijven.

Basketbalschool

Dusan werd ingeschreven bij de enige basketbalschool die zijn geboorte stad Novi Sad rijk was. In de zomer speelden ze buiten in de buurt het snelle 3X3 basketball spel en in de winter zaten ze op school en speelden het traditionele 5x5 basketbal spel. De Servische speelstijl draait volgens Dusan om teamwork. Maar met de Amerikaanse manier van spelen heeft hij het geschopt tot de main court. In de Amerikaanse stijl draait het vooral om 1 op 1 spel, een goede techniek en dribbels.

3X3 of 5X5

Servië is een grootmacht in het traditionele 5X5 basketball, maar daar lag niet de kracht van Dusan Bulut. Dusan’s ontwikkeling in basketball speelde zich vooral af op straat, waar hij zich ontpopte als een waar 3X3 basketball talent. Het bleef niet bij talent. In 2012 werd 3X3 basketball een officiële sport. Deze ontwikkeling zorgde er mede voor dat Dusan Bulut nu bekend staat als de bekendste en succesvolste 3X3 basketball speler ooit.

Dusan Bulut en 3X3 zijn perfecte match

Met zijn creatieve spel paste 3X3 basketball hem perfect. Dat liet hij zien ook.
Hij werd met Servië wereldkampioen in: 2012, 2016, 2017 en 2018. Hij won het EK in 2018 en 2019. The winning streak zette zich voort en hij won de World Tour Final met zijn Team Novi Sad in 2014, 2015, 2018 en 2019 en haalde een bronzen medaille op de Olympische Spelen in Tokio in 2021.

Geheim wapen

Dusan Bulut maakt geen worpen tijdens zijn spel die hij niet heeft geoefend. Hij komt met zijn stalen zenuwen goed voorbereid het veld op. In de 3X3 basketball wereld staat hij vooral bekend om moves die alleen hij kan maken en waar hij ook vaak tegenspelers mee verrast.Deze moves zijn de geheime wapens van Dusan om een wedstrijd naar zich toe te trekken. Maar de beste tactiek om te winnen is volgens Bulut de juiste beslissingen nemen. It is not the shot at the end, it is the whole game. Je moet de situatie herkennen en dan besluiten welke tactiek of worp je inzet om het spel te winnen. Dit moet echter pijlsnel gebeuren, omdat 3X3 basketball op topniveau in hoog tempo wordt gespeeld.

Vriend van Jesper

De goedlachse Dusan Bulut is een goede vriend van Jesper Jobse, co-founder van 3X3 Unites. Met Dusan heeft 3X3 Unites over de jaren heen verschillende samenwerkingen gehad. Denk bijvoorbeeld aan het Bulut Hoops kamp in de RAI in 2018 of aan de webinar series in 2021.

Wil je weten of je ook een 3X3 basketball talent bent à la Dusan Bulut? Kijk dan op onze 3X3 unites pagina of neem contact met ons op!