Naar boven

Leaders of Unites #67 - Jamal Blijd

Mijn moeder, m’n broer, Roangelo en Mike zijn mijn rolmodellen, zij helpen me beter worden

Ik ben Jamal. Ik ben 15 jaar. Ik heb een oudere broer van 21 en een oudere zus van 28. Ik woon in Amsterdam Zuidoost en ben opgegroeid in Holendrecht. Mensen steryotyperen Holendrecht altijd heel erg. Ze denken dat het een gevaarlijke buurt is, maar de waarheid is dat als je gewoon rustig doet en je je normaal gedraagt, er niks met je gaat gebeuren. 

Ik ben zelf altijd rustig geweest. Ik ging naar school, zat op voetbal. Daar was ik best goed in. Als keeper of verdediger. Ik ben eigenlijk gaan basketballen door mijn broer en een beetje door de coronatijd. Mijn broer had een playstation en hij speelde veel NBA2K. Dat ging ik toen ook doen. Na een tijdje ging ik zelf ook de straat op om te spelen en het mezelf een beetje te leren. Na een lesje hier en daar werd op school bij het Topscore programma basketball aangeboden en daar ben ik aan mee gaan doen. Toen kreeg ik Mike als trainer, hij haalde me over om ook bij de Warriors te komen spelen en sindsdien speel ik het veel.

Mike heeft zich in die tijd ook wel ontwikkeld als een rolmodel voor me. Ik kan altijd bij hem terecht en hij leert me hoe ik goed mijn leven moet leven. Verder is mijn moeder een belangrijk rolmodel voor me. Zij motiveert me altijd om mijn best te doen. Zelfs als ik soms geen zin heb ergens in. Dan zegt ze ‘pech, je gaat het maar gewoon doen’. Dat helpt me. Ook mijn broer en een goede vriend van me, Roangelo,  zijn rolmodellen voor me. Het zijn mensen die me helpen beter te worden en waar ik graag en veel tijd mee doorbreng. 

Een van mijn tofste herinneringen als 3X3 Leader is dat ik bij de World Tour mocht werken

Inmiddels ben ik een jaar 3X3 Leader. Ik heb mijn diploma gekregen toen ik 14 was, als één van de jongste 3X3 Leaders ooit. Dankzij Mike heb ik deze kans gekregen. Een van mijn tofste herinneringen als 3X3 Leader is dat ik bij de World Tour mocht werken. Het was voor mij sowieso de eerste keer dat ik buiten Amsterdam ging voor een activiteit. We sliepen met z’n allen in Utrecht en we ontbeten samen en dan gingen we ‘s ochtends weer aan het werk. Ik vond het echt heel vet. 

Iets anders waar ik trots op ben is dat ik samen met Stephen de JDK trainingen geef voor kinderen met een beperking. Je kan hun natuurlijk niet een hele zware training geven, dus vaak proberen we met een hoop plezier de groep in beweging te krijgen. We zoeken echt naar een balans tussen plezier en basketball. Dat is sowieso iets wat ik wel geleerd heb de afgelopen tijd. Ik wil de balans vinden tussen een goede 3X3 Leader zijn en het goed doen op school. Of een beter verdedigende speler worden op het veld, maar wel plezier blijven maken. 

Misschien wordt ik wel professioneel e-sport speler

Als speler wil ik graag mezelf verbeteren als verdediger. Mijn droom is om daarin Euro League te spelen. De meeste mensen zeggen NBA, maar mij lijkt Euro League toffer. Daar gaat het echt om het basketball. De NBA is meer business. Na een paar jaar Euro League wil ik dan wel een NBA contract. Maar misschien ben ik over vijf jaar ook wel professioneel e-sports speler! 

Lees meer Leaders of Unites verhalen!