Naar boven

3X3Unites beïnvloedt Denemarken met Streetball København en B3B!

3X3 Unites heeft samen met Streetball København en B3B de 3X3 Leader Course naar de hoofdstad van Denemarken gebracht. Op 13 augustus was het basketbal/ hockeyveld in Mimersparken 'the place to be' toen zeven 3X3 Leaders een leuke hoepeldag organiseerden voor iedereen. De kracht van 3X3 scheen op het park toen de zon voor het eerst in weken tevoorschijn kwam, en jong en oud konden genieten van de gastvrije gemeenschap en een paar leuke potjes basketbal.

In eerste instantie een samenwerking tussen Streetball København en 3X3 Unites via het door de EU medegefinancierde Empowered by 3X3! project, werd B3B Basketball Klub aan boord gehaald om de allereerste Deense 3X3 Leader Course Educators te faciliteren.

B3B bolwerken Mazvydas Liutkus, Ugis Promolds en Franchesca Edwards brachten een week door met 3X3 Unites in Amsterdam om de ins en outs van de 3X3 Leader Course te leren, het lokale programma te bekijken en een plan te maken voor hun stad. Dit resulteerde in de allereerste Deense groep van potentiële 3X3 leiders die in juni hun reis op het veld in Mimersparken in het Nørrebro deel van Kopenhagen begonnen.

Ugis, Franchesca en Mazvydas zijn drie van de negen internationale facilitators die nieuwe 3X3 leiders opleiden in hun eigen stad als onderdeel van onze EB 3X3! Bas Rozendaal, hoofd van het onderwijsprogramma van 3X3 Unites, begeleidde de drie door middel van wekelijkse gesprekken en twee bezoeken aan Kopenhagen om hun proces te peilen:
"Toen Mazvydas, Ugis en Franchesca hun reis met ons begonnen met een bezoek aan Amsterdam, kon ik al voelen dat ze allemaal een enorm potentieel hadden als het gaat om het verbinden en begeleiden van mensen. We zagen ze wekelijks groeien, de 3X3 Leader Cursus aanpassen aan hun situatie en de potentiële 3x3 Leaders meer kracht geven dan we hadden kunnen verwachten voor mensen die voor het eerst een cursus geven." - Bas Rozendaal

De potentiële 3X3 leiders vormden een diverse groep en werden eigenaar van een gecombineerd polo- en basketbalveld. Ze slaagden erin een gemeenschap op te bouwen uit hun leeftijdsgenoten, gecombineerd met een breder publiek van basketballiefhebbers. Steeds meer mensen wisten het veld te vinden naarmate de 3X3 leiders in spe de lessen die ze leerden van de 3 opvoeders in de praktijk brachten.

Coco, een van de nieuwe 3X3 Leaders: 'Ik denk dat we soms vergeten hoeveel we nog moeten leren in het leven. Op 26-jarige leeftijd heb ik het gevoel dat deze cursus me heeft ontwikkeld op manieren waar ik in een andere omgeving geen kans voor zou hebben gehad. Ik heb zoveel waardevolle dingen geleerd, en een belangrijke persoonlijke ontwikkeling die plaatsvond, was dat ik meer vertrouwen kreeg in mezelf en mijn capaciteiten. Ik heb veel waardevolle kwaliteiten opgedaan tijdens deze cursus die ik met me mee zal nemen. '

Voor mij was het evenement een perfecte integratie van alles wat ik tijdens de cursus had geleerd en het gaf het leren echte waarde, omdat we alles wat we hadden geleerd moesten gebruiken en toepassen tijdens het evenement. Het evenement was zo leuk om te organiseren en ik zou nooit het lef hebben gehad om het te doen voordat ik de cursus had gevolgd. Ik ben nu al nieuwe ideeën aan het bedenken voor toekomstige evenementen die ik wil organiseren omdat het zo leuk was."

De 3X3 Leader Course, ontworpen om jongeren in staat te stellen communities in hun eigen buurt te faciliteren en 3X3 te gebruiken als middel voor sociale verandering, werd afgesloten met een 3X3 basketbal evenement op 13 augustus. De 3X3 leiders zorgden ervoor dat de sfeer op het veld zo positief was als maar kan op een zonnige zondagmiddag in Kopenhagen met 3X3 basketbal, bliksemschichten, eten en muziek. Streetball København zorgde voor nieuwe netten voor de baskets op het Mimersparken veld waar meer dan 45 mensen genoten van de festiviteiten. Een groot succes, vooral omdat dit de eerste keer was dat het B3B trio een 3X3 Leader Course organiseerde.


Citaat van Franchesca: ''Ik keek elke week uit naar de cursus en zelfs als ik uitgeput was na het werk, had ik het gevoel dat de cursus mijn dag opvrolijkte. Dit kwam deels door de geweldige positieve energie van de leiders, maar ook door de steun van 3x3 Unites en Streetball København. Het was een geweldige ervaring''

Citaat van Ugis: ''Ik vond het geweldig om de cursus te geven! Ik heb met zoveel mensen contact gemaakt, mijn mentorvaardigheden verbeterd en veel plezier gehad.''

Citaat van Mazvydas: ''Toen ik er voor het eerst mee instemde om deel te nemen aan het 3x3 Unites initiatief had ik niet de verwachting dat het project veel verder zou gaan dan basketbal. Al snel na aankomst in Amsterdam en nadat ik me had ondergedompeld in de lessen realiseerde ik me dat ik het programma, de omvang en de professionaliteit waaronder de organisatie opereert, enorm heb onderschat. De 3x3 Leader cursus is opgebouwd rond basketbal als kernactiviteit, maar we zijn aangemoedigd om de bredere sociale impact bij elke stap te zien. Deze leiderscursus gaat over leren, inspiratie, gemeenschap, eenheid en openheid. Het gaat over de kernelementen die nodig zijn om onze wereldwijde samenleving te verbeteren naar een geheel nieuwe en betere manier van zijn. ''

De 3X3 Leaders zullen doorgaan met het organiseren voor hun gemeenschap in samenwerking met B3B en Streetball København. Houd de sociale media van deze organisaties in de gaten om te zien waar ze mee bezig zijn!

In de komende maanden zullen 3X3 Unites, Streetball København en B3B samenwerken en hun netwerken verbinden om ervoor te zorgen dat 3X3 activiteiten en kansen voor de 3X3 leiders ook na de EB3X3! projectduur blijven bestaan. Kopenhagen en B3B zullen een opschalingsstrategie uitwerken, ondersteund door 3X3 Unites.

Een van de hoofddoelen van dit project voor 3X3 Unites is het opschalen van de geweldige mogelijkheden die 3X3 biedt voor de empowerment van jongeren. "Met dit project willen we de kracht van 3X3 naar andere steden, andere landen brengen op een manier die ervoor zorgt dat het bottom-up blijft: lokale partners die de gemeenschap en de lokale situatie kennen en al hun talenten en ideeën inbrengen, gecombineerd met onze ervaring in het gebruik van 3X3 als instrument voor sociale verandering en in het voortdurend creëren van kansen voor jongeren", projectmanager Maxi Sellering van 3X3 Unites.

Zet 6 oktober vast in je agenda! Tijdens een exclusieve sessie delen we inzichten en geleerde lessen van het EB 3X3 project op de locatie van de 3X3 World Tour Master Amsterdam. Leer wat we geleerd hebben en geniet daarna van de geweldige energie van de 3X3 World Tour Master! Schrijf je hier alvast in

Lees hier meer over het internationale project EB 3X3