Naar boven

Leaders of Unites #18 Clint Fraser

If you’re failing, don’t change the cause, change the strategy

Mijn naam is Clint Fraser, ik ben 23 jaar oud en ik woon in Amsterdam Zuidoost. Oorspronkelijk kom ik uit Amersfoort, maar toen ik 8 was ben ik, samen met mijn moeder, 2 broers, oma en tante naar Amsterdam verhuisd. Mijn oma en tante besloten al snel terug te keren naar Suriname, dus bleven we met z’n viertjes over.

Op dit moment ben ik gestopt met basketball, maar ik heb vanaf mijn twaalfde wel altijd gespeeld. Ik ben begonnen bij Club 2000 in Amsterdam Zuidoost en daarna ben ik overgestapt naar Apollo. Hier heb ik een paar jaar gespeeld en heb ik het zelfs tot de Eredivisie geschopt! Toen ben ik er even een jaartje tussenuit geweest, waarna ik weer verder ben gaan basketballen in de 2de divisie. Helaas werd in 2019 mijn team opgeheven en ging ik weer opzoek naar een nieuwe club. Bij BC Warriors was er een team voor mij beschikbaar, maar het was een lastig seizoen en ook dit team werd opgeheven. Deze gebeurtenissen hebben er toch wel een beetje aan bijgedragen dat ik ben gestopt met basketball, maar het is niet de voornaamste reden geweest. Ik ben niet iemand die stopt omdat het even tegenzit. Hoe slecht het ook gaat, je moet gewoon doorgaan, dan kom je er wel! En daar houd ik me ook aan vast; if you’re failing, don’t change the cause, change the strategy!

Toen ook het team bij de Warriors werd opgeheven was er even geen plek meer voor mij en nu ben ik op een punt gekomen waarin ik eerlijk tegen mezelf moet zijn. Op dit moment wil ik andere dingen in mijn leven gaan doen en daar mijn energie instoppen. Ik had ineens zoveel tijd en dat was een echte eye opener. Mijn resultaten op mijn werk gingen omhoog en uiteindelijk is dat de beslissende factor geweest waarom ik ben gestopt met basketball.

Als een kans zich voordoet, grijp die dan met beide handen aan

In 2016 ben ik bij 3X3 Unites terechtgekomen en was ik deel van de eerste Leader opleiding ooit! 3X3 Unites was toen nog best wel klein. Ze waren alleen in Amsterdam Zuidoost en eerst was ik niet per se enthousiast. Ik wilde gewoon basketballen en de rest daaromheen hoefde van mij niet zo. Gelukkig werd er toen vanuit allerlei hoeken op aangedrongen. Je weet nooit welke kant het opgaat en als een kans zich voordoet grijp die dan met beide handen aan! Hier heb ik toen netjes naar geluisterd en daar ben ik nu heel erg blij mee, want het heeft me heel veel gebracht!

Qua basketball heb ik veel gespeeld, maar heb ik ook wel eens een ander pad gekozen. Toch blijf ik terugkomen en dat komt voornamelijk door de fantastische community van 3X3 basketball! In 5 tegen 5 ben je voornamelijk bezig met je team. De 3X3 community is veel kleiner, dus je komt steeds dezelfde mensen tegen en dat creëert wel een community. Die verbondenheid met mensen vind ik heel erg fijn. Daarnaast forceert 3X3 je ook om aan jezelf en je skills te werken. Er wordt meer gewisseld, je staat op allerlei verschillende plekken en je moet de confrontatie aan met 1 tegen 1 duels.

Naast basketball wilde ik zakenman worden

Ondertussen heeft mijn carrière een grote groeispurt ondergaan. Als ZZP’er word ik ingehuurd door bedrijven om hun salesafdeling te runnen. Ik dacht nooit dat ik op een punt zou komen waarop ik werk genoeg had, maar nu is het wel overweldigend. Zo is het niet altijd geweest. Vroeger wist ik wel altijd al dat ik, naast basketball, zakenman wilde worden. Hiervoor ging ik eerst naar het Johan Cruijff college, maar door een onvoldoende teveel moest ik van mijn studie af. Met terugwerkende kracht is dat één van de beste dingen geweest die mij is overkomen. Op het moment zelf baalde ik, maar daarna besefte ik dat ik kon doen en laten wat ik wilde. Ik kreeg de kans om alles proberen en te kijken wat bij me past. Ik heb gefeest, op straat gehangen, niks gedaan, maar ook in loondienst gewerkt. Een opleiding gaf me niet wat ik wilde, dus toen ben ik gaan kijken naar manieren om zakenman te worden zonder opleiding. Ik kwam bij sales terecht en ik merkte dat ik dat heel erg leuk vond en nu is dat een beetje ontploft!

Met mijn huidige werk combineer ik mijn beste skills; netwerken, mensen connecten en socializen. Als je mij neerzet in een ruimte waarin ik niemand ken, zal ik bij vertrek bijna iedereen hebben gesproken. Sales past erg goed bij mij, want je bent de hele dag met mensen in gesprek! Naast de saleskant van mijn carrière ben ik ook als ondernemer bezig met het opzetten van een platform voor creatievelingen. Een onlineplek waar bijvoorbeeld videografen, fotografen en nog veel meer samen kunnen komen en kunnen netwerken. Daarnaast vind ik het ook belangrijk dat de amateurs kunnen leren van de pro’s. Wat ik veel zie is dat mensen die al op een hoog niveau hun werk uitoefenen onbereikbaar zijn voor de starters. Ik wil juist de professionals bereikbaar maken voor de hobbyisten, zodat ze van elkaar kunnen leren.

Daarnaast heb ik ook een nieuwe liefde voor social media ontdekt en dan voornamelijk TikTok. Mijn account Clintfrser begon eigenlijk als een grapje, maar mijn content sloeg aan en op dit moment heb ik al meer dan 15 duizend followers! Het is voornamelijk relatable content maar met een vleugje humor. Het gaat over de dagelijkse gebeurtenissen, van de verkiezingen tot daten, maar ook school en studie. Serieuze onderwerpen, maar altijd met een knipoog. Aan het einde van het jaar hoop ik 100 duizend followers te hebben, dat zou wel heel gaaf zijn!

Ik wil nergens aan vastzitten, maar wel kansen creëren voor anderen

Als ik denk aan mijn leven over 5 jaar wil ik mijn bedrijfsplan lopend hebben. Daarnaast wil ik een directeur aangewezen hebben, zodat ik meer mijn handen ervan af kan trekken en me weer bezig kan houden met andere dingen. Het zou wel gaaf zijn als ik een paar huizen zou kunnen verhuren voor wat passief inkomen en tegelijkertijd de wereld zien, terwijl ik werk vanachter mijn laptop. Ik wil nergens aan vastzitten, maar wel kansen creëren voor anderen en met mijn platform denk ik dat te kunnen doen!

Vanuit 3X3 Unites heb ik geleerd en gezien wat een community voor mensen kan doen. Als je mensen met verschillende achtergronden bij elkaar brengt en samen laat komen gaan er heel veel deuren open en dat concept probeer ik ook toe te passen op mijn eigen plan!