Naar boven

Wethouder Gemeente Amsterdam in gesprek met 3x3 Leaders tijdens de Women’s Pro League Finals!

Op woensdag 24 augustus, tijdens de Women’s Pro League Finals ontvingen wij een belangrijke gast. De wethouder van de gemeente Amsterdam, Sofyan Mbarki, met in zijn portefeuille jongerenwerk en sport & bewegen, kwam langs om de alle teams en 3X3 Leaders in actie te zien. Mbarki deelde hier de visie van de gemeente op Urban sports en het betrekken van vrouwen in de sport. Wethouder Mbarki sprak zich uit over de uitdaging die er landelijk gezien ligt op het gebied van sportparticipatie onder vrouwen en dat hij geïnspireerd was door wijze waarop 3X3 Unites dit binnen de 3x3 community organiseert. Tevens deelde de wethouder dat een veel gezien beeld is, dat groepen die achter blijven gebruik maken van ongeorganiseerd sporten. Hierin maakt het aanbod van organisaties zoals die van 3X3 Unites, maar ook breder binnen de Urban sporten het verschil.

Na de presentatie ging Wethouder Mbarki in gesprek met verschillende vrouwelijke 3X3 Leaders en 3X3 Facilitators die in Amsterdam het verschil maken. 
Sinds 2 jaar organiseert 3X3 Unites in samenwerking met de Nike Made to Play Foundation, in Amsterdam een programma om jonge vrouwen op te leiden tot rolmodel en op deze manier een veilige omgeving te creëren en barrières weg te nemen voor jonge meisjes om te gaan sporten. De wethouder vroeg 3X3 Leader Evie van der Woude wat zij gemerkt had aan de impact van het 3X3 programma op het Sumatraplantsoen in Amsterdam Oost. Evie gaf aan dat ze eerst echt hun plek moesten veroveren en zich moesten bewijzen voordat ze op die plek geaccepteerd werden. Toen dat eenmaal gelukt was kwamen de meisjes steeds vaker en in steeds grotere aantallen wekelijks terug bij de activiteiten die zij hier op dinsdag organiseren. 

Op de vraag wie hun grootste rolmodel was zei Charlotte Naus (3X3 Leader) dat zij eigenlijk het meest geinspireerd wordt door de vrouwen om haar heen die het lef hebben om voor zichzelf ruimte te claimen en daarin ook oog hebben voor de impact die zij maken op anderen. Grote namen zoals Serena Williams en Sue Bird zijn fantastisch om te zien, maar soms voelt dat te ver weg om je mee te kunnen identificeren. Dan zijn rolmodellen dichtbij ook belangrijk om je een zetje in de goede richting te geven.

Hoe kan je meedoen? Hoe kan jij een rolmodel in je community worden en wat kan jij nog meer doen om bij te dragen aan gelijkheid in de sport?

Lees verder over het 3X3 Unites & Nike Made To Play programmma