Naar boven

Leaders of Unites #44 Nezar Kanbier

Alles ging me eigenlijk altijd heel makkelijk af, dat maakte me soms best een beetje laks

Ik ben Nezar. Ik ben 21. Ik ben atleet, ik hou van sporten, ik ben sociaal en ik hou ook van ondernemen. Mijn jeugd in Leiderdorp was in een goede omgeving. Thuis zijn we met z’n 6’en. Mijn ouders, twee oudere broers en één jonger broertje. Dit maakt mij een familie georiënteerd persoon.

Via mijn broer ben ik in aanraking gekomen met basketball. Toen hij op basketball ging, gingen we soms bij ons in de buurt op een veldje met onze vader een balletje gooien. Dan oefenden we bijvoorbeeld lay-ups. Dat ging meteen goed, dus dat vond ik super leuk. Ik had dus wel echt talent en ik was snel en behendig. Ik mocht toen tryouts doen bij Rayon West voor het onder twaalf team. Dat vond ik super spannend! Want ik wou het heel graag halen. Het lukte. Vervolgens werd ik ook nog gescout door Leiden. Toen was ik eerstejaars onder 12, deed ik mee bij Rayon West en bij Leiden en daar werden we meteen landskampioen.

School vond ik altijd minder interessant. Het ging me eigenlijk allemaal makkelijk af en dat heeft me best een beetje laks gemaakt. Mijn vader zei altijd ‘bij jou komt alles vanzelf’. Ik maakte geen huiswerk en ik leerde niet voor toetsen, maar ik haalde dan wel gewoon een hoge CITO bijvoorbeeld. Het studieadvies uit mijn CITO was HAVO-VWO, maar door mijn mindere inzet tijdens de les kreeg ik VMBO advies. Wat ik vervolgens ook in vier jaar redelijk makkelijk haalde. 

Ik was toen 16 en ik wist niet zo goed wat ik daarna zou gaan doen. Ik vond sport leuk, dus ben ik Sport en Bewegen gaan doen. Ook daar ging ik laks en afwachtend mee om. Ik haalde mijn eerste jaar makkelijk, maar het jaar daarna ging alles ineens een beetje downhill. Ik verloor halverwege het jaar m’n interesse in de meeste dingen die ik deed. Zelfs in basketball. Dat jaar bleef ik ook zitten. Dit was voor mij wel een kantelpunt.

Je moet jezelf in situaties brengen waar je jezelf kan uitdagen en van kan leren

Ik leerde om mijn tijd en energie beter in te zetten. Dus aanwezig zijn waar het moest, opdrachten inleveren wanneer dat moest. Dat jaar heb ik twee jaar van mijn opleiding in één gedaan. Ik heb ook veel dingen naast school opgepakt. Zo is ook de 3X3 Leader Course op mijn pad gekomen. Al die extra dingen gaf me veel energie.  

Tijdens de Leader Course namen m’n broer ik en ik vrij snel het voortouw. Zo leerde ik veel nieuwe mensen kennen bij clubs en bij maatschappelijke organisaties. Die zomer heb ik de kans gekregen om zelf een basketball toernooi te organiseren. Hier heb ik echt veel over mezelf geleerd. Als ik terugdenk aan hoeveel moeite ik daar in heb gestoken en wat ik er voor terug kreeg vond ik dat wel heel tof. Alle deelnemers waren wel heel enthousiast.

Als ik nu dan terugdenk aan mijn studie had ik er veel meer uit kunnen halen. Ik heb geleerd dat als je iets doet en je vind het niet leuk, dat je nog steeds creatief kan zijn om het voor jezelf leuk te maken, want dan leer je super veel. Anders ben je echt je tijd aan het verdoen. Je moet jezelf zo opstellen en jezelf in situaties brengen zodat je er het meeste uithaalt.

Ik focus me nu op het ondernemen en meer leren over wat ik echt leuk vind om te doen

De organisatie van het basketballtoernooi van afgelopen zomer was het eerste wat ik deed als ZZP’er. Nu volgen er alweer meer opdrachten.

Ik ben nu bezig om mijn eigen evenementenbureau op te zetten om sportevenementen te organiseren. Die moeten dan wel echt goed zijn. Bij mijn evenementen is de kwaliteit, sfeer en beleving belangrijk. Naar een evenement wat door mij is georganiseerd wil je terugkomen.

Ik houd wel van variatie en nieuwe dingen proberen. Dus over vijf jaar ben ik misschien met hele andere dingen bezig. Ik heb het wel eens opgeschreven waar ik wou zijn over 5 jaar. Toen ging het over dat ik een auto wil hebben, ik mag zelf bepalen waar ik woon, ik kan reizen. Maar ik vind het wel nog lastig om te weten waar ik over vijf jaar wil zijn. Ik focus me nu op het ondernemen en meer leren over wat ik echt leuk vind en wat ik echt wil doen. Nieuwe mensen ontmoeten en sport zullen daar een belangrijk onderdeel daarvan zijn.